Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co s mezonetem, kam se do kuchyně nevejde ani normální jídelní stůl

  1:00aktualizováno  1:00
Mezonet s dispozicí 4+1 ještě neznamená, že jde o velký byt. Na panelových sídlištích vznikly před desítkami let mezonety s miniaturní kuchyní a průchozí koupelnou. A co teď s nimi? Čtenářka Lucie se právě s takovým bytem obrátila na naši poradnu architektu.

Pohled z obývacího pokoje do chodby v přízemí bytu | foto: Archiv majitelky

„Koupila jsem mezonetový byt 4+1 a chtěla bych vás poprosit o pomoc se zpracováním variantních návrhů bytu. Předpokládám, že do budoucna budou byt obývat dvě dospělé osoby a jedno až dvě děti, z jedné ložnice by mohla být zatím pracovna či pokoj pro hosty,“ popisuje Lucie.

Původní kuchyň je velmi malá.

Původní kuchyň je velmi malá.

Celý byt by ráda co nejvíce otevřela, tedy propojila kuchyň s obývacím pokojem a dále s chodbou, aby byla vidět dominanta bytu, schodiště. V koupelně si přeje mít vanu i velký sprchový kout. Záchod může, ale nemusí být oddělený.

„V kuchyni si představuji tři vysoké skříně se spotřebiči, chladničkou a spíží. A také dostatek pracovní plochy,“ doplňuje své představy.

Může se hodit

Nevíte si rady s rekonstrukcí? Obraťte se na odborníka. Najděte si architekta na AAAPoptavka.cz. Zadejte si poptávku ZDARMA.

Čtyři varianty řešení připravil Ing. Tomáš Zima z Ateliéru dispozic. Za základ řešení považuje zvětšení koupelny, která je s ohledem na velikost mezonetu neadekvátní. Stejně nevyhovující je současná velikost kuchyně, kam se nevejde ani jídelní stůl. Dalším určujícím prvkem návrhu byla snaha o propojení obývacího pokoje s chodbou, na které je schodiště.

Vstup do mezonetu je přes malou předsíň, kde jsou i dveře do jednoho pokoje. Po schodech pak sestoupíte do chodby, z níž vedou dveře na toaletu, do koupelny, do dvou ložnic a do obývacího pokoje.

Původní dispozice - vstup do byt je v horním podlaží, kde je pouze jeden pokoj.

Původní dispozice - vstup do byt je v horním podlaží, kde je pouze jeden pokoj.

Varianta 1

„V této variantě jsem ložnici umístil do pokoje v horním patře bytu proti vstupním dveřím. Je tak oddělena od zbytku bytu a nabízí větší soukromí. Po schodech se tak dostanete do obývacího pokoje propojeného s chodbou,“ popisuje řešení Tomáš Zima.

Obývací pokoj má standardní vybavení, pohovku, křeslo, sestavu pro TV a úložné skříňky. Jídelní stůl je umístěný u okna směřujícího na lodžii. V kuchyňském koutu navrhli architekti kuchyňskou linku ve tvaru písmene U se sestavou vysokých skříní, do kterých umístili chladničku, spíž i troubu.

Varianta 1

Varianta 1

Dětský pokoj a pracovna jsou v druhé části bytu za schody. „Dostatek prostoru v dětském pokoji nám umožnilo umístit zde i malou pohovku, a vytvořit tak relaxační kout,“ vysvětluje Tomáš Zima.

Vstup do koupelny naplánoval do prostoru pod schodištěm. Koupelna je prostorná, vybavená sprchovým koutem, vanou, toaletou a umyvadlem.

Varianta 2

Fotogalerie

„V tomto řešení jsme se snažili vytvořit reprezentativní vstup do bytu vytvořením velkého zádveří s vestavěnou skříní a botníkem,“ popisuje další variantu architekt Zima. V horním patře bytu je také pracovna.

Po sestoupení do spodního podlaží se dostanete do rozšířeného prostoru s vestavěnou skříní a prostornou kuchyňskou linkou. Jídelní stůl navazuje na linku.

Část obývacího pokoje se sedačkou je tentokrát vytvořená v části pokoje u okna s výstupem na lodžii. Z obývacího pokoje se vstupuje do koupelny, kterou prosvětluje přirozené světlo. Nabízí oddělené WC, sprchový kout i vanu. Umyvadlo je zapuštěné do desky, pod kterou se vešla i pračka. Ložnice s dětským pokojem je v druhé části bytu.

Varianta 2

Varianta 2

Varianta 3A

„Umístění koupelny u okna je základem pro řešení třetí varianty. Toaleta je však kvůli praktičnosti samostatná,“ říká Tomáš Zima. Sedačka se sestavou pro TV je opět u výstupu na lodžii, stejně jako v předchozí variantě. Kuchyňská linka byla posunuta více do středu místnosti, vytváří tak prostor pro samostatné WC s předsíňkou, po vzoru původního řešení bytu.

Dětský pokoj s dostatkem volného prostoru a ložnice rodičů jsou v části bytu za schody. V horní části bytu naproti vstupu byla umístěna prostorná pracovna s křeslem určeným pro relaxaci.

Varianta 3A

Varianta 3A

Varianta 3B

V této alternativě k předchozí variantě je nejpodstatnější změnou zmenšení koupelny, která má pouze prostorný sprchový kout. Prostor u okna využili autoři návrhu pro pracovnu.

„Pracovnu, nebo spíše pracovní kout u okna je možné v případě potřeby uzavřít posuvnými dveřmi, které jsou součástí sestavy pro TV v obývacím pokoji a nepůsobí rušivě,“ upřesňuje toto řešení architekt Zima.

„Také vstup do koupelny není přímo z obývacího pokoje, což by mohlo na někoho působit nepatřičně,“ dodává. Další změnou v dispozici je umístění pokoje pro hosty v horní části bytu u vstupu.

Varianta 3B

Varianta 3B

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské...

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se...

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce...
V Mikulově zachránili Štajnhaus. Starobylý dům nemá jedinou rovnou zeď

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce domu z 16. století, který stojí v centru Mikulova....



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.