PORADNA ARCHITEKTA: Kam v bytě 2+1 s dvěma dětmi a spoustou věcí

  1:00aktualizováno  1:00
Nosné zdi mezi pokoji bránící změnám v dispozici a nedostatek úložného prostoru. To bývá typický problém bytů v činžovních domech. Se stejným problémem se v bytě 2+1 potýká i mladý pár.

Obývací pokoj má krásnou zrepasovanou dřevěnou podlahu. | foto: Archiv majitelů

"Rádi bychom změnili dispozici našeho bytu, který jsme před rokem a půl koupili. V bytě se nám líbí, je v pěkné pražské lokalitě, má na 2+1 poměrně slušnou výměru, ale rádi bychom vyčlenili samostatný dětský pokoj pro dceru, výhledově pro dva potomky," popisuje situaci Jiří.

S manželkou Janou by také rádi lépe využili prostor v chodbě, nejlépe pro úložné prostory, které v současné době hodně postrádají. "Líbil by se nám také obytný prostor spojený s kuchyňským koutem a jídelním stolem pro více lidí, když přijde návštěva," píše Jiří.

Koupelna s rohovou vanou - ta není příliš praktická, zabírá zbytečně hodně

Rohovou vanou není praktická, zabírá hodně místa.

Stávající kuchyně

Stávající kuchyně

Ložnice dnes slouží i jako dětský pokoj dcery.

Ložnice dnes slouží i jako dětský pokoj dcery.

Jediné, s čím jsou manželé poměrně spokojeni, je koupelna, protože ji předchozí majitel bytu zrekonstruoval a rozšířil do chodby. "Bohužel většina zdí v domě z 50. let je nosná, takže možnosti pro změnu dispozice jsou omezené, nebo finančně náročné," dodává majitel.

Současná situace

Byt 2+1 má dva poměrně velké pokoje, také kuchyň s oknem a spíží má slušné parametry. Nedávno zrekonstruovaná koupelna také dostačuje, i když ideální není. Celková plocha je 74 m2.

"Největší problém bytu představuje prostor chodby za vchodem, který je ukončen samostatným WC, pravděpodobně s jediným odpadním potrubím s dostatečným průměrem v bytě," upozorňuje Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, který připravil tři varianty řešení.

Původní stav

Původní stav

1.varianta


V první variantě se vybourala příčka mezi původní kuchyní a ložnicí, vznikl tak velký obytný prostor. Kuchyňská linka ve tvaru L je o něco větší než současná, protože se zazdil původní vstup do kuchyně. Samostatná spíž zůstala beze změny. Jídelní stůl pro čtyři až šest osob osob byl umístěný vedle okna. U stolu vznikl prostor pro malou skříňku na stolní nádobí.

"Tento zásah každopádně musí povolit statik a je pravděpodobné, že bude nutné takzvaně vynést příčky navazující ve vyšších patrech na tuto vybouranou. Pak by v místnosti zůstaly po stranách sloupky a pod stropem překlad," vysvětluje Tomáš Zima.

Varianta 1

Varianta 1

V prostoru bývalé ložnice je velká sedací souprava, naproti ní pak TV stolek a eventuálně malé pracovní místo. Koupelna zůstala v této variantě nezměněná, takže zbylý vstupní prostor vyřešilo zvětšení WC a nové umístění dveří.

Fotogalerie

Mezi vstupní dveře a WC se tak mohla lépe vejít šatní skříň s klasickou pračkou, původně si majitelé mohli dovolit v koupelně pouze mělkou, u níž nelze zcela otevřít dveře.

Do výklenku po původních dveřích do kuchyně se ´schoval´ botník se sezením. Nevýhodou této varianty jsou dva malé pokoje, vzniklé rozdělením původního obývacího pokoje.

"Pohled na taková řešení se u zákazníků liší. Někteří berou ložnici pouze jako prostor pro přespání a pak jim taková velikost stačí, jiní mají rádi ložnici větší a více obytnou," vysvětluje Zima.

2.varianta

Druhá varianta počítá s vůbec nejmenším zásahem do stavebních konstrukcí. Ložnice zůstala na původním místě, z kuchyně se stal pokoj pro děti s koutem na hračky, který vznikl z původní spíže.

"V případě, že by se rodiče chtěli uskromnit, mohou si s dětmi jednoduše pokoje vyměnit," říká autor návrhu. Z komory se stala úložná komora s pračkou. Novou koupelnu navrhli v Ateliéru Dispozic v prostoru na konci chodby.

Varianta 2

Varianta 2

WC zůstalo samostatné, což je v bytech 2 + 1 standard. V koupelně je sprchový kout a umyvadlo. Ke dveřím bylo možné umístit sestavu s botníkem, věšákem a místem pro sezení.

Obývací pokoj má kuchyňskou linku ve tvaru písmen U s barovým sezením. K okna umístil Tomáš Zima menší sedačku a naproti ní jídelní stůl, nad nímž je na stěně televize.

3.varianta

V poslední variantě zůstalo řešení za vstupem stejné jako v prvním případě. Z bývalé koupelny vznikla komora s pračkou a úložným prostorem. Ložnice je menší, do prostoru bývalé kuchyně se tak vešel pokoj pro dítě i koupelna s vanou a dvojumyvadlem.

Varianta 3

Varianta 3

V obývacím pokoji je navržena kuchyňská linka s varným ostrůvkem, na který je napojený jídelní stůl. V nosné zdi se vyboural nový přístup do spíže, ten původní byl zazděn. Do rohu byla umístěna televize a naproti ní sedací souprava.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Nejlepší dřevěnou stavbou roku 2018 se stala kancelář na stromě

Celkový vítěz soutěže, projekt Tree Office. Návrh umožňuje pracovat nebo...

Do šestého ročníku největší studentské soutěže zaměřené na dřevěné stavění v České republice, Stavby s vůní dřeva 2018,...

Sigmund Freud je s námi. Město Příbor vrátilo rodný dům do 19. století

Rekonstrukce trvala pět měsíců.

Město Příbor v Moravskoslezském kraji si dobře uvědomuje význam svého rodáka Sigmunda Freuda. Proto podpořilo záměr...

Z hromady sutě a popela vstala Kotelna v Libčicích. Plány má velkolepé

Originální přeměna bývalé kotelny na multifunkční prostor Kotelna je dalším...

Originální přeměna bývalé kotelny na multifunkční prostor Kotelna je dalším krokem k obnově 150letého průmyslového...



Najdete na iDNES.cz