Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak do malého prostoru dostat vše potřebné pro šestičlennou rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Někdy radost z bydlení kazí jediná místnost. To je i případ šestičlenné rodiny, která potřebuje upravit spojený obývací pokoj s kuchyní tak, aby se mohla celá rodina konečně sejít u jednoho stolu.

Původní kuchyňská linka přecházela v malý jídelní stůl, kam se celá rodina už nevejde. | foto: Archiv majitelů

„Potřebovali bychom předělat obývací pokoj spojený s kuchyní kvůli nedostatku místa u jídelního stolu. Jsme velká rodina, tři dospělí a tři děti (15,12 a 6 let). Malý domeček jsme koupili před 15 lety, momentálně je už stará kuchyňská linka zlikvidovaná včetně laminátové podlahy, fotografie už tak nejsou aktuální,“ vysvětluje čtenářka Věra.

Fotogalerie

Celková plocha místnosti je 32 m2, výška stropu je 2,8 m. Na novou podlahu chce rodina použít dlažbu 1 590 cm, která vypadá jako dřevěná prkna. Kuchyň by si přáli světlou, nejlépe bílou v kombinaci se skříňkami v dekoru dubu, a také hodně úložného místa, chladničku vestavnou.

Tři varianty řešení připravil Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, který se zaměřuje na proměny soukromých i veřejných interiérů.

Varianta 1

V první variantě je navržena velmi prostorná kuchyňská linka ve tvaru písmene L. Vysoké skříně s pečící troubou a chladničkou jsou u stěny mezi dveřmi, vedle nich se vejde ještě police nebo mělčí úložný prostor.

Na rozhraní mezi kuchyní a obývacím pokojem se podařilo umístit velký jídelní stůl pro šest osob. V klidové části místnosti se pak našel prostor pro sedací soupravu a stěnu s televizorem.

„V této variantě jsme kladli důraz na úložný prostor v kuchyni. Často se ovšem ukáže, že vhodným rozvržením skříněk a jejich vnitřním vybavením lze uložit více věcí na menší ploše,“ popisuje Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic.

Varianta 1

Varianta 1

Varianta 2

Druhá varianta počítá s tím, že je případně možné vést odpady a vodu pod místností, sklepem. Kuchyňská linka se tak přesunula pod okno, v jedné linii. Dominantu pokoje tvoří velký jídelní stůl v prostoru jako hlavní místo pro setkávání rodiny.

Obývací část byla umístěna k zimní zahradě, opět se zde objevila dostatečně velká sedací souprava a sestava s televizí.

„Druhá varianta je alternativou, nicméně pokud by to bylo možné technicky realizovat, prostor by byl čistší, kuchyňská linka v jedné linii a navíc s oknem působí velmi dobře,“ vysvětluje Tomáš Zima.

Varianta 2

Varianta 2

Varianta 3

V poslední variantě je kuchyňská linka podél stěny a pokračuje na varném ostrůvku, kde mohou být i barové židle. Jídelní stůl pro šest osob je vedle vstupních dveří do pokoje, opět na rozhraní kuchyňské a obývací části.

Tuto variantu převedl pro názornost Ateliér Dispozic do vizualizace.

Varianta 3

Varianta 3

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. Tomáš Zima

*1982

Absolvent Stavební fakulty ČVUT, pracoval v architektonickém atelieru Cigler Marani Architects, kde se podílel na tvorbě řady významných administrativních, multifunkčních a bytových projektů. Své zkušenosti nyní zúročuje při vedení stavebních zakázek a v Ateliéru Dispozic.

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Bačinova vila má 111 let. Prázdná vyrabovaná ruina pořádně prokoukla

Vilu v italském stylu si nechal v roce 1906 postavit továrník Josef Bačina. Na...

Z Bačinovy vily v Opatovicích nad Labem zbyla pouze vyrabovaná ruina. Stoletá budova si prošla častým kolečkem...

Český zateplovací experiment. Pošlete fotky dobrého i špatného případu

Budova v Českém Krumlově prošla řadou úprav. Zateplení jí velmi prospělo.

Nedávný případ necitlivě zateplené školy v Kamenných Žehrovicích ukázal, jak dláždění dobrými úmysly může vést i k...

Iva s Martinem sní o úkrytu. Za 40 tisíc se dočkali i lustru z lahváčů

Mladý pár si v domě vybral pokoj po Martinově babičce, který návrhářka...

Iva a Martin jsou čerství absolventi stavební fakulty, kteří se společně s Martinovým tatínkem pustili do rekonstrukce...



Najdete na iDNES.cz