Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kde vykouzlit další pokoj v bytě 2 + 1: co třeba zrušit chodbu?

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v terasovém domě nemá dobrou dispozici. Zbytečně prostoru zabírají chodby, obývací pokoj je "odtržený" od kuchyně, která je moc tmavá. Mladému páru chybí i dětský pokoj pro dvě děti, s nimiž do budoucna počítá.

Obývací pokoj s pianinem | foto: Archiv majitelů

Mladý pár se však do rekonstrukce zajímavého bytu 2 + 1 s dvěma komorami nechce pustit jen tak, bez porady s architekty. Jejich volba padla na Poradnu iDNES.cz, a tedy Ateliér Dispozic, který se specializuje na návrhy dispozičního řešení bytů i nebytových prostor.

Majitelé si přáli samostatnou ložnici s oknem, která však nemusí být nijak velká, dětský pokoj s oknem pro dvě děti, světlý velký obývací pokoj s místem na pianino a koupelnu s vanou.

V kuchyni, buď jako součástí obývacího pokoje, nebo propojená s obývacím pokojem, by neměla chybět myčka, někde by se měl najít prostor pro pračku se sušičkou, pracovní místo (kdekoli) a samozřejmě dostatek úložných prostor.

Z pohledu majitelů je prostor pro stoupačky zbytečně velký, možná by šly obestavět jinak a lépe využít místo.

Kuchyň působí stísněně.

Kuchyň působí stísněně.

Chodba zabírá zbytečně moc místa.

Chodba zabírá zbytečně moc místa.

Zajímavý byt, ale...

Terasa a zahrádka patří mezi velké plusy tohoto bytu, méně šťastné je však celkové dispoziční řešení. V původní dispozici je nevyhovující zejména dlouhá chodba, která zabírá hodně místa. Také sklad a řešení stoupaček by bylo možné (alespoň podle fotografií) vymyslet úsporněji.

Ke kuchyni náleží jídelna, což představuje komfortní řešení. Nicméně majitelé by z bytu rádi měli 3 + kk, kde by byla kuchyň s obývacím pokojem, ložnice a dětský pokoj.

Stávající stav

Stávající stav

Z výkresu původního stavu bohužel však není zcela zřejmé, kudy vedou instalace ke kuchyňské lince. Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic přesto navrhl tři varianty řešení.

Varianta 1

V první variantě je v zádveří propojeno WC se skladem, čím vznikne pohodlnější WC s plnohodnotným umyvadlem na běžné mytí rukou. Koupelna zůstala na svém místě, má vanu a umyvadlo.

Chodba se mírně rozšířila tak, aby se do ní vešla velká vestavěná skříň a zůstal pohodlný průchod. Na konci chodby umístil architekt dětský pokoj sloužící zatím jako pracovna.

Varianta 1: chodba se mírně rozšířila tak, aby se do ní vešla velká vestavěná

Varianta 1: chodba se mírně rozšířila tak, aby se do ní vešla velká vestavěná skříň a zůstal pohodlný průchod.

Hlavní obytná místnost je přístupná dveřmi posuvnými do pouzdra. V návaznosti na zmenšenou instalační šachtu byla navržena kuchyňská linka, za kterou se prochází do komory s pračkou a sušičkou, úklidovými prostředky a podobně.

V prostoru je jídelní stůl, menší sedací souprava a televizor. Bývalá jídelna se využila pro pianino a pracovní kout.

Varianta 2

V druhé variantě je zcela zrušeno WC u vstupu do bytu a dvě malé místnosti spojeny do jediné, nové šatny. WC s umyvadlem je místo koupelny.

"Pokud to prostor dovolí, doporučuji místo mini umývátek osazovat na WC běžně velká umyvadla, která jsou mnohem příjemnější pro každodenní používání," vysvětluje Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic. Koupelna je prostorná, v okolí instalační šachty. Nechybí zde vana, velký sprchový kout i umyvadlo.

Varianta 2: do hlavního obytného prostoru se vchází posuvnými dveřmi.

Varianta 2: do hlavního obytného prostoru se vchází posuvnými dveřmi.

Pračka se sušičkou našly svůj prostor na chodbě, kde jsou přístupné nezávisle na využívání koupelny. Mohou být zavřené do vestavěné skříně. Do hlavního obytného prostoru se opět vchází posuvnými dveřmi, je zde menší kuchyňská linka, jídelní stůl, knihovna a sestava pro TV, sedací souprava.

Fotogalerie

Obývacím pokojem lze projít do ložnice i dětského pokoje. "Průchozí pokoje nejsou ideální řešení, nicméně hlavním požadavkem majitelů bylo zbavit se dlouhé a nevyužité chodby. Ložnice má pak přímým přístupem do koupelny zachované soukromí," vysvětluje Tomáš Zima.

Ložnice se ocitla v místě bývalé jídelny, průchod do koupelny slouží jako šatna. Do dětského pokoje se vešly dvě postele, šatní skříň i pracovní místo.

Varianta 3

V poslední variantě zůstalo v zádveří WC, tentokrát s umývátkem. V prostoru bývalé koupelny je nově vestavěná skříň, skrývající pračku a sušičku, ale také úklidové prostředky a podobně. V koupelně je velká vana a dvě umyvadla.

V chodbě se našel prostor pro velkou vestavěnou skříň. Do ložnice se nově prochází šatnou, která kus chodby zabrala. Kuchyňská linka je podél koupelny, do obývacího prostoru se kromě sedací soupravy a TV vešlo také pianino.

Varianta 3: do ložnice se nově prochází šatnou, která kus chodby zabrala.

Varianta 3: do ložnice se nově prochází šatnou, která kus chodby zabrala.

Jídelní kout zůstal od kuchyně mírně oddělený. Z obývacího pokoje se prochází do pracovny/dětského pokoje.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Další z rubriky

Rodina koupila pivovar. Po deseti letech v něm nechala srdce i duši

Vstupní recepci dominují zachovalá keramická historická kamna Braupfanne.

V bavorském městečku Eilsbrunn, ležícím jen pár kilometrů od hranic nedaleko Řezna, byla dlouhé roky dominantou budova...

Malý a tmavý domek proměnili na příjemný prostor se spoustou světla

Integrace terasových dveří vnáší do úzkého prostoru spoustu přirozeného světla...

Malý dům v Londýně představuje skvělé využití prostoru. Chytré nápady architektonického studia Blustin Design přinesly...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...



Najdete na iDNES.cz