Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poprvé designéři repasovali podlahu, trámy jsou ze sádrokartonu

  1:00aktualizováno  1:00
Z ložnice a obýváku v přízemí staršího domu měl vzniknout jeden obývací prostor včetně kuchyně. To bylo přání sourozenců, kteří chtěli udělat radost svým rodičům.

Před třemi lety utekla čtyřčlenná rodina z pražského paneláku do staršího domu s obytnou plochou 220 m2 a dispozicí 6 + 1 v Čerčanech. Postupně jej opravuje a zařizuje.

Jenže hlavně mamince nevyhovuje kuchyň oddělená od obýváku. "Buď jsem v kuchyni sama a ostatní v pokoji přes chodbu, nebo je celá rodina namačkaná v jedné místnosti. Ani jedno mi nevyhovuje, navíc kuchyň je malá a tmavá," vysvětluje paní Jana.

Rodina si pořídila pár kusů nábytku v koloniálním stylu.

Rodina si pořídila pár kusů nábytku v koloniálním stylu.

Původní ložnice sloužila i jako malé

Původní ložnice sloužila i jako malé "fitness".

Designérský pár (v práci i v soukromém životě) Karolína Reslerová a Petr Záluský začínal v televizní show Jak se staví sen také rekonstrukcí obýváku a kuchyně v domě u hřbitova. "Pochmurný soused" s kříži v těsné blízkosti domu se sice opakuje, ale dům byl tentokrát ve výrazně v lepším stavu. I v dnešní proměně však dvojice využila hlavně světlé odstíny, od bílé, skořápkové a béžové až po hnědou a zelenkavou (Prima v sobotu 18. června v 18:00).

Hlavní problém: různé výšky stropu

Spojení ložnice a obýváku znamenalo zbořit příčku mezi nimi, ale v tom hlavní problém nebyl. Ten představovaly různé výšky stropů a místy poškozená nebo neúplná podlaha z dřevěných prken.

Karolína Reslerová a Petr Záluský se rozhodli vytvořit interiér ve stylu Provence, s lehkým "dotykem" anglického venkova a stylu vintage. "K tomu jsme využili konzervativnější výrazové prostředky, vyšší sokly a oblouk," vypočítává Petr Záluský.

Nový obytný prostor je ve stylu Provence, objevují se zde i prvky vintage či anglického venkova.

Nový obytný prostor je ve stylu Provence, objevují se zde i prvky vintage či anglického venkova.

K něčemu takovému ovšem nelze mít rovný strop, navíc ve dvou různých výškách. Pomohl sádrokarton. V tomto případě byla jeho spotřeba opravdu impozantní, celkem se zde použilo 120 m2 sádrokartonových desek pro vyrovnání stropu a stěn, ale také na vytvoření vestavné spíže.

"Rovný strop do tohoto prostoru nepatří. Ze sádrokartonu jsou tak i 'trámy' na stropě. Snad nikoho tato kulisa neurazí, vyšli jsme ze starých plánů, které ukázaly, že ve stropě takové trámy jsou. Ty nové jsme umístili do míst pod nimi," vysvětluje své rozhodnutí Petr Záluský. Právě trámy pomohly skvěle zakrýt různé výšky stropů a navodit venkovský styl.

Dřevěnou podlahu nechali designéři zrepasovat.

Dřevěnou podlahu nechali designéři zrepasovat.

Snad poprvé v historii tohoto pořadu nepřišly ke slovu nové podlahy, ale repase původních dřevěných prken. Opravila, doplnila a ošetřila tak, aby se mohla snadno udržovat.

Romantický interiér

Nová kuchyň vypadá hodně netradičně. Designéři velmi rozumně nechali postavit vestavnou spíž, která se v rodinném domě s velkou zahradou jistě využije. Vestavná chladnička s mrazničkou je skryta za dvířky, digestoř má přímý odtah.
Na kuchyňskou část navazuje jídelní, velký stůl se šesti židlemi čtyřčlenné rodině jistě postačí, a to i v případě návštěvy.

Náklady

Stavební a ostatní práce  123 188 Kč
Kuchyňská linka                 34 887 Kč
Spotřebiče                          64 950 Kč
Nábytek a vybavení            62 000 Kč
Doplňky a osvětlení            36 611 Kč

Celkem                             321 636 Kč

Nad ním doslova září dominanta interiéru, "srdce celého prostoru" neboli originální osmiramenný lustr z Francie.

Designéři nemuseli tentokrát pořizovat moc nábytku, využili pár kvalitních solitérů v koloniálním stylu, které již rodina vlastnila. Zůstaly i původní nízké dřevěné barovky nebo stojací lampa. Do niky umístili  autoři proměny televizi jako krb, orámovali ji profilovanou lištou.

Ke stolu se vejdou i hosté.

Ke stolu se vejdou i hosté.

Kuchyňský ostrůvek lze použít i jako snídaňový pult.

Kuchyňský ostrůvek lze použít i jako snídaňový pult.

Místo nábytku použili designéři vestavnou spíž, která je pro venkovský dům mnohem praktičtější.

Místo nábytku použili designéři vestavnou spíž.

Nečekaně romantický interiér paní Janu rozplakal. I její muž Roman byl spokojený: "Čekal jsem leccos, ale tohle tedy ne. Nemám slov." A jeho žena pouze pochvalu dokončila: "Tohle bych si nedokázala ani vysnít."




Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Čelní stěna domu je osazena až po krokve průhledným sklem v robustním ocelovém...
Místo zahradní chatky vyrostl dřevěný dům. Koupelnu má ve skříni

Severně od nizozemského Utrechtu stojí dřevostavba velká 40 metrů čtverečních. Ve zdánlivě jednoduchém domku od studia...



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Praha 7 - Troja. Vila s obytnou plochou 597 metrů čtverečních je na prodej za...
Moderní a luxusní vily. Jaké zajímavé nemovitosti jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství moderních vil. Všechny mají obytnou plochu velkou stovky metrů čtverečních,...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním...

Výhled na Bratislavský hrad využili architekti maximálně: díky kryté terase jej...
Z oken domu vidí na Bratislavský hrad. Dveře tu jsou ale neviditelné

Architekti, kteří dostali za úkol navrhnout interiér novostavby rodinného domu v Bratislavě, měli použít maximum...

Právník Josef Winternitz nechal vilu postavit v během roku 1932 pro svou ženu...
Béžová princezna ze Smíchova. Ve Winternitzově vile můžete i přespat

Podle neotřelé barvy interiéru nazývali hosté za první republiky vilu manželů Winternitzových béžovou princeznou....



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.