Pomocníci do kuchyně

Doby, kdy kuchařce kromě nožů postačila při vaření natěračka, cedník a kvedlačka, jsou dávno pryč. Zejména italští výrobci se tak předhánějí při vymýšlení kuchyňských pomocníků, jejichž určeni bývá v tuzemsku často neznámé. A to je škoda. Italové totiž milují nejen věci funkční, ale hlavně takové, které kromě chuťového zážitku poskytnou na talíři i požitek pro oko. Bohužel mnohdy u nás o těchto výrobcích neumí správně informovat ani personál prodejen.

K pomocníkům kteří slouží hlavně pro potěšení z nádherně servírovaného jídla, patří například "vykrajovač" melounů (obr 1), pomocí něhož lze vytvořit ozdobné tvary. Použít ho samozřejmě můžete i u jiných druhů ovoce. K praktickým předmětům se řadí škrabka na odstraňování rybích Šupin (obr. 2). Ryby by rozhodně neměly na jídelníčku chybět, ne každého však těší jejich příprava. Proto se vyplatí jejich zpracování si co nejvíce usnadnit. Pro mnohé záhadná zubatá a děrovaná lžíce není nic jiného než šikovný pomocník určený k servírování špaget (obr. 3). Lze jej ovšem docela dobře použít i k vkládání vajec do vařící vody nebo naopak k jejich vyjímání. Zvláštní metla (obr. 4) je ideální pro přípravu řídkých těst. V domácí kuchyni ji určitě oceníte třeba v okamžiku, kdy si rodina objedná palačinky. Kráječ či sekáček na bylinky (obr. 5) uvítají zase ti, kteří milují vitaminy v přirozené podobě a mají rádi pohodlné a rychlé vaření. Podobných pomocníků lze najít u řady výrobců spoustu. Zásadně se používají v závěsné podobě, tak aby byly rychle po ruce. A protože každý má rád něco jiného, a vaří proto to, co chutná jemu a jeho blízkým, lze tyto šikovné drobnosti do domácnosti kupovat samostatně. To je účelné i vzhledem k ceně. Kvalitní výrobky z nerezové oceli totiž stojí průměrně od 150 do 700 korun za kus. Pak už ovšem máte jistotu, že vydrží takřka na věčnost, nebo alespoň do té doby, než se vám zalíbí jiné provedení.