Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Český zateplovací experiment. Pošlete fotky dobrého i špatného případu

  1:00aktualizováno  1:00
Nedávný případ necitlivě zateplené školy v Kamenných Žehrovicích ukázal, jak dláždění dobrými úmysly může vést i k poměrně nelichotivému cíli. Na Domě dětí a mládeže v Českém Krumlově je však názorně vidět, že to jde dělat i úplně jinak.

Budova v Českém Krumlově prošla řadou úprav. Zateplení jí velmi prospělo. | foto: Projekty - Sládková

Když vyrazíte do centra Českého Krumlova od jihu, na kraji historického jádra vedle synagogy narazíte na Dům dětí a mládeže (DDM). Asi málokoho napadne, že je zateplený.

Budova s původem v 17. století prošla řadou úprav, dlouho si držela historizující styl 19. století. Za normalizace však přišla o zdobné fasádní prvky, o původní okna, vikýře a komíny. Šeď fasády doplnil eternit na střeše. V této neutěšené podobě dům sloužil pionýrům, později jako DDM.

Fotogalerie

V roce 2013 nechal ředitel DDM zpracovat energetický audit. Cílem bylo zlevnit vytápění, vylepšit prostory a získat na to dotaci. Audit doporučil zateplení, což byl problém, protože budova je součástí památkové zóny. Projektantka Barbora Sládková však po konzultacích s památkáři našla řešení.

Minerální izolací o tloušťce 12 cm se dekorativně zateplily tři fasády kromě té čelní. Vrátila se okna historického vzhledu a díky systému StoDeco z minerálního materiálu také ozdobné prvky.

Tento experiment lze považovat za pozitivní vzor, jak zateplovat historické budovy. Nemusí to tedy nutně jít směrem, jakým se vydali při zateplení školy z roku 1900 v Kamenných Žehrovicích. 

Polystyren změnil stoletou budovu školy

Radnice v Kamenných Žehrovicích u Kladna nechala v rámci rekonstrukce zateplit budovu základní školy. Projekt nezachoval původní podobu sto let staré stavby. Mimo jiné změnil oblouková okna v průčelí, na kterém už nejsou sochy v nikách. Podle architekta není problém v samotné rekonstrukci, ale ve volbě barev.

Pošlete fotografie zateplení

Zateplené panelové domy i stoleté budovy hýří výstředními motivy, nezvyklými barevnými kombinacemi a ztrácejí historické prvky. Najdou se ale i vkusné a elegantní fasády, které ctí minulost a respektují okolí.

Pošlete nám do 6. 12. 2017 odstrašující i příkladné ukázky zateplených staveb na e-mail: bydleni@idnes.cz.


PODMÍNKY:

K fotografiím, ideálně PŘED A PO, napište lokalitu, kde stavba stojí, a připojte informaci o budově a váš osobní názor. Pokud znáte příběh spojený se zateplením a výběrem fasády, určitě jej také připište. U snímků vždy uveďte zdroj. Vybrané snímky zveřejníme.

Obec k rekonstrukci přistoupila kvůli havarijnímu stavu budovy. „Opadávala omítka a navíc je celá škola poddolovaná po hlubinné těžbě černého uhlí. Zdůrazňuji, že nejde o historickou budovu, není ani památkově chráněná,“ řekla iDNES.cz starostka obce Soňa Černá.

Budova z přelomu 19. a 20. století byla původně postavena ve stylu historismu s prvky secese. Po rekonstrukci zmizely z výklenků na čelní stěně sochy a volbou barev teď lidem škola připomíná spíše domy na revitalizovaných sídlištích. Kritiku si obec vysloužila i na sociálních sítích, kde jsou fotky „před a po“ hojně sdílené.

„Je to odporný, krásná stará budova dostala trojbarevný plášť a modrá okna,“ napsala na Facebooku školy Romana Ptáčníková. Vedení školy všechny kritiky odkázalo na obec jako zřizovatele s tím, že pedagogický sbor o podobě budovy nerozhoduje.

„Pan architekt navrhl tři varianty barev a představil je rodičům a ředitelce, která výběr nakonec odsouhlasila. Já proti tomu výběru nemám připomínky, mně osobně se to líbí,“ uvedla starostka Černá. Lidé, kteří si na vzhled stěžují, podle ní nejsou z obce a ani nevědí, kde Žehrovice leží. O rekonstrukci školy v Kamenných Žehrovicích čtěte zde.

Nepovedená rekonstrukce školy? Názory se různí

Polystyren zakryl 19. století, křiklavá fasáda dráždí

Olomouc ztratila kus historie, fasádu známého domu U Zlaté koule z 19. století necitlivě překryl polystyren a křiklavé barvy. Památkáři nemohli zasáhnout, rozhodlo přání majitele domu. K drastickým a nyní kritizovaným úpravám nepotřeboval ani stavební povolení.

Dům U Zlaté koule na třídě Míru nedaleko historického centra patří k významným orientačním bodům. Jeho domovní znamení dalo jméno tamní autobusové zastávce a ulici. Uvnitř roky funguje restaurace, jež navazuje na více než stoletou tradici zájezdního hostince.

Vše od konce 19. století podtrhovala neorenesanční fasáda. Po zateplení si ale Olomoučané musí zvykat na do očí bijící kombinaci červené a šedivé barvy. Na chvíli odsud dokonce zmizelo i domovní znamení. Nyní je již zpět, s fasádou připomínající spíše panelový dům však příliš neladí. O domu U Zlaté koule čtěte zde.

Křiklavá fasáda domu U Zlaté koule dráždí Olomouc

Autoři: ,


Témata: Olomouc

Nejčtenější

Rodina umělců zachránila starý mlýn. Dnes v něm bydlí tři generace

Starý mlýn... Neomezený prostor pro život... A prostředí, které mu přísluší. To...

Nebýt umělecké představivosti, mlýn stojící na kraji stupavských přírodních krás by si lidé připomínali už jen ve...

Zrekonstruovali si starou chalupu, teď sní o stolování na terase

Interiéry už má rodina hotové, teď je čeká exteriér včetně terasy.

Rčení „postav dům, zasaď strom a zploď syna“ se dnes často mění na „oprav dům, zasaď strom a postav terasu“. Ta se...



Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...

Do domu, pod kterým může téct voda i bahno, vejdete po padací lávce

Pozemek o ploše téměř dva tisíce metrů není oplocený, takže se kolem domu volně...

Jeden z nejlepších světových architektů Robert Konieczny si postavil dům na svazích Beskyd. Pojmenoval jej Archa....

Jiří dozoroval stavbu řadovky sám. Bylo to jeho nejlepší rozhodnutí

Charakter místa je utvářen původní zástavbou a klidnými zahrádkami.

V úzké uličce na okraji moravského velkoměsta stojí řadovka-dřevostavba. Na její realizaci dohlížel sám majitel domu....

Další z rubriky

Domek pro ženu, kterou teprve nádor na mozku přiměl vyhodit partnera

Stěnu za linkou a kamny na dřevo nechali designéři obložit přírodním kamenem.

Domku v zahradní kolonii chybí zateplení i fasáda, uvnitř je obyvatelná jediná místnost. Přitom dluh na něm i kvůli...

Po rekonstrukci má bazén pohyblivé dno a vodní atrakce pro děti

Kromě prosklené příčky je u dětského bazénku na všech zbývajících stěnách...

Rekonstrukce bazénu ve Vysokém Mýtě přinesla řadu změn, nikoliv jen estetických. Především se zmodernizovala původní...

S hromadou kamení dokázali doslova zázraky. Ze zříceniny je krásná kaple

1

Kaple na kopci Kalvárie u Mařenic v Lužických horách sloužila poutníkům do roku 1945. Po vysídlení německých obyvatel...

Najdete na iDNES.cz