Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

  1:00aktualizováno  1:00
Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím. Majitelka a architektka Renée del Gaudio se pustila do stavby většího a lepšího domova, který je na katastrofy všeho druhu již připravený.

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku | foto: Renée del Gaudio Architects

Udržitelná architektura a umění zakomponovat dům do krajiny tak, aby ani jeden ze zúčastněných nic netratil na kráse a praktičnosti: takový je podle architektky Renée del Gaudio její osobní způsob práce.

Když začíná navrhovat dům, startuje možná netradičním, ale podle ní nejjednodušším možným způsobem: sbalí si stan a vydá se na parcelu tábořit. „Aby mohl vzniknout kvalitní dům, ve kterém se bude dobře žít, je nutné pochopit ty nejzákladnější a velmi prosté okolnosti, které každodenní život ovlivňující nejvíce: východ a západ slunce, odkud přichází nejčastěji vítr, jaké výhledy se z místa nabízí,“ svěřuje se v autorských textech a dodává, že v záplavě tisíců jiných podnětů na tyto nejdůležitější věci architekti často zapomínají.

Fotogalerie

V případě návrhu domu v coloradském městě Boulder nebylo kempování nutné. Renée del Gaudio pozemek už důvěrně znala. Srub koupili společně s manželem Rossem Wehnerem v roce 2008, kdy se rozhodli kvůli malým dětem, Sebastianovi a Francesce, opustit hektický život v hlavním coloradském městě Denveru a přestěhovat se.

V domě ale nežili, pronajímali ho a přemýšleli nad stavebními úpravami. Okolnosti jim však životní rozhodnutí přeskládaly a z přestavby se stalo budování na zelené louce. Srub totiž vyhořel.

Na místo malého starého srubu Renée na kamenité podloží postavila dva na sebe kolmé prostory. K jihu orientovaný prosklený štít hmoty se sedlovou střechou patří obývacímu pokoji. Navazuje na něj velkorysá terasa, která se obrací k horám a přírodě na obzoru.

Naproti tomu soukromá část, umístěná o patro níž, se natáčí k východu a hledí na město. V soukromé zóně jsou umístěny šatny, dvě koupelny a tři ložnice. Základní myšlenkou při návrhu domu bylo využít lokální tradiční architekturu, jednoduché tvary a připomenout původní prosté stodoly, které neodmyslitelně patří k tamním zemědělským usedlostem.

Vznikl elegantní venkovský dům s dotyky kosmopolitního světáctví. Stavba o celkové ploše 257 metrů čtverečních poskytuje maximální komfort celé rodině, zbyl dostatek míst na rušnou domácí pracovnu i pokoj pro časté návštěvy.

Interiéry jsou zařízené s lehkostí a smělostí, rodina nechala vyniknout krásu...

Interiéry jsou zařízené s lehkostí a smělostí, rodina nechala vyniknout krásu přírodních materiálů a dřeva. Dominantní zůstávají daleké výhledy do krajiny.

Koncept stavby dokončené již před pěti lety se osvědčil. Laskavá k přírodě i majitelům je nejen vizuální podoba stavby, ale i vybrané materiály. Rezavý plášť ocelových plechů domu a celá konstrukce jsou jasnou deklarací připravenosti na nevítané přírodní katastrofy.

Každodenní život je velmi příjemný i díky detailům, jako je například perfektně promyšlený systém rolet, který respektuje nejen soukromí, ale i veškeré přírodní zákonitosti a proměnlivosti během dne a odstiňuje pokoje, stejně jako dobře pracuje s větrem.

Interiéry jsou zařízené s lehkostí a smělostí, rodina nechala vyniknout kráse přírodních materiálů a dřeva. Dominantní zůstávají daleké výhledy do krajiny, obývacímu pokoji přesto vévodí dvojice originálních křesel Barcelona, které navrhli v roce 1929 Ludwig Mies van der Rohe a Lilly Reichová. Renée del Gaudio je podědila po rodičích.

Dalším zajímavým kouskem jsou krbová kamna Shaker od firmy Wittus, která získala hned několik designérských ocenění. Posezení v jídelně zase doplňují ikonické židle Tolix od francouzského designera Xaviera Paucharda, kterou navrhl již v roce 1934.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: příroda

Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Muž musí žít v autě. Dům zaplnil harampádím a ze zahrady udělal skládku

Michael Saunders je spořádaný a pracující důchodce. Když ale přijde řeč na jeho...

Michael Saunders je spořádaný a pracující důchodce. Když ale přijde řeč na jeho dům, dojdou každému slova. Michaelův...

Mladý pár si pro zařízení mezonetového bytu pozval na pomoc designérku

Mezonetový byt má nádherný výhled na Prahu.

Mezonet, který vznikl při rekonstrukci starého činžovního domu, si vybral mladý pár i kvůli nádhernému výhledu a...



Najdete na iDNES.cz