Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Podkrovní byty, které v roce 2011 vybrala porota a čtenáři

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pár a jejich pražské podkroví, talentovaný kameraman, jenž odmítl architekta, a rodiče, kteří se odstěhovali s prací na půdu. To jsou vítězové naší soutěže o nejlepší podkrovní byt, jak je určila porota. V hlasování čtenářů vyhrál "stříbrný" kameraman.

Schody integrované do kuchyňské linky vytváří zajímavý výtvarný prvek v interiéru. | foto: Filip Šlapal

Soutěž iDNES.cz o nejlepší bydlení v podkroví přilákala desítky odvážných. Objevily se jak romantické půdy, tak industriální přestavby nebo klasické projekty na půdách rodinných domů.

Z přihlášených prací bylo vybráno 15 realizací, z nich pak porota vybrala deset finalistů, kteří nejlépe splnili podmínky soutěže. Porota hodnotila především architektonické řešení a estetický dojem, originalitu zařízení interiéru, jeho dostatečné prosvětlení a způsob řešení větrání, ale také praktičnost pro každodenní obývání či práci.

Hlasování veřejnosti se ve svých výsledcích hodně blížilo výsledkům poroty, mezi prvními třemi se v obou hodnoceních objevili dva stejní výherci, byť si prohodili pořadí.

Vyhrál mezonet pro mladý pár

V hodnocení poroty suverénně zvítězil interiér mladého páru z Prahy.
Půdní byt je skvělým mezonetem. Schodiště kuchyňskou linkou

Obytný prostor s pohledem do střešní konstrukce. Niky mezi komínovými tělesy

Obytný prostor s pohledem do střešní konstrukce. Niky mezi komínovými tělesy jsou využity na police pro knížky, plynový kotel a skladování dřeva pro krb.

Hodnocení poroty:
Tento podkrovní byt vyniká přehledným, jasným jednoduchým konceptem, který je patrný a jednotný ve všech částech podkroví. Svým charakterem jednotné materiálové řešení celému prostoru velmi prospívá. Kombinací cihly, tmavé oceli, přírodního dřeva, šedé stěrky a bílých ploch je přirozeně vytvořeno útulné prostředí bez zbytečných dekorací.

Realizace díky použití ne zcela typických detailů vytváří prostředí odlišné od běžných standardů (bezfalcové dýhované dveře, stěrkované stěny, pásy střešních oken, skříně bez soklů, zábradlí bez výplně, pracovní stoly bez nohou a podobně).

Prostor velmi dobře prosvětluje denní světlo, které nenápadně a rafinovaně doplňuje umělé osvětlení. Jako velký klad lze hodnotit i to, že si prostor i po rozsáhlé rekonstrukci zachoval atmosféru podkroví.

V diskusi vytýkali někteří čtenáři nebezpečí, které představuje chybějící zábrana na schodišti. Až si manželé pořídí rodinu, není problém použít sklo, sítě či cokoliv jiného, nijak to nenaruší koncept bytu a schodiště bude bezpečné.

Hra se světlem přinesla druhé místo

Ani o druhém místě se nemusela porota dohadovat. Získal je majitel, jehož profesí je filmová kamera.
Bydlí v úžasném podkroví. Navrhl si je sám, bez architektů

Komín z neomítnutých cihel zastupuje

Komín z neomítnutých cihel zastupuje "původní" prvky.

Hodnocení poroty:

Přehledně řešený půdní prostor, který, ačkoliv je ve svém principu otevřený a zároveň propojený, dokáže svým členěním nenásilně oddělit jednotlivé funkční zóny v bytě do přirozených menších celků s nebývale intimní atmosférou. Ačkoliv v podkroví nezůstaly viditelné konstrukční prvky krovu, působí byt útulným dojmem, k čemuž přispívají mimo jiné i cihelné prvky, citlivě odkazující na původní atmosféru půdy.

V interiéru se velmi dobře pracovalo s přirozeným denním i umělým osvětlením. Díky dobrému vkusu majitele si byt udržel jednotnou tvář.

Třetí místo u poroty se s názorem veřejnosti rozešlo nejvíce, čtenáři této realizaci přisoudili poslední místo. Jenže kritéria soutěže splnilo podkroví velmi přesně!
Utekli před dětmi na půdu, kde si postavili ideální zašívárnu

Podkroví využívají manželé, oba jsou projektanti, k práci a také jako útočiště před dětmi. Mají zde své soukromí a klid.

Podkroví využívají manželé, oba jsou projektanti, k práci a také jako útočiště před dětmi. Mají zde své soukromí a klid.

Hodnocení poroty:
Velmi dobře řešený podkrovní prostor, který využívá přirozenou rytmiku krovu k rozdělení plochy podle funkčního využití (obývací část, relaxační část, pracovna, nástupní část a podobně).

Prostor jednoznačně vyniká velkorysým použitím střešních oken, která výborně zajišťují přirozené denní osvětlení. Osvětlení umělé vyřešili majitelé velmi nenápadně tak, aby nesráželo velkorysost prostoru.

Atmosféru podkroví si prostor zachoval i po rekonstrukci, změně funkce a zesvětlení konstrukčních prvků. Přestože mobilní vybavení interiéru podkroví ještě čeká na vylepšení proti stávajícímu standardu. To, co je pevně spojené se stavbou (návaznost na přízemí, zábradlí, schodiště, okna, trámy atd.), je již perfektně provedeno do detailu.

Hodnocení veřejnosti

Jednoznačným vítězem se u čtenářů iDNES.cz stal majitel půdního bytu, který se spolehl na vlastní síly. A to s počtem 703 hlasy. Na druhém místě se umístil půdní byt ve starém činžáku (596 hlasů), třetí příčka patří mezonetu mladého páru, který zvítězil v hodnocení poroty (341 hlasujících).

Součástí obývacího pokoje je prostorná terasa, ze které je nádherný výhled na

Druhé místo v hlasování čtenářů

Přes veškerá upozornění se objevovaly pokusy o ovlivnění soutěže, opravdu nelze z jednoho počítače hlasovat během jednoho dne třeba třicetkrát, je nutné si uvědomit, že tyto pokusy systém snadno odhalí, a samozřejmě neplatné hlasy smaže.

Celkové výsledky ankety najdete zde:

Klady a zápory

I další soutěžící přišli se zajímavými nápady, přece jen se však občas dopustili i některých chybiček. Z hodnocení poroty tak vybíráme:

Sundal střechu, zboural komíny a postavil si krásný půdní byt

Nad obývací částí vybudoval majitel patro.

Nad obývací částí vybudoval majitel patro.

- celkově byt působí hodně tmavě, to však lze do budoucna napravit
+ pěkně využitý celý půdní prostor, zejména díky mezipatru ve špičce střechy
+ byt má jednotné kultivované řešení, typický pánský byt

Ze staré půdy je krásný byt velký 137 metrů čtverečních

Dominantou kuchyně je jídelní stůl v kombinaci mléčného kaleného skla a

Dominantou kuchyně je jídelní stůl v kombinaci mléčného kaleného skla a lesklého chromu.

+ dobré dispoziční řešení, vkusný výrazný barevný prvek na konci místnosti
- snaha nechat volný prostor bytu, ale ten zůstal nakonec málo prosvětlený denním světlem, protože je zde málo oken a navíc vysoko nad podlahou, není proto vidět z oken ven, což působí vždy trochu depresivně
- v bytě chybí předsíň, z chodby se vstupuje přímo do obývací části.

Krásný byt si manželé postavili na půdě rodinného domu

Půdní byt o velikosti 112 metrů čtverečních vznikl pod střechou rodinného domu

Půdní byt o velikosti 112 metrů čtverečních vznikl pod střechou rodinného domu v Praze-Břevnově.

+ byt má dobrou půdní atmosféru, dobře oddělená klidová a denní část
- zařízení interiéru nedrží jednotnou linii, chybí jednotný styl, bytu by slušelo víc vestavěných kusů nábytku, ne tolik malých skříněk v prostoru.

Rodina koupila malý činžák. Z půdy mají byt 3+1 s fajn terasou

Součástí obývacího pokoje je prostorná terasa, ze které je nádherný výhled na

Součástí obývacího pokoje je prostorná terasa, ze které je nádherný výhled na město.

+ s pokorou a respektem přistoupili k historickém objektu, terasa ale historizujícímu stylu neodpovídá. Styl bytu je však jednotný, drží jednu myšlenku.
+ velkorysé velké okno, díky němu získali majitelé dobré propojení interiéru a exteriéru
- dveře "nakoso" nepředstavují dobré řešení, jak řešit přístup do pokoje
- je dobré ctít "pietu" historického stylu, ale bylo by možné posunout byt při rekonstrukci dál, do dnešní doby.

Starou půdu předělal na dvoupatrový byt s terasou

Menší terasa je spojená s obývacím pokojem. Na podlaze je exotické dřevo Bangkirai.

Menší terasa je spojená s obývacím pokojem. Na podlaze je exotické dřevo bangkirai.

+ dobré napojení interiéru na terasu, dobrá dispozice, dobré prosvětlení i střešní okna nad kuchyňskou linkou
- příliš mnoho nápadů pro jeden byt, je pak stylově nesourodý až trochu přeplácaný
- je vidět značná investice do vybavení, přesto byt nepůsobí jednotně

Z půdy vyhnali holuby a postavili si nádherný byt 2 + kk

Vstup do prvního patra - galerie je řešený točitým schodištěm. Byl to kompromis

Vstup do prvního patra - galerie je řešený točitým schodištěm. Byl to kompromis mezi prostorovými nároky a pohodlím.

+ pěkně, útulně řešená špička pod střechou, drží čistý tvar trojúhelníku (bez nadezdívek), dispozice dobře řešená, dobré prosvětlení
+ terasa je velké plus, kvalitní nábytek lze dokoupit později
- chtělo by to ubrat na dekoracích i na červené barvě v kuchyni, která v tak velkém množství působí agresivně, když se uberou výrazné barvy, bude byt příjemnější.

Vítěze čekají hodnotné ceny za 50, 30 a 20 tisíc korun, a to výrobky firmy VELUX podle jejich vlastního výběru. V porotě rozhodovaly Ing. arch. Klára Bukolská, Ing. arch. Jana Štěrbáková a vedoucí rubriky Bydlení iDNES.cz Alena Řezníčková.

První místo v anketě čtenářů představuje výhru v hodnotě deset tisíc korun, za tuto částku si majitel bytu může vybrat produkty značky VELUX.

Ocenění obdrží bližší informace o výběru a předání cen e-mailem. Vítězům srdečně gratulujeme, všem účastníkům děkujeme za účast v soutěži!

Autor:




Nejčtenější

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Další z rubriky

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar Wilde, který v ní pobýval se svým přítelem...  celý článek

Právník Josef Winternitz nechal vilu postavit v během roku 1932 pro svou ženu...
Béžová princezna ze Smíchova. Ve Winternitzově vile můžete i přespat

Podle neotřelé barvy interiéru nazývali hosté za první republiky vilu manželů Winternitzových béžovou princeznou. Jejich vnuk ji objevil až při restituci a se...  celý článek

Přestavěli starou traktorovou garáž na nové rodinné sídlo.
Stará dobrá Amerika. Z garáže pro traktory je nostalgické rodinné sídlo

Manželé Charlie a Tracey Brownovi se přestěhovali z rušného Seattlu blíže svým rodinným kořenům. Klidné místo našli nedaleko jezera Chelan na severu státu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.