Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

  1:00aktualizováno  1:00
Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní byt s plochou 150 metrů čtverečních v nově zrekonstruované vile z dvacátých let. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide), čalouněné židličky majitelka zvolila sama ve světle šedém odstínu. Za pracovní deskou je skleněná stěna s dekorem navrženým designérkou Markétou Fleischnerovou. | foto: Lukáš Hausenblas

Ke koupi bytu na Berounsku zlákalo manžele nejen krásné prostředí, ale i přátelé, kteří se sem také přestěhovali. Byt ve staré vile sice dýchal novotou, ale svou pamětí jim připomínal secesní domy z pražských Vinohrad.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Jak to tu vypadalo, když jste si byt pořídili?
Barbora: Nebylo tu nic, jen trámy a obvodové zdi. Byt jsme ale mohli upravit podle svých potřeb. Protože jsme si ale neuměli představit, zda zcela vyhoví našim požadavkům, jestli tu bude dost světla a interiér bude dostatečně vzdušný, hledali jsme odbornou pomoc.

Vznesla jsem dotaz na Facebooku a obdržela několik nabídek. Nejvíc mě zaujala práce designérky Markéty Fleischnerové. Sázím na intuici, a ta mě nezklamala. Od první schůzky jsme si všichni rozuměli.

Měla jste s manželem o interiéru stejnou představu, nebo jste šli na kompromis?
Barbora: Shodli jsme se bez problémů, spolupráce nás tří byla velmi příjemná a plynulá... Hned v počátku z rozhovoru zcela jasně vytanul záměr, dostatek světla ve vzdušném interiéru. Přáli jsme si moderní byt s jednoduchými liniemi, v němž se projeví cihla, dřevo a sklo. Chtěla jsem tu někde mít luxfery. Mám na ně krásnou vzpomínku z dětství, která mi dělá dobře. Očekávání se naplnilo...

Nebyli jsme nijak vyhraněni pro konkrétní styl. Byt jsme zařizovali postupně. Nechali jsme se vést Markétou a vybavení nechali promlouvat v interiéru. Překvapovalo nás, co interiér snese.

Fotogalerie

Zjistili jsme, že se nám líbí spojení nového se starým, kombinace moderního vybavení se starými předměty. Radost mi tu dělá třeba stará mísa po babičce nebo háčkované dečky. Jinak jsou tu ale použity jednoduché čisté linie, žádné zbytečné příkrasy a zdobení. Nechceme interiér zahltit zbytečnostmi a narušit efekt vzdušnosti.

Je tu něco z vašeho předchozího domova?
Barbora: Ano, postel v ložnici. Nechala jsem si ji vyrobit už dřív ze starých trámů. Měla jsem potřebu mít stabilní, masivní postel. Většina nábytku je tu ale zhotovena na míru.

Co pro vás bylo důležité?
Barbora: Mít tu svůj pracovní kout, protože pracuji převážně z domova. Svůj relaxační kout, kam se může pohodlně posadit a ponořit třeba do četby nebo si dát sklenku koňaku, zde má i manžel.

Nevidím televizor, tak mě napadá, že jste ho asi vůbec nechtěli...
Barbora: Původně jsme o něm uvažovali, ale pak jsme tuto možnost zavrhli. Máme projektor s plátnem, které spouštíme ze stropu. Jde o nenápadné řešení, které nepoškozuje vzhled interiéru.

Horní koupelnu se sprchovým koutem a klozetem od dětského pokoje odděluje...

Horní koupelnu se sprchovým koutem a klozetem od dětského pokoje odděluje majitelčina vytoužená stěna ze skleněných tvárnic, které sem přivádějí denní světlo.

Těší mě ozvučení bytu, je moc příjemné ráno vstoupit do koupelny a dopřát si kvalitní poslech oblíbené hudby. V každé místnosti, nezávisle na ostatních, můžeme poslouchat jinou muziku.

Centrum našeho bytu tvoří krb, v pomyslném středu bytu může plát oheň. Mám moc ráda tento obývací prostor, tady to žije, je srdcem našeho domova. A pak také naši velkou koupelnu. Má příjemně vyhřívanou podlahu a nádhernou dlažbu, která mi připomíná chrámy na Krétě. Osobně jsem si přála, abychom v koupelně měli vanu i sprchový kout.

Jaký byl úkol pro vás?
Designérka Markéta Fleischnerová: Věděla jsem, že musím prostor ponechat co nejvíc otevřený a zajistit mu dostatek světla. Rozčlenila jsem jej do zón, které se logicky nabízely. Jejich uspořádáním jsem rovněž reagovala na požadavky manželů a návrhem nábytku na míru jsem v prostoru zachovala vzdušnost. Vše se pozvolna odvíjelo krok za krokem...

Utkvěl mi požadavek využití cihel a luxfer. Hodně úvah se točilo kolem televizoru a projektoru. Zvažovala jsem i ponechání trámů bez opláštění. Sádrokartonové opláštění podkroví sice ukrojilo velký kus z celkového prostoru, ale bylo vhodnější.

V obývacím pokoji našla pracovní kout Barbora s malým, ale velmi praktickým...

V obývacím pokoji našla pracovní kout Barbora s malým, ale velmi praktickým stolkem (BoConcept) s úložným prostorem. Společnost mu dělá repasovaná thonetka. Skvěle sem zapadne i nově čalouněné staré křeslo (Fler) a jednoduchý gauč (Innovation) s konferenčním stolkem (BoConcept).

Docela zabrat nám dala i průsvitná skleněná příčka mezi koupelnou a kuchyní, kterou tvoří dvouvrstvé sklo s fóliemi uvnitř. Jedna je mléčná a druhá se vzorem.

Majitelé kladli nároky také na kvalitní zvukovou izolaci. Bylo třeba zajistit, aby zvuk muziky z koupelny nepronikal do kuchyně a jinam, kde může jiný člen domácnosti poslouchat zcela odlišnou hudbu. Vybavení interiéru navázalo materiálově i barevně na dubové parkety, s nimiž se tu počítalo a které sem, do této staré vily, patří.

Barbora: Markéta nám výběr vybavení hodně usnadnila. Zúžila ho vždy na tři čtyři vhodné kusy, zajistila praktický předvýběr. Vždy jsem si v kuchyni přála mít velký a pevný stůl, kde se budeme scházet, který se stane srdcem domova... Naše představy se naplnily, cítíme tu harmonii a je nám tu krásně. Zbývají jen drobnosti, ještě vybíráme truhlíky na terasu a čekáme na markýzu.

Na vestavný nábytek bezvadně navázal přebalovací pult, bez něhož by se maminka...

Na vestavný nábytek bezvadně navázal přebalovací pult, bez něhož by se maminka s malým dítětem obešla jen stěží.

Autorka

Markéta Fleischnerová
Navrhuje soukromé i komerční interiéry a nábytek. Také vytváří interiéry v duchu feng šuej. Stranou nezůstává ani dekorování interiéru, připravuje květinové dekorace. Nabízí službu nazvanou rychlodesign a pořádá kurzy interiérového designu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Tři dny strávené v zážitkové minichatě odbourají stres. Nahradí i léky

Zásah budovy do přírody je minimalizován postavením chatky na sloupky.

Chráněná postel uprostřed přírody? Či spíše novodobý stan, který nemusíte stavět? Co víc potřebujete, abyste si...



Další z rubriky

Místo holubníku na půdě mají byt v podkroví. Občas je trápí vedro

Obývací pokoj otevřený do krovu s teakovým stolkem od Kinga.cz, pohovkou a

Půdní byt v rodinném domě z roku 1850 si navrhl majitel sám. Pracuje jako projektant a ke stavařině má blízko. Podkroví...

Spojili dva půdní byty, mají úžasný mezonet v domě z 19. století

Hlavní obývací část „neruší“ pohled do kuchyně.

Získat v historickém centru Prahy mezonetový byt o ploše 270 metrů čtverečních se podařilo díky spojení dvou půdních...

Ze staré půdy vznikl moderní byt plný světla a s terasou pro gril

Černá ocel působí jako zdůrazňující akcent.

Dobře vymyslet dispozici půdního bytu a vhodně jej zařídit bývá zpravidla úkol pro profesionála. V tomto případě vznikl...

Najdete na iDNES.cz