Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Půdní byt má nádech retra a zajímavé detaily, třeba stůl na lankách

  1:00aktualizováno  1:00
Půdy v činžovních domech patří k nejžádanějším variantám bydlení, zejména v atraktivních lokalitách. K těm rozhodně patří i pražské Dejvice. Do rekonstrukce půdy v této čtvrti se pustila i mladá žena, milovnice designu.

Bílá výmalba stěn i stropu prostor opticky zvětšuje a odlehčuje. | foto: Archiv studia Morix

Dispozičně nabízí byt hlavní otevřený obytný prostor s kuchyní a malou ložnici. Vysoká světlá výška krovu umožnila vytvořit malou galerii nad kuchyní, která slouží jako pracovna. Původní dřevěná podlaha v kombinaci s bílou výmalbou zdí, podhledů i konstrukcí vytvářejí, i přes relativně menší obytnou plochu, příjemný pocit z prostoru.

„Majitelka bytu je silnou vyhraněnou osobností. Během zadání probíhaly dlouhé rozhovory nejen o designu. Výsledkem je interiér, který pravděpodobně nejde tak úplně v současném trendu architektury a designu, odpovídá ale jejímu vkusu i životním názorům a postojům a přístupu k materiálním věcem,“ vysvětluje autor projektu, architekt Jaromír Pizinger.

Fotogalerie

Rekonstrukce půdního bytu se zúčastnila soutěže Interiér roku, který pořádá Institut bytového designu. O výsledcích soutěže více zde. Projekt získal hlavní cenu generálního partnera soutěže, společnosti Velux.

Interiér plný světla

„Snažil jsem se vytvořit ́interaktivní ́ design, který se dá za vynaložení nízkých finančních nákladů lehce obměňovat v souladu s evolučním vývojem a potřebami majitelů,“ říká Pizinger.

A dodává: “Cílem neměl být protest nebo anarchie proti soudobým trendům. Ty se navíc podle mého názoru ubírají po dlouhé době velice zajímavým směrem jak v použití dřeva, barevných kovů, neokázalosti, lehkého retra 70. a 80. let. Tento design bych zvolil v současné době i já sám pro sebe, i když je mi přes 60 let.“

Zajímavý prvek v prostoru představuje neobvykle řešená kuchyň. Moderní kuchyňská linka je vyrobena z bílého Senosanu, pracovní deska z materiálu TechniStone. Vysoké skříňky tvoří zároveň schody do patra. Retro bleděmodrá barva dodává celému prostoru hravost, kterou podtrhují i barevná zavěšená svítidla, žárovky.

Lehce industriálně pojal autor jídelní stůl, který nechal uchytit do kuchyňského ostrůvku z lakovaných OSB desek, na druhém konci je zavěšený na konstrukci krovu na ocelových lankách.

Podhled tvoří „zrcadlo“, místo klasického skla byl však použitý materiál s označením Homapal. Hlavní osvětlení zajišťují čtyři dlouhé zářivky, jejichž zrcadlení vytváří zajímavý efekt.

Světle modrá připomíná 70. a 80. léta minulého století.

Světle modrá připomíná 70. a 80. léta minulého století.

Nevelký obytný prostor s minimem nábytku zůstal vzdušný, dostatečně prosvětlený množstvím střešních oken. Sedací nábytek a dekorace pocházejí od firmy Kare.

„Rekonstrukce podkrovního bytu pro mladou ženou od akademického architekta Jaromíra Pizingera nás upoutala světlostí a vzdušností celého prostoru. Denní světlo vstupuje do prostoru ze dvou stran, který díky tomu má optimální světelné podmínky během celého dne. Ocenili jsme velmi personifikovaný design interiéru, využití prostoru krovu a v neposlední řadě zajímavé detaily, například uchycení jídelního stolu,“ říká členka poroty a architektka Klára Bukolská ze společnosti Velux.

O projektu

Autor: studio Morix, Akad. arch. Jaromír Pizinger

Generální dodavatel: Morix

Stavební firma: CVS

Truhláři: Intertop

Volný mobiliář a svítidla: kare.cz, designoutlet.cz, Alhambra.cz

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Nedávno otevřená vyhlídková terasa na střeše budovy Národního zemědělského...
Pražské střechy lákají na fantastické výhledy, zahrádky i pikniky

V Barceloně mají na střechách bazény, v Paříži zase galerie a komunitní zahrady. V Praze je to komplikovanější....

Španělský architekt a návrhář Fernando Abellanas si ve španělské Valencii...
Designér si vytvořil kancelář pod mostem, může v ní i přespat

Architekt a návrhář Fernando Abellanas si ve španělské Valencii postavil pod mostem malou kancelář. Svůj kompaktní...

Taipei Performing Arts Center - autor Rem Koolhaas
Světová architektura v Česku: zatím ji uvidíte jen ve filmu

Mezinárodní festival Film a architektura se už pošesté představí v Praze a ve vybraných regionech. Hvězdou letošního...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.