Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt, kde na první pohled nábytek levituje. Stojí totiž na skle

  1:00aktualizováno  1:00
Hravý interiér bytu v Českých Budějovicích na první pohled odráží kreativní založení Lenky, která tráví víc času na cestách než doma. Jeho poznávacím znamením jsou neotřelé barevné kombinace a zdánlivě levitující nábytek.

Barvy do interiéru vnášejí především doplňky. Celou jednu stěnu hlavního obytného prostoru zdobí důmyslný policový systém, jehož autorem je italský designér Daniele Lago. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Byt v novostavbě v Českých Budějovicích obývá Lenka Ketroušová,  která pracuje v reklamě, se svou dvanáctiletou dcerou.

Bydlíte v centru, několik minut chůze od náměstí a přitom v novostavbě, kterých zde není mnoho. Co vás sem přivedlo?
Byt jsem hledala téměř půl roku. Dlouho jsem žila v paneláku na periferii města a chtěla být blíž centru. Také jsem potřebovala víc prostoru. To sice byty ve starší zástavbě nabízejí, ale v mnohém nesplňují současné potřeby.

Často nemají výtah a v širokém okolí je navíc těžké najít místo k parkování. S tím vším developer při výstavbě počítal, a tak lze z ulice vjet přes dvoje dveře do dvora, kde jsou parkovací stání, a pak vyjet výtahem až k bytu. Je to nejen pohodlné, ale také velmi bezpečné řešení.

Fotogalerie

Měla jste před převzetím bytu možnost ovlivnit standard základního zařízení?
Ano, a cítila jsem to přímo jako nutnost, aby byt vyhovoval mým potřebám. Kromě kuchyně, kde jsme upravili rozvody, jsem také výrazně zasáhla do řešení koupelny, ve které bylo příliš malé umyvadlo a přitom tu měla být umístěna pračka. Ta podle mě dnes již do koupelny nepatří.

Pračku jsem proto přemístila na chodbu, do koupelny zvolila prosklený sprchový kout a zbylo místo i na velké umyvadlo. Původně zde také měla být laminátová podlaha, dala jsem přednost dřevěné. Dveře jsem vybrala dodatečně tak, aby svým vzhledem navazovaly na vybavení bytu.

Hlavní přáním majitelky bylo, aby kuchyňský nábytek připomínal kuchyň co

Hlavní přáním majitelky bylo, aby kuchyňský nábytek připomínal kuchyň co nejméně. To se podařilo – pracovní ostrůvek vypadá spíše jako komoda a velký úložný prostor se spotřebiči zase jako šatní skříň.

Právě vybavení bytu je výrazné a zároveň ponechává prostoru dostatek vzdušnosti. Jak se vám takového efektu podařilo docílit?
Při hledání kuchyně jsem objevila italskou značku Lago, která mě zaujala. Ve spolupráci s odborníkem Radimem Zálešákem jsme pak vymysleli koncept hlavního obytného prostoru a zařídili jej nakonec celý nábytkem tohoto výrobce – chtěla jsem dosáhnout jednotného vzhledu.

Slovo designéra

Radim Zálešák, DiS
Jedním z požadavků investora byla moderní černobílá obytná kuchyň. Myslím si, že se nám podařilo vytvořit něco nového, neokoukaného, vybočujícího ze zažitých podob interiérů.

Nábytek působí lehkým dojmem díky skleněným nohám, které navozují dojem, že se nábytek vznáší nad podlahou. Kuchyně není dominantou prostoru, ale jeho součástí. Knihovna není knihovnou, ale stromem, dávajícím prostoru dynamiku.


Barevné řešení je postavené na černobílé kombinaci, kterou vnímám jako nadčasovou. Bylo však nutné ji zjemnit veselejšími barvami. Ty jsme do interiéru vnesli především doplňky. Velmi se mi osvědčilo skleněné podnoží, které zde má nejen jídelní a konferenční stůl, ale dokonce i pohovka a kuchyň. Především díky tomu interiér působí velmi lehce a přitom zde nic nechybí.

Je skleněné podnoží dostatečně odolné? Jak se udržuje?
Mám dokonce zkušenost, že je odolnější než dřevo. Skleněné plochy jsou také na nábytku. Chrání tak lakovaný povrch, který se udržuje mnohem hůře. Stačí použít prostředek na čištění skla a nevznikají žádné šmouhy.

Skleněné podnoží u nábytku je nejen velmi estetické řešení, ale také po

Skleněné podnoží u nábytku je nejen velmi estetické řešení, ale také po praktické stránce se v podkrovní místnosti se sníženými stropy osvědčilo jako prvek ponechávající prostoru více vzdušnosti než klasické dřevěné nebo kovové podnoží.

Aby té práce s údržbou bylo ještě méně, tak na dvířkách kuchyňské skříně, která se otvírají stiskem, se střídají matné povrchy s lesklými. Při otvírání stisknu tedy matnou plochu, na které nezůstane žádný otisk. Kromě této praktické stránky mi velmi vyhovuje, že kuchyň esteticky dokonale zapadá do obývacího prostoru. Návštěvy někdy ani nevěří, že tak elegantní nábytek může být plnohodnotnou kuchyní.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Další z rubriky

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Skvělý dům má hvězdné sousedy. Majitelé se ho po 22 letech zbavují

Wittering House stojí v obci West Wittering v anglickém Západním Sussexu....

Wittering House stojí v obci West Wittering v anglickém Západním Sussexu. Majitelé, kteří koupili dům v roce 1996, jej...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz