Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Developerský projekt nechali předělat včetně oken. A jsou spokojeni

  1:00aktualizováno  1:00
Majitelé podkrovního bytu mohli výslednou podobu ovlivnit ještě ve fázi výstavby. Mají jej tak, na rozdíl od původního projektu developera, plný světla, a to včetně výhledu na město.

Přes výrazné zkosení je interiér dobře osvětlený. | foto: Velux

Nadstandardní byt v novostavbě získal svou konečnou podobu díky jednání majitelů ještě během plánované výstavby. Podařilo se jim tak zrealizovat vlastní představy o dispozici bytu i výsledné podobě interiérů.

Může se hodit

Objevte kouzlo podkrovních bytů. Vybírejte z nabídky na Reality.iDNES.cz.

A také vhodně propojit byt s dalším, který obývají rodiče manžela. Do budoucna lze totiž předpokládat, že bude nutná určitá pomoc. Obě rodiny si však chtějí zachovat své soukromí. Byty tak mají společný vstup, ale jinak jsou už řešené jako zcela samostatné jednotky. 

Majitel je zvyklý o věcech přemýšlet a diskutovat, proto přizval ke spolupráci architektku Zuzanu Krejčí, která pomohla s návrhem i realizací. "Těžko dnes říci, který konkrétní nápad byl čí, protože jsme o věcech hodně mluvili a vše řešili společně. S odstupem téměř dvou let, co je byt hotový, bych to dnes charakterizoval jako ideální týmovou spolupráci," říká majitel.

Společná hala pro dva byty: byt rodičů se společným vstupem je dole, v patře...

Společná hala pro dva byty: byt rodičů se společným vstupem je dole, v patře byt syna a snachy.

Centrem je hala

Byt je řešený jako mezonetový. V dolní části je reprezentativní vstupní hala společná i pro byt rodičů. V podkrovní části bytu, kde bydlí majitel s manželkou (jejich dospělý syn s rodiči již nebydlí), je v otevřeném prostoru umístěna šatna, kuchyňský kout s barovým sezením, obývací pokoj, pracovna, ložnice, koupelna a samostatné WC.

Díky včasným jednáním s developerem měl majitel možnost ovlivnit i volbu použitých materiálů. Proto zde dnes nenajdeme zařizovací předměty z kategorie standard, jak bylo v původní nabídce, ale kvalitní a pečlivě sladěné vybavení od vybraných dodavatelů.

Fotogalerie

Již první nahlédnutí do bytu příjemně překvapí. Přivítá vás totiž světlá a prostorná vstupní hala s jednoduchým schodištěm s dřevěnými masivními stupni.

Místo zábradlí byly použity tabule z čirého bezpečnostního skla, což prostoru dodává příjemnou lehkost. Tu podtrhuje i použitá velkoformátová dlažba.

Kuchyňský kout v patře si majitelé nechali zařídit nábytkem na míru. Čelní plochy skříněk tvoří dýha z tropické dřeviny wengé, vše doplňují moderní spotřebiče. Barový pult odděluje kuchyni od obývací části.

Nábytku zde najdete minimálně, s ohledem na zkosení stěn jej tvoří pouze sestava nízkých skříněk a pohodlná kožená pohovka. Protože se jednotlivé zóny bytu navzájem prolínají, přechází kuchyňská a obývací část plynule do pracovní.

Ložnice i koupelna mají zajímavě řešené osvětlení pomocí LED diod.

Ložnice i koupelna mají zajímavě řešené osvětlení pomoci LED diod.

V ložnici je dvoulůžko vyrobené opět v dýze wengé, koupelna s designovou sanitární keramikou a samostatná toaleta v zářivě žluté barvě. V koupelně zaujme kromě důmyslně vyřešených úložných prostor vyrobených na míru i vtipně instalované osvětlení: kromě stropu tu září LED diody i z podlahy.

O světelnou pohodu interiéru se stará řada netradičních a promyšleně umístěných stropních a nástěnných svítidel, ale především sedm střešních oken (Velux), která zajišťují prosvětlení všech místností, zejména ve společenské zóně bytu, ale také v koupelně.

Ložnice i koupelna mají zajímavě řešené osvětlení pomocí LED diod i střešních...

Ložnice i koupelna mají zajímavě řešené osvětlení pomoci LED diod i střešních oken.

V pracovní zóně slouží pro osvětlení rovnou čtveřice oken, aby zde bylo nejen dostatek denního světla, ale aby majitelé získali i výhled na město. S tím totiž původní developerský projekt vůbec nepočítal.

Dřevěná výklopně-kyvná okna doplňují předokenní rolety a vnitřní zastiňovací rolety, které barevně ladí s interiérem a umožňují majitelům regulovat intenzitu slunečních paprsků podle momentální potřeby či nálady.

Autor:


Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní...

Ze staré půdy vznikl moderní byt plný světla a s terasou pro gril

Černá ocel působí jako zdůrazňující akcent.

Dobře vymyslet dispozici půdního bytu a vhodně jej zařídit bývá zpravidla úkol pro profesionála. V tomto případě vznikl...

Půdní byt s prosklenou koupelnou se musel vejít mezi nosné trámy

Spodní hrana trámů probíhající rovnoběžně s podlahou je podsvícená LED pásky.

Zrekonstruovat starou půdu bývá často jedinou možností, jak získat zajímavé bydlení v historickém centru města. To...

Najdete na iDNES.cz