Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Krásný byt si manželé postavili na půdě rodinného domu

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do naší soutěže o nejkrásnější podkroví je půdní byt v Praze, postavený pod střechou rodinného domu. Mladý projektant se v roce 2005 vrhl na proměnu celého prostoru, ze kterého vykřesal krásný byt o velikosti 112 metrů čtverečních a do něhož přidal ještě vestavěné patro.

Půdní byt o velikosti 112 metrů čtverečních vznikl pod střechou rodinného domu v Praze-Břevnově. | foto: Petr Jandák

Náš podkrovní byt v Praze-Břevnově je pod střechou rodinného domu, jehož původ se datuje přibližně od 50. let 19. století. Podle vyprávění rodičů jej koupil pradědeček už jako starší dům a od té doby v něm naše rodina žije. Dnes obývám podkroví společně s manželkou, koncem léta se rozrosteme o jednu malou spolubydlící. 

Půda původně sloužila dědečkovi pro chov holubů. V roce 1993 bylo nutné provést generální rekonstrukci celého domu. Z původního podkroví tehdy zbyly jen komíny a obvodové opukové zdi silné 90 centimetrů. V té době přibyla střešní okna Velux pro případnou půdní vestavbu.

Vzhled půdy v roce 1993, kdy dům prošel celkovou rekonstrukcí. Půda ale zůstala

Vzhled půdy v roce 1993, kdy dům prošel celkovou rekonstrukcí. Půda ale zůstala ladem.

Půdorys půdního bytu

Půdorys nového půdního bytu

Nezateplené podkroví ale od té doby nikdo nevyužíval. S realizací klasické půdní vestavby jsme začali v roce 2005. Již několik let jsem nosil v hlavě vlastní návrh, který jsem mohl konečně uskutečnit.

Protože jsem povoláním projektant a ke stavařině nemám daleko, pomohly mi i vizualizace, které jsem si udělal pro větší představu o prostoru. Projekt pro stavební povolení jsem připravil s pomocí autorizované projekční kanceláře.

Při členění celého prostoru o rozměru 112 metrů čtverečních jsem se snažil zachovat co nejvíc volného prostoru. Chtěl jsem mít byt prosvětlený, zařízený jednoduše a účelně.

V bytě nad obývacím prostorem a kuchyňskou linkou vzniklo vestavěné patro,

Nad obývacím prostorem a kuchyňskou linkou vzniklo vestavěné patro, které slouží především k odpočinku.

Před začátkem celé realizace bylo nutné vyspravit původní střešní okna z roku 1993, na kterých se podepsalo 12 let bez údržby. Vše spravilo obroušení, tři vrstvy kvalitního laku a spousta lakýrnických víkendů.

Námaha to ale nebyla zbytečná. Servismani Veluxu při příležitostných návštěvách (frézování těsnění do starých oken atp.) vždy s podivem prohlašují, že ještě nezažili, aby si zákazník natíral stará okna a ta vypadala tak zachovale.

Pro půdní byt jsem tedy využil všechna stávající okna: 11 jich je od firmy Velux a dvě jsou plastová ve štítové zdi. Navíc jsem ke dvěma oknům v obývací části přidal ještě jedno do trojice. A vše doplnil dalšími třemi okny na prosvětlení vestavěného patra (galerie).

Po vstupních schodišti se vejde do haly, ze které se po ocelovém schodišti dá

Po vstupních schodišti se vejde do haly, ze které se po ocelovém schodišti dá vystoupat do vestavěné galerie.

Celý byt jsem ponechal ve velké míře otevřený. Vstupní hala plynule přechází do obývacího prostoru spojeného s kuchyňským koutem. Oddělená je ložnice, dětský pokoj a koupelna.

Nad vstupním schodištěm je umístěno schodiště ocelové, které vede na vestavěnou galerii s jednoduchou prkennou podlahou. Vestavba svou výškou do stropu 1,68 metrů sice nesplňuje požadavky obytného prostoru, je ale výborná na polehávání a hraní karet. Dětské návštěvy ji milují. Je z ní rovněž přístup i do vestavných úložných prostor.

Galerie je ideální na polehávání a hraní karet. Dětské návštěvy ji milují. Je z

Galerie je ideální na polehávání a hraní karet. Dětské návštěvy ji milují. Je z ní rovněž přístup i do vestavných úložných prostor.

Díky své konstrukci není krov podpírán typickými svislými sloupky. To se však ale neobešlo bez pozednicových táhel kotvených do betonové podlahy. Těch bylo v celém bytě sedm párů, některé se podařilo ukrýt do příček a do nábytku na míru (TV kout), zbylé bylo nejlepší přiznat.

Komíny byly původně omítnuté. Na jednom z nich jsme záměrně odkryli původní cihlové zdivo se zachovalými dobovými značkami a záznamy o opravách od pokrývačů z 19. století.

Střešní okna si majitel bytu obrousil a nově nalakoval.

Střešní okna si majitel bytu obrousil a nově nalakoval.

V celém bytě jsem se snažil používat přírodní materiály a vybavení. Nábytkem se pokud možno šetřilo, aby se prostor nezahltil skříněmi.

Velká část prostoru je otevřená a prosvětlená, kvůli tomu dojde občas v letních měsících k přehřátí interiéru, a to i při zateplení střechy slušnými 20 centimetry izolace. To je ale zřejmě častý úděl podkrovních bytů.

Podmínky soutěže

Pro účast k soutěži postačí zaslat text s potřebnými informacemi a fotografie, nejlépe šířkové, oceníme také plánek, fotografie původního stavu v případě rekonstrukce či vynaložené finanční náklady. Určitě zdůrazněte zajímavé detaily a vychytávky, na které jste v bytě pyšní, kromě fotografie připojte nejlépe i jejich podrobnější popis.

Obytné podkroví mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

logo VELUX


Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz zašlete co nejdříve:

* fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkové)

* plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)

* text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek

* počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je znáte)

* informaci, zda jde o novostavbu nebo rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)

* autor projektu/návrhu (pokud ho znáte)

* telefonní spojení

* jméno

* místo - stačí uvést město

* do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty bude odborná porota hodnotit zejména na základě těchto kritérií:

- architektonické řešení a estetický dojem

- originalita zařízení interiéru

- dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání

- praktičnost pro každodenní obývání/práci.

Podrobné informace a podmínky k soutěži naleznete ZDE.

Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři...

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl...

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.