Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Bydlí v úžasném podkroví. Navrhl si je sám, bez architektů

  1:00aktualizováno  1:00
Sám sobě architektem. I tak by bylo možné popsat ve zkratce další příspěvek naší soutěže o nejlepší podkroví. Majitel si totiž byt vymyslel sám. A je spokojený.

Komín z neomítnutých cihel zastupuje "původní" prvky. | foto: Jaroslav Kamarád

Všechno začalo před čtyřmi roky, kdy dům, kde jsem bydlel, dostal nového majitele. I proto jsem chtěl jít do "svého". Moje původní idea byla koupit půdní byt celkem bez starostí: nový a již dokončený. Navštívil jsem jich asi dvacet, přičemž výběr lokality byl předem jasný: zůstat na Žižkově, který je mým domovem téměř třicet let.

Hlavní problém dokončených bytů byl především v tom, že jsem měl poměrně jasnou představu o jeho výsledné podobě. Bohužel žádný se ani zdaleka této představě nepřibližoval, nemluvě o chování a praktikách většiny realitních makléřů. Nakonec jsem měl štěstí, zcela náhodou se objevila firma Realistav Praha, která nabízela výstavbu a zároveň přímý prodej půdních bytů.

Interiér s vyzděnou knihovnou

Interiér s vyzděnou knihovnou

Když není architekt

U stavby jsem byl od samého počátku. V daném prostoru bylo nutné rozdělit "mých" osmdesát metrů čtverečních, pochopitelně s omezením daným nosnými příčkami, stávajícími komíny nebo možností napojení stávajících stoupaček a kanalizací.

Od mládí (původně jsem chtěl studovat architekturu) mě lákala výjimečnost a téměř neomezená variabilita půdních prostor. Stavitel Filip Burda moje úpravy a požadavky beze zbytku respektoval. Při stavbě jsem chtěl spolupracovat s architektem, ale nepodařilo se mi najít takového, který by vyslyšel a byl schopný nakreslit moje představy na papír. A tak jsem nakonec vše řešil sám podle svých představ, což s odstupem času považuji za velké plus.

Středem bytu je krbové těleso.

Středem bytu je krbové těleso.

Světlo na prvním místě

Protože jsem profesí kameraman a mým hlavním výrazovým prostředkem je světlo, kladl jsem při výstavbě bytu velký důraz nejen na prosvětlení bytu denním světlem, ale i na umělé osvětlení.

Byt je situován obývacím pokojem a kuchyňským koutem na východní zkosenou stranu se čtyřmi vyklápěcími okny (Velux), s výhledem do zeleně. Druhá strana bytu (pracovna spojená s ložnicí) je na západ, dostatečně ji prosvětluje velké francouzské dřevěné okno do dvorního traktu s pohledem na panorama města.

Po setmění pak vytvoří požadovanou světelnou atmosféru bytu dostatečné množství stropních i nástěnných světel, včetně lamp stojacích, ke zvýšení světelného efektu a atmosféry ještě většinou propojených přes stmívače.

Z původní půdy nezůstalo nic, kromě komínového tělesa, a já chtěl v moderně řešeném bytu nějaký "původní prvek". Tím se stal právě tento cihlový komín bez omítky doplněný o poměrně mohutné krbové těleso s nově dostavěnou knihovnou stejného tvaru a půdorysu z cihel. Tato část se tak stala určitým středobodem bytu.

Kuchyni si nechal majitel udělat na míru.

Kuchyni si nechal majitel udělat na míru.

Interiér podkroví

Veškerý nábytek včetně kuchyně vyrobila na zakázku truhlářská firma Dyzyk, podle vlastních návrhů. Téměř všude jsem zvolil jednoduchou kombinaci dýhy (americký ořech) a lakovaných MDF desek. V ložnici a v pracovně je nábytek zhotovený z dýhy dubové.

Celý byt byl navržený v podstatě jako jeden bezbariérový prostor, takzvaný open space. V případě potřeby vytvoření soukromí je možné uzavřít jednotlivé prostory celoskleněnými dveřmi bez zárubní. Oddělí se tak šatna či chodba od obývacího prostoru. Na podlaze jsou všude mimo koupelnu dubové parkety, záměrně druhé a třetí jakosti, aby podlaha měla "hezčí přírodní vzhled" v podobě suků, bělu a kresby opravdového dřeva.

V tomto bytě žiju teprve rok a půl a jsem tam moc spokojený. Díky záměrně předimenzované tepelné izolaci není v parných dnech uvnitř nesnesitelné vedro a naopak v zimních měsících se teplo neztrácí. Po většinu chladných dní vytápím celý prostor pouze krbovou vložkou. Na střešních oknech bezpochyby přispívají k tepelné izolaci i stínící venkovní rolety.

Ložnice s pracovnou je v přírodních tónech.

Ložnice s pracovnou je v přírodních tónech.

Podmínky soutěže

Pro účast k soutěži postačí zaslat text s potřebnými informacemi a fotografie, nejlépe šířkové, oceníme také plánek, fotografie původního stavu v případě rekonstrukce či vynaložené finanční náklady. Určitě zdůrazněte zajímavé detaily a vychytávky, na které jste v bytě pyšní, kromě fotografie připojte nejlépe i jejich podrobnější popis.

Bydlení v podkroví mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

logo VELUX

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz. zašlete co nejdříve:

* fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkové)
* plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)

* text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek

* počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je znáte)

* informaci, zda jde o novostavbu nebo rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)

* autor projektu/návrhu (pokud ho znáte)
* telefonní spojení

* jméno

* místo - stačí uvést město
* do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty bude odborná porota hodnotit zejména na základě těchto kritérií:

- architektonické řešení a estetický dojem

- originalita zařízení interiéru

- dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání

- praktičnost pro každodenní obývání/práci.

Podrobné informace a podmínky k soutěži naleznete ZDE.

Autoři:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Najdete na iDNES.cz