Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Podkrovní bydlení v paneláku

aktualizováno 
Byt v panelovém domě obvykle nebývá naplněním celoživotních snů o bydlení. Nástavba na panelové budově však může být o něčem úplně jiném – zvlášť, když jsou při jejím projektování i realizaci maximálně využity všechny výhody, které se tu nabízejí. Vznikne tak byt, jímž doslova prostupuje obloha.

Mladí manželé obývali ještě před dvěma lety menší panelový byt v okresním městě na jižní Moravě. Ten však nesplňoval jejich nároky na životní prostor, a navíc nebyl perspektivní - kam s dětmi?

Proto se rozhodli pro pořízení něčeho většího a velkorysejšího. Od začátku měli jasno v tom, že jejich představám nejvíce odpovídá bydlení v podkroví, postupem času dospěli i k tomu, že nechtějí být obklopeni další zástavbou, ale zelení. Začali tedy shánět. Stále však naráželi: nabízené byty byly nevhodně řešené, příliš drahé nebo nebyly v osobním vlastnictví.

Lehkost a vzdušnost

Pak se manželé dozvěděli o chystané nástavbě na panelových domech v Kohoutovicích v Brně. Začali se o projekt zajímat a nakonec se ke koupi rozhodli. Nebyli však spokojeni s původním návrhem řešení. Dispozice byla řešena klasickým panelákovým stylem, tedy malé místnosti, spousta koridorů a lomených stěn. Navíc části s nejlepším výhledem mělo obsadit technické zázemí.

„My jsme však preferovali čistou hladkou linii se čtvercovým půdorysem, měli jsme odlišné představy i o rozvržení místností. Chtěli jsme otevřít byt do výšky, abychom získali více prostoru a světla,“ vypočítává Miroslav. Nový projekt si proto majitelé nechali vypracovat od odborníka, architekta Jana Hrabala.

Rozhodující prvky

„Prvním krokem bylo vytvoření přehledné a funkční dispozice a využití prostorových možností daných podkrovím v mansardové střeše,“ říká k projektu architekt Hrabal, „komunikačním uzlem se stala rozšířená předsíň, blížící se rozměry spíše malé hale. Na konci ji odlehčuje stěna z pískovaného skla, která do ní vnáší denní světlo z obývacího pokoje. Z předsíně jsou přístupné všechny pokoje, koupelna s WC i skladovací komora skrytá za posuvnými dveřmi.“

Vlastní denní část je tak jeden otevřený celek, který tvoří obývací pokoj, jídelna a kuchyňský kout. Dojem většího prostoru umocňuje jeho otevření do krovu s viditelnou konstrukcí. Odlehčení prostoru bylo docíleno i sestavami střešních oken po obvodu místnosti a v horních partiích střechy. Současně je tak dobře prosvětlen také střed pokoje. Obdobně byl vyřešený prostor i v ložnici a v pracovně – budoucím dětském pokoji.

Manželé se rozhodli pro střešní okna Velux (výklopná, typ GPL s ventilační klapkou). Velkou důležitost přisoudil architekt jejich výškovému osazení, protože možnosti výhledu, které byt nabízí, jsou opravdu velkolepé. Zeleň obklopuje dům ze tří stran a krajina se táhne, kam až oko dohlédne.

Při dobré viditelnosti je vidět dokonce až na Pálavu. „Tuto otázku jsme vyřešili detailem umístění okna v nice s parapetem,“ vysvětluje architekt, „okno je hlouběji a níže zapuštěno a jeho spodní rám se tak dostává na žádanou výšku asi metr nad podlahou. Navíc pod parapetní deskou k oknu správně proudí vzduch od topení, umístěného pod okny. Kritický detail tloušťky tepelné izolace kolem rámu oken vyřešil tepelně izolační rám Velux.“


Hra světla a barev

Okna jsou pravidelně rozmístěna po obvodovém plášti bytu, aby se všude v místnostech dosáhlo rovnoměrného prosvětlení denním světlem. Okna byla použita i ve funkci takzvaných skylightů (výše umístěných oken), které přivádějí světlo do hloubky dispozic a zároveň umožňují lepší provětrání prostor. Že pak bude příliš světla i slunce?

Tomu brání venkovní markýzy, různé nároky na světlo v jednotlivých místnostech pak majitelé vyřešili pomocí vhodně zvolených vnitřních doplňků. V pracovně a v ložnici použili zatemňující rolety DKL, jejichž barva ladí s barevností každé místnosti. V případě potřeby dokáží tyto rolety vytvořit v místnosti naprostou tmu i během dne. V ložnici jsou navíc instalovány průsvitné plisované rolety FPL, s jejichž pomocí můžete denní světlo příjemně ztlumit. Elektrické ovládání oken a doplňků usnadňuje manipulaci s nimi.

Celé barevné ladění bytu vychází z jemných pastelů. Jejich půvab a lehkost nejlépe vynikne ve spojení se světlem. Pracovna je žlutá, ložnice modrá, chodba fialová a obývací pokoj s jídelnou a kuchyní zelený. Jedinou výjimku představuje koupelna, kde čistotu sněhově bílého obkladu podtrhují dvě kontrastní úzké linky sytě červené mozaiky.

Prostor, který dýchá

„Nechtěli jsme dojem velkého a vzdušného prostoru zničit nevhodným nábytkem. Navíc jsme toho názoru, že čím méně předmětů, tím lépe,“ osvětluje Miroslav záměr, kterého se s manželkou při zařizování bytu drželi. Nutno dodat, že ku prospěchu věci – nenápadný nábytek ze světlého dřeva ve skandinávském stylu působí přirozeně.

Objemné úložné skříně zde nenajdete, problémy s uskladněním věcí vyřešili majitelé díky komoře a malé půdičce nad chodbou. A jak toto nové bydlení odpovídá původní vizi? „Myslím, že se nám podařilo naše představy naplnit, v něčem dokonce i překonat,“ říká Miroslav a dodává: „Získali jsme atypický životní prostor, kde se netísníme a kde můžeme přirozeně a volně dýchat. A nestálo nás to víc, než kdybychom ,kývli´ na původní panelákovou dispozici.“

Další informace k tématu najdete v Living 10/2005

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Jak se také dá bydlet v paneláku

Autor:






Nejčtenější

Dominantní prvek na čelní štítové stěně obývací části představuje rohový krb.
Rodinný dům udivuje nadčasovým řešením i velkorysým prostorem

Navrhnout interiér rodinného domu s plochou 190 metrů čtverečních ve vesnici nedaleko Frýdku-Místku byl pro architektku Lucii Videckou více než příjemný. Třeba...  celý článek

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce kuchyně paní Hanky, která opustila...  celý článek

Snímek zachycuje projekt Kateřiny Šedé nazvaný Furt dokola z roku 2008, kdy...
Architektkou roku je Kateřina Šedá. Nepracuje s cihlami, ale s lidmi

Není architektka, přesto se stala Architektkou roku 2017. Kateřina Šedá, držitelka Chalupeckého ceny pro mladé výtvarníky, se zabývá tím, co se označuje jako...  celý článek

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě. Ani později se ve Velkém jablku neobjevil...  celý článek

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech 1912 a 1913 postavit kubistickou vilu....  celý článek

Další z rubriky

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech 1912 a 1913 postavit kubistickou vilu....  celý článek

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť nešlo o žádný přepych. Čeští umělci rádi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.