Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Podkroví rozzářili bílou a veselými barvami. Bodují tu i vtipné nápady

  1:01aktualizováno  1:01
Architekti vnímali od počátku proměnu tří malých bytů a půdy nad nimi v moderní mezonetový byt jako velkou výzvu. Rekonstrukce se povedla a mladá rodina se mohla stěhovat už za pět měsíců.

Obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelním koutem ve spodní části bytu. Stěna z tvárnic Ytong s nasvícenými nikami nahradila nábytkovou stěnu. Bílá lazura odlehčila původní krov, třívrstvá podlaha je z běleného dubu. | foto: MK ARCHITEKTI

Činžovní třípatrová vila v pražských Dejvicích stojí v řadě domů postavených ve stejném stylu ve třicátých letech minulého století. Původní majitel pro svoji početnou rodinu vybral pěknou a dodnes klidnou lokalitu, nešetřil na pozemku ani na velké zahradě.

Ta mimochodem okouzlila i současné majitele podkrovního bytu. Mladí manželé sportují, jsou aktivní a stejně tak vyřešili změnu bydlení. Daniel s Martinou žili se dvěma malými dětmi v bytě 3+kk a věděli, že jim brzy bude těsný.

Fotogalerie

Na inzerát objevili poblíž svého tehdejšího bydliště zajímavý dům, v němž bylo na prodej horní patro a půda. Rozhodli se pro koupi i následnou kompletní přestavbu. Dnes tu na ploše 160 m2 bydlí i s nedávno narozeným třetím potomkem.

Tři v jednom

Během let proběhly v horním patře úpravy, jejichž výsledkem byly tři minibyty s nevyhovujícím zázemím. "Chtěli jsme vzdušný prostor, moderní styl a světlé tóny," říká Daniel, který je grafickým designérem, má cit pro barvy a miluje design.

Přáním manželů bylo soukromí pro ně i pro děti a dvě koupelny. Přestože měli jasno, věděli, že se akce bez odborníků neobejde. Projekt minimálně využíval horní patro půdy, což bylo v rámci rekonstrukce neekonomické.

Na doporučení souseda oslovili studio MK architekti. Nový návrh rekonstrukce, v němž se architektům podařilo spuštěním vazných trámů zvětšit plochu bytu o 60 m2 a dostat do interiéru více přirozeného světla, majitele nadchl.

Architekti i majitelé vsadili na bílou barvu a doplnili ji svěžími doplňky.

Architekti i majitelé vsadili na bílou barvu a doplnili ji svěžími doplňky.

Řemeslo a technika

"Ocenili jsme, že nám majitelé dali volnou ruku. Domlouvali jsme se na podstatných věcech a ladili detaily. Nejnáročnější na řemeslnou zručnost byla čtrnáctidenní práce s mozaikou a tvarování fabionů, které jsou v koupelně praktičtější než rohy," dodává Ester Miluničová z ateliéru MK architekti.

Součástí obytného prostoru je kuchyň vyrobená na míru včetně jídelního stolu, jejž v případě potřeby mohou majitelé zasunout do pracovního ostrůvku. Stejně jako v koupelně architekti použili oblé fabiony, tentokrát na pracovní desce z dobře tvarovatelného a odolného materiálu Corian. Dominantou je netradiční knihovna vyzděná z tvárnic Ytong nahrazující nábytkovou stěnu.

Ložnice rodičů v horním patře s kulatým oknem do zahrady. Nasvícená a bílou

Ložnice rodičů v horním patře s kulatým oknem do zahrady. Nasvícená a bílou lazurou natřená konstrukce krovu neruší místnost rustikálními trámy. Bílá a zelená skříň s úložným prostorem zakrývají část krovu a byly vyrobeny na zakázku, podlaha z běleného dubu.

Největší pýchu majitele, který se ve volném čase věnuje hudbě a má vztah k moderní technice, představuje takzvaný sběrnicový systém nebo také inteligentní elektřina (Nikobus od firmy Moeller).

V jedné skříňce se ukládají informace pro ovládání intenzity světla, zvuku či teploty jednotlivých místností.

Teplo domova

Stoprocentně nízkoenergetický standard je dnes běžný u nově postavených rodinných domů. Zajistit tepelnou pohodu v zrekonstruovaném podkroví je vzhledem k nedostatečné původní izolaci i nevýhodné poloze pod střechou náročnější. Architekti použili takzvanou nadkrokevní izolaci, která jim kromě toho umožnila odhalit originální konstrukci krovu a využít ji v interiéru horního patra.

"Za rok protopíme 8 000 Kč, s přípravou teplé užitkové vody měsíčně jen tisícovku," říká Daniel. Mezonetový byt v zrekonstruovaném podkroví ve vile z 30. let minulého století vytápějí majitelé plynovým kondenzačním kotlem Protherm.

Efektní barevná mozaika posunula koupelnu ve spodní části bytu o kategorii výš.

Efektní barevná mozaika posunula koupelnu ve spodní části bytu o kategorii výš. Architektka použila k vytvoření dokonalého celku kromě nápadu cenově přijatelný materiál. Obkladač nařezal z jednotlivých barev pruhy, podle návrhu architektky je poskládal a slepil v celoplošnou mozaiku. Cena mozaiky je 500 Kč/m2, k výsledné částce museli majitelé přičíst odměnu za nadstandardní výkon obkladače.

Rodina počítá do budoucna ještě s výměnou klasických střešních oken v horním patře za balkonové vstupy, jež jim otevřou výhled i vstup na plánované dvě malé terasy vedle ložnice.

Architektonický ateliér MK ARCHITEKTI

Ing. arch. Ester Miluničová (*1976)
Absolventka Fakulty architektury ČVUT Praha, odborné zkušenosti získala v letech 2005-2009 v předních architektonických studiích, navrhovala rekonstrukce bytů, rodinných domů, půdní vestavby, ale také novostavby.
Ing. arch. Bedřich Kostorek (*1977)
Absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha, pracoval v předních architektonických ateliérech, absolvoval roční stáž v německém Mnichově, získal ceny v architektonických soutěžích.

V roce 2009 architekti společně založili ateliér MK ARCHITEKTI, v portfoliu mají rekonstrukce bytů, podkroví, ale také návrhy interiérů veřejné sféry.

Slovo autorů

"Základem projektu rekonstrukce bylo ponechání uliční fasády. Naopak do zahrady jsme navrhli vikýř. Dodrželi jsme stejný tvar střechy a doplnili jej kulatým oknem - stejným prvkem z uliční fasády. Spuštěním vazných trámů zhruba o 40 centimetrů jsme získali navíc 60 čtverečních metrů plochy, i když na úkor výšky spodního patra," říkají autoři.

A pokračují ve výčtu: "Nechali jsme odkrýt konstrukci krovu a očištěné impregnované trámy natřít bílou lazurou, aby nepůsobily příliš rustikálně. Interiér se musí líbit hlavně těm, kteří v něm bydlí, proto jsme vybrali neutrální odstíny materiálů, podlah, stěn a oken tak, aby je majitelé mohli doplnit oblíbenými jasnými tóny nábytku a doplňků."

Jeden z dětských pokojů ve spodní části bytu. Zajímavý nábytek s úložným

Jeden z dětských pokojů ve spodní části bytu. Zajímavý nábytek s úložným prostorem i většinu doplňků pořídili rodiče v IKEA, podlaha je opět z běleného dubu (Podlahy Šesták).

Majitelé ušetřili:
• cenově výhodné byly ocelové dveře Hörmann za 4 000 Kč
• za třívrstvou podlahu z masivního dubu zaplatili 1 200 Kč/m2
• ušetřili na prototypu designové vany, stála 15 000 Kč
• skleněnou zástěnu Alfa Glass pořídili za 20 000 Kč

naopak nešetřili:
• na kvalitních spotřebičích Siemens do kuchyně v úsporné třídě A+
• za nábytek do kuchyně vyrobený na míru bez spotřebičů zaplatili 150 000 Kč
• nešetřili na desce z materiálu Corian (přibližně 7 000 Kč/bm, včetně zpracování)
• za 5 metrů LED pásky zaplatili 2 700 Kč
• nejvyšší položkou byl kvalitní úsporný sběrnicový systém "inteligentní elektřiny"

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení č. 2/2012.

Autor:


Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Zázrak v Dejvicích: z mezonetu 1+kk v chalupářském stylu vzniklo 3+kk

V rámci zklidnění a prosvětlení jsou veškeré nosné konstrukce a podhledy...

Mezonet o ploše necelých 80 metrů čtverečních, který vznikl z půdní vestavby v polovině devadesátých let, nabízel kvůli...

Místo holubníku na půdě mají byt v podkroví. Občas je trápí vedro

Obývací pokoj otevřený do krovu s teakovým stolkem od Kinga.cz, pohovkou a

Půdní byt v rodinném domě z roku 1850 si navrhl majitel sám. Pracuje jako projektant a ke stavařině má blízko. Podkroví...

Spojili dva půdní byty, mají úžasný mezonet v domě z 19. století

Hlavní obývací část „neruší“ pohled do kuchyně.

Získat v historickém centru Prahy mezonetový byt o ploše 270 metrů čtverečních se podařilo díky spojení dvou půdních...

Najdete na iDNES.cz