Podívejte se, jak vypadá nová Lesovna v Píseckých horách, je ze dřeva a skla

  10:47aktualizováno  10:47
Písecká radnice otevřela novou Lesovnu, v níž bude v Píseckých horách sídlit správa městských lesů. Stavba zhotovená jen ze dřeva a skla rozpoutala mezi lidmi bouřlivé diskuze. Navrhl ji známý pražský architekt Martin Rajniš, který je podepsán i pod novou Poštovnou na Sněžce.

Nová budova správy městských lesů Písek na okraji města v Píseckých horách v místě zvaném Flekačky. Objekt je postaven ze dřeva a skla a bude v něm byt správce 3+1, kanceláře lesní správy a infocentrum. Výstavba stála 20 milionů korun. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Lesovna stála radnici dvacet milionů korun. Lidé, kteří přišli na slavnostní otevření budovy, se dělili na dva tábory. Prvním se netradiční budova líbí, další kritizují její interiér, cenu i to, že bude náročnější na údržbu.

"Je to nevšední, avantgardní a z přírodního materiálu. Budova využívá přírodní energii a je vzdušná. Přijde mi, že sem patří," komentovala například Vlasta Slavová z Písku.

V Lesovně, která stojí v lokalitě Flekačky, bude i infocentrum o Píseckých horách. Právě sem především o víkendech míří spousta obyvatel Písku na procházky, výlety a túry.

Poštovna na Sněžce

Poštovna na Sněžce

Stavaři, kteří lesovnu z modřínového, jedlového a smrkového dřeva a skla stavěli, dům pochvalují po estetické stránce. Upozorňují ale, že bude mnohem složitější na údržbu.

Jeho životnost bude pravděpodobně kratší než u klasické stavby. Několik tisíc šroubů, které drží dílo pohromadě, bude muset někdo pravidelně dotahovat.

Právě to je hlavním argumentem pro odpůrce stavby. Připadá jim jako zbytečný luxus stavět dům, který bude za třicet let za zenitem své životnosti.

Zelená obytná krajina Tejnice

Zelená obytná krajina Tejnice

Architekta Rajniše ale kritika nepřekvapila. "Jediná cesta, jak lidi přesvědčit, že jdou používat přírodní materiály, je jim to vysvětlovat a hlavně ukázat. U každé podobné stavby je část lidí, kteří mají připomínky. A je to dobře," míní.

Pražský architekt Rajniš, který je léta uznávaný i v zahraničí, je spoluautorem návrhu nové Poštovny na Sněžce. Je podepsaný i pod stavbou kulturního a obchodního centra Nový Smíchov v Praze, spolupracoval také na projektu pražského obchodního domu Máj. V duchu moderního architektonického stylu navrhl také unikátní obytnou zónu pro 400 lidí Zelená obytná krajina Tejnice na Nymbursku. Ta by se měla začít stavět v roce 2012.


Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Další z rubriky

Původně zde byly stáje, po rekonstrukci se proměnily na byt a ateliér

Přízemí dominují valené cihelné klenby a betonové stěrky s barevnou pigmentací...

Dvoupodlažní prostor ve staré pražské zástavbě se proměnil na ateliér a byt. Krátce řečeno, ale cesta k proměně...

Designové urny pro zemřelé počítají i s umístěním do interiéru

Designové urny mohou mít různé podoby. Urny Collection, autoři Pavlína a Roman...

Začátek listopadu bývá poznamenán vzpomínkami a cestou na hřbitov za těmi, kteří nás již opustili. Někteří si však urny...

Sklář Jakub Berdych se inspiruje poklopy kanálů i polystyrenem

V interiéru lze kanálové lahve řadit do větších celků, 2017. Originální dekor...

Skleněné artefakty od sklářského výtvarníka Jakuba Berdycha balancují na pomyslné hranici umění a designu. Svou krásou...

Najdete na iDNES.cz