Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pod střechou i fasádou z titanzinku se skrývá úžasný dům pro rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Tradiční venkovský dům tvarem, materiály ovšem ryze moderní. Tuto odvážnou kombinaci si vynutily i požadavky stavebního úřadu.

Tradiční tvar stavby je zvýrazněn plechovou falcovanou střešní krytinou, která přechází na východní a na západní straně i na fasádu. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Mladí manželé se nebáli moderní architektury. Prostřednictvím televizního pořadu se seznámili s prací architekta Radima Václavíka a rozhodli se zadat mu projekt domu pro čtyřčlennou rodinu. Měl splňovat jejich požadavky na pohodlné bydlení v moderním stylu.

Řešení bylo částečně předurčeno polohou v mírném východním svahu s příjezdovou cestou podél západní hranice pozemku. Ve hře byl i požadavek stavebních úřadů na tradiční tvar stavby se sedlovou střechou, který u nás zpravidla převládá ve všech malých obcích, často schematicky bez ohledu na charakter okolí. Kompromis ale někdy může vést k hledání zajímavých nových cest.

Kompaktnímu tvaru stavby (bez přesahů střechy a dalších tradičních stavebních

Kompaktnímu tvaru stavby (bez přesahů střechy a dalších tradičních stavebních detailů) odpovídají i jednoduchá okna. Z jižní strany je chrání před sluncem venkovní kovové žaluzie, zimní zahrada má pevný slunolam z dřevěných hranolů, které tvoří dřevěné obložení. Zdroj: www.mujdum.cz

Útočiště pro každého

Mohlo by vás zajímat

Uvažujete o koupi rodinného domu? Pestrá nabídka nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Dům je orientován podél západní hranice parcely. Ústředně umístěný vstup a na něj navazující schodišťová hala jej rozdělují na dva stejně velké funkční celky. Severní polovinu domu zaujímá servisní část s garáží a pokojem pro hosta, na jižní straně se otevřená schodišťová hala propojuje se společenskou částí domu, která se skládá z kuchyně, jídelny a sezení.

V exteriéru pokračuje terasou, stíněnou dřevěnou pergolou. "Toto uspořádání nám vyhovuje, obývací pokoj i jídelna mají hezký výhled, ráno a dopoledne jsou prosluněné, za horkých odpolední ale přechází do příjemného stínu," vysvětluje majitelka.

Většinu nábytku zakoupili majitelé domu v IKEA. Zdroj: www.mujdum.cz

Většinu nábytku zakoupili majitelé domu v IKEA. Zdroj: www.mujdum.cz

Na mezipodestě schodiště architekt navrhl malou zimní zahradu, která opticky zasahuje jak do obývacího pokoje, tak do haly v podkroví. Zákoutí vedle schodiště, vybavené křesílkem a knihovnou, nabízí klidné útočiště před ruchem rodinného života. Horní podlaží má obdobné dělení dispozice, v severním štítu je ložnice rodičů s šatnou, v jižním dva dětské pokoje. Koupelna našla své místo uprostřed proti schodišti.

Kombinace čistých tvarů

"Stavba hledá odpověď na otázku, zda je možné vytvořit soudobou moderní architekturu pomocí tradičních forem vesnické zástavby," říká Radim Václavík. "Tvar domu je definován kolmým průnikem dominantní obdélné hmoty se sedlovým zastřešením a prostého hranolu, komunikačního jádra, které je umístěno příčně v ose hlavní hmoty objektu. Je odlišeno jak tvarem, tak vnějším dřevěným obložením," popisuje architekt.

Kuchyňská linka byla vyrobena z bíle lakovaných MDF desek s vysokým leskem,

Kuchyňská linka byla vyrobena z bíle lakovaných MDF desek s vysokým leskem, pracovní deska je z umělého kamene. Funkci obkladu pracovní plochy zastává benátský štuk a skleněná deska. Zdroj: www.mujdum.cz

Podstatná součást konceptu domu spočívá v otevřených průhledech. Ze vstupní

Podstatná součást konceptu domu spočívá v otevřených průhledech. Ze vstupní haly je vidět přes kuchyň a jídelnu až ven na terasu. Zdroj: www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 135 m²

Užitná plocha: 237 m² 

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, stropy keramobetonové s vložkami Miako, vnější kontaktní zateplení, obložení fasády titanzinkový falcovaný plech, dřevěný provětrávaný obklad, štítové stěny hladce omítnuty, schodiště betonové a dřevěné, dřevěný vaznicový krov, tříplášťová střecha, krytina titanzinkový falcovaný plech

Výplně otvorů: hliníková okna s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní 

Vytápění: kotel Protherm o výkonu 12 kW s dvoustupňovým ručním přepínáním (6/12 kW), teplovodní podlahové vytápění, krb s rozvodem teplého vzduchu do podkroví

Cena stavby: kolem 6 500 Kč/m³ obestavěného prostoru (bez vybavení interiéru)

Čisté geometrické tvary, kompaktní řešení bez přesahu střechy, jednoduchá hliníková okna a použití titanzinkového střešního a obvodového pláště přeměnily tradičně formovaný domek v odvážnou moderní stavbu.

Věcně navržený interiér díky kombinaci bílých omítek a podlah, přírodního dřeva a barevných prvků nepůsobí fádně, i když jej lze označit jako minimalistický.

V souladu s klesající úrovní terénu se mění výšky podlah v přízemí, obývací pokoj s kuchyní jsou položeny o tři stupně níže než hala a severní partie domu.

Různé výškové poměry a vnitřní průhledy směrované na schodiště dávají jednoduše zařízenému domu vnitřní dynamiku.

Koupelna v podkroví je osvětlena dvěma vertikálními okny. Atypicky umístěná

Koupelna v podkroví je osvětlena dvěma vertikálními okny. Atypicky umístěná vana ji rozděluje na umyvadlovou část po pravé straně a sprchový kout a WC nalevo. Stěny jsou místo obkladu opatřeny stěrkou. Zdroj: www.mujdum.cz

Schodiště se skládá ze dvou částí – spodní rameno tvoří plné betonové stupně

Schodiště se skládá ze dvou částí – spodní rameno tvoří plné betonové stupně kryté povrchovou stěrkou, horní rameno má schodnice, stupně a zábradlí z dubového dřeva. Zdroj: www.mujdum.cz

Autor

Ing. arch. Radim Václavík (1969)

autorizovaný architekt

Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Ostravě a Fakultu architektury VUT v Brně. Během studia získal cenu Bohuslava Fuchse za projekt technického skanzenu v Ostravě a cenu rektora VUT v Brně v souvislosti s vynikajícím ukončením studia architektury.

Absolvoval studijní pobyt v Německu a Velké Británii, v r. 1992 nastoupil do Ateliéru 8000, poté působil v Památkovém ústavu v Ostravě. V roce 2001 vytvořil samostatný architektonický ateliér ve společnosti ATOS-6, spol. s r. o.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 8/2011.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři...

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.