Plíseň zničila dům Roberta Kennedyho. Po rekonstrukci má i solární šindele

  1:00aktualizováno  1:00
Historické sídlo rodiny Kennedyů v Mountain Kisco ve státě New York, které manželé Mary a Robert využívají k prázdninovým pobytům, zamořila po velkých záplavách plíseň. Zbourání nepřicházelo v úvahu, rozhodli se tedy pro citlivou rekonstrukci za použití nejnovějších ekologických technologií a materiálů.

Dům, původně postavený v koloniálním stylu, získal po rekonstrukci nový .výraz. Vyšší štít, režná obezdívka a masivní komíny navozují představu anglického venkova. | foto: Gant Home

Interiérová designérka Robin Wilsonová, která byla pověřena vytvořením příjemného nového domova s maximálním využitím všech autentických prvků a hodnot, nazvala tento projekt Zelený dům Kennedyů.

Obývací pokoj má mnoho světla a krásný výhled. Dřevěná vykládaná podlaha s originálním geometrickým vzorem vznikla recyklací původních podlah, a spojuje tak přítomnost s minulostí.

Obývací pokoj má mnoho světla a krásný výhled. Dřevěná vykládaná podlaha s originálním geometrickým vzorem vznikla recyklací původních podlah. Spojuje tak přítomnost s minulostí.

"Dům je mixem klasických a moderních stylů. Vycházela jsem ze čtyř hlavních zásad: zachovat, co je zachovalé, použít vše, co je znovupoužitelné, zvolit netoxické a recyklovatelné materiály, využít energeticky úsporné technologie. Spolu s Mary Kennedyovou, která je sama architektkou a specializuje se na historické renovace, jsme chtěly dokázat, že i ekologický design může být estetický," píše Robin Wilsonová ve své knize.

Původní podoba domu

Původní podoba domu

V Americe stavební zákony platí

Podle místního stavebního zákona bylo při rekonstrukci nutné zachovat 51 % původního domu v neporušeném stavu. Aby bylo této podmínce učiněno zadost, dům se zvýšil o jedno podlaží.

Společná obytná část, která se původně nacházela v přízemí, povýšila do "hlavního" prvního patra. Tady najdeme jídelnu, společenské prostory, knihovnou atd., v podkroví je sedm ložnic s vlastním příslušenstvím.

Průběh rekonstrukcePrůběh rekonstrukce - dům se zvedl o jedno podlaží

Průběh rekonstrukce, kdy se dům zvedal o jedno podlaží

Původně dvoupodlažní budova vyrostla v třípatrovou rezidenci o celkové užitné ploše osm set metrů čtverečných. Celé přízemí je věnováno provoznímu a technickému zázemí tak, aby byl chod domácnosti co nejkomfortnější a veškerý servis téměř neviditelný.

K požadavkům rodiny patřil i bezbariérový provoz, proto je u zadního vchodu příjezdová rampa, výtah do každého podlaží, vstupy, chodby a koupelny umožňují pohodlný pohyb na vozíčku.

V tradičně uspořádané kuchyni se snoubí masivní dřevěný nábytek, zdobený stylizovanými dobovými detaily (rámová dvířka, kovové úchytky, fasetové skleněné výplně) a technicky vyspělá svítidla s moderním designem

V tradičně uspořádané kuchyni se snoubí masivní dřevěný nábytek zdobený stylizovanými dobovými detaily (rámová dvířka, kovové úchytky, fasetové skleněné výplně) a technicky vyspělá svítidla s moderním designem.

Autentické i ekologické

U rekonstrukcí historických budov se setkáváme s různými přístupy, od dogmatického zachování všeho původního za každou cenu, až po nekompromisní vymítání všeho starého.

V případě domu v Mountain Kisco se architekti pokusili o nepříliš obvyklou symbiózu záchrany historických hodnot a ochrany životního prostředí. Každá část staré konstrukce se buď stala součástí nového domu, nebo byla ekologicky zlikvidována.

Do ložnic Mary Kennedyová s Anette Lundtovou vybraly textilie, vyrobené z přírodních materiálů (bavlny a vlny) a zdobené tradičními dekory – kostkami, pruhy a hvězdami v modrobílém barevném provedení

Do ložnic vybraly Mary Kennedyová s Anette Lundtovou textilie vyrobené z přírodních materiálů (bavlny a vlny) a zdobené tradičními dekory: kostkami, pruhy a hvězdami v modrobílém barevném provedení.

Původní základy byly použity jako štěrk, dřevěné podlahy pocházejí z pečlivě renovovaných prken nebo ze dřeva z okolních lesů, repasované historické dveře a okna skvěle ladí s novými skříněmi od místního truhláře.

Každý kout domu dýchá historií. Ve vstupní hale vítají návštěvníky americké vlajky z občanské války, na schodišti ji připomínají zarámované dopisy s podpisy amerických prezidentů, starožitný nábytek pochází ze staletého rodinného dědictví. Celek však nepůsobí ani neslouží jako muzeum.

Detail z pracovny Roberta F. Kennedyho. Jednoduché bílé knihovny, vyrobené na zakázku, jemně ladí s historickým nábytkem a renovovanou parketovou podlahou.

Detail z pracovny Roberta F. Kennedyho. Jednoduché bílé knihovny jsou vyrobené na zakázku.

Mary a její děti jej však nechápou jako muzeum, ale jako domov s vysoce osobní atmosférou

Mary a její děti jej však nechápou jako muzeum, ale jako domov s vysoce osobní atmosférou.

"Chtěli jsme, aby náš domov byl k žití pro rodinu, ne umělecká galerie," říká Mary Kennedyová. "Proto tu není nic tak cenné, abyste se toho nemohli dotknout."

Projekt Kennedy Green House se stal průkopníkem a zároveň i učebnicí nejmodernějších ekologických a energeticky úsporných technologií. Energii na vytápění dodává geotermální vrt, užitkovou vodu ohřívají solární kolektory, poprvé ve Spojených státech byly použity střešní solární šindele.

Dřevěná vykládaná podlaha s originálním geometrickým vzorem vznikla recyklací původních podlah, a spojuje tak přítomnost s minulostí.

Dřevěná vykládaná podlaha s originálním geometrickým vzorem vznikla recyklací původních podlah. Spojuje přítomnost s minulostí.

Do prostředí s množstvím historických odkazů skvěle zapadá kolekce bytového textilu z nejjemnější příze

Do prostředí s množstvím historických odkazů skvěle zapadá kolekce bytového textilu z nejjemnější příze.

Energeticky soběstačná stavba vyrobí 10 MW elektrické energie a je schopná v případě nouze zásobit tři domácnosti. Denní světlo do hal, šaten a servisních prostor přivádějí solární tubusy. Dům je otevřený pro architekty, studenty a všechny, kdo chtějí stavět ekologicky.

Technologie v domě


Osvětlení: V celém domě je energeticky úsporné osvětlení (úsporné žárovky, fluorescentní a kompaktní zářivky, halogenové žárovky, LED zdroje, optická vlákna), sociální zázemí a další prostory v suterénu osvětlují speciální tubusové světlovody vybavené přídavnými LED zdroji pro noční provoz

Vytápění a ohřev TUV: Dům využívá pasivního solárního efektu z jižních oken, je vybudován v pasivním energetickém standardu. Topnou soustavu tvoří geotermální vrt, tepelné čerpadlo systému země/voda a podlahové vytápění, v létě tento systém zajišťuje chlazení. Tepelné čerpadlo spolu se střešními fotovoltaickými panely zajišťují také ohřev teplé užitkové vody (systém Enmax)

Zdroj energie: K výrobě elektřiny slouží speciální střešní solární šindele (na jižní straně střechy), které dodávají energii do netoxických solárních baterií (Premium Power). Domácnost je vybavena energeticky úspornými spotřebiči, elektřinu z veřejné sítě využívá v minimální míře.

Dům je nositelem certifikátu LEED pro ekologické a energeticky úsporné stavby.

Krása okolí domu vynikne zejména v podzimních barvách

Krása okolí domu vynikne zejména v podzimních barvách

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 10/2010.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Splněný sen. Bydlet můžete na vlastním zámku i v podhradí pod věží

Encovany, Polepy, okres Litoměřice. Renesanční zámek vznikl v 16. století...

V České republice jsou na prodej zámky vhodné ke kompletní rekonstrukci, případně i již částečně opravené. Milovníci...



Najdete na iDNES.cz