Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina koupila pivovar. Po deseti letech v něm nechala srdce i duši

  1:00aktualizováno  1:00
V bavorském městečku Eilsbrunn, ležícím jen pár kilometrů od hranic nedaleko Řezna, byla dlouhé roky dominantou budova pivovaru, do které se však mimořádně zakousl zub času a nečinnosti. Záchrany se ujala místní rodina, která starou průmyslovou budovu proměnila na atraktivní moderní hotel.

Vstupní recepci dominují zachovalá keramická historická kamna Braupfanne. | foto: Kuehnlein Architektur

Díky tomu, že stavba nepodléhala památkové péči, se majitelé společně s architekty mohli pořádně rozmáchnout. Zafungovala ovšem obětavá autocenzura a proti očekáváním mnohých zachovali výrazný vzhled velkoryse vystavěného pivovaru s takřka čtyřsetletou historií.

Ještě před dekádou byste si na úspěch rozpadajícího se pivovaru ležícímu u hlavní cesty nevsadili ani pětník. Budovou prorůstaly stromy a zašlou slávu smutně dokumentovaly portréty panovníků na stěnách pivnice. Přesto se našli odvážlivci, kteří se rozhodli osud chátrajícího pivovaru zvrátit a dostat do jeho stěn nový smysl.

Fotogalerie

Rodina Röhrlových, místních hospodských a podnikatelů, která má s obcí úzce spojené kořeny po mnoho generací, dala místu šanci, aby se stal hotelem. Do projektu se zapojila i obec a starý pivovar proměnili pod taktovkou německého studia Kühnlein Architektur.

Proměna pivovaru nebyla jedinou revitalizací v městečku, k projektu financovanému také z fondů na podporu rozvoje, se přidala i obnova návsi s vodní kašnou, budovy fary a školy a trvalo dlouhých deset let, než mohli letos v zimě v pivovaru přivítat první hosty.

Od samého začátku byla do akce zapojená celá vesnice: občané byli informování o vývoji a spolupodíleli se na rozhodování o tom, jak bude celý výsledek vypadat. Celkové náklady na obnovu pivovaru se vyšplhaly na tři miliony eur.

Kühnlein Architektur nedostali zakázku náhodou. Otec a syn Michael Kühnlein starší a Michael Kühnlein mladší se specializují na rekonstrukce léty unavených domů, které nám však právě díky svému věku stále mají co říct.

Bývalý pivovar přestavěli na nový hotel s šestadvaceti pokoji, ve kterém pocestní mají kde složit hlavu jako za starých časů. Proměnou dokázali, že pojmy útulný a moderní si nemusí protiřečit.

Přistavěli zcela nové praktické části budovy, jako je například schodiště, a zmodernizovali veškeré technické zázemí. V nových částech ponechali industriální surovost s odhalenými trubkami a syrovým betonem, která původně ryze technické budově sluší.

Architekti cíleně nechali některé stěny společných prostor i pokojů...

Architekti cíleně nechali některé stěny společných prostor i pokojů zakonzervované tak, aby mohly vyprávět příběhy, které se ve zdech pivovaru v minulosti odehrály.

V novotou se skvoucím hotelu se pod kouzelnými historickými klenbami střídají moderní dlažba a dubová prkna, vůně starých časů a poctivé práce je znát na každém kroku.

Architekti cíleně nechali některé stěny společných prostor i pokojů zakonzervované tak, aby mohly vyprávět příběhy, které se ve zdech pivovaru v minulosti odehrály. Podobně přistoupili ke všemu: co šlo z původního pivovaru zachovat, opravili a slouží to směle dál. Materiály vybírali pečlivě podle historických pramenů a dokladů vypovídajících o tom, co bylo v minulosti v regionu obvyklé a oblíbené.

Na vybavení hotelu si dali majitelé záležet. Detaily hosty potěší a dokazují, že Röhrlovi nechali v domě srdce i duši. Unikátní jsou jak dekorace pokojů, tvořené například historickými pivními etiketami nebo grafikou podtácků, tak i prototypové koupelnové baterie, které vymysleli speciálně pro objekt hotelu a elegantně doplňují sanitu značky Laufen.

Na míru vyrobený nábytek od truhlářů ladí s klasickým sedacím nábytkem značky Vitra. Vstupní recepci dominují zachovalá keramická historická kamna Braupfanne, v navazující klenbové síni o rozloze 163 metrů čtverečních se kromě hotelových snídaní servírují i sváteční hostiny na objednávku a obyvatelé obce zde pořádají oslavy životních událostí a jubileí.

Pivovar Lobeč: Manželé osm let zachraňovali ruinu. Proměna svou poctivostí bere dech

Autor: pro iDNES.cz


Témata: město, Srdce, Pivo

Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Hedvika se zbavila staré ložnice. V nové za 130 tisíc se cítí jako v ráji

Nová ložnice vyšla Hedviku na 130 tisíc korun.

Hedvika se chtěla zbavit staré ložnice. Je vášnivá čtenářka a přála si místo, kde by pohodlně odpočívala a četla si....

Po spojení dvou bytů vznikl jeden. Je plný nečekaných překvapení

Prostorný byt ve starém secesním domě rozdělili po válce na dva menší. Dnes je...

Spojení dvou bytů do jednoho bylo vlastně návratem k někdejší situaci, i když s novou dispozicí a současným pohodlím. A...

Bydlí ve vodojemu. Dvoupokojový byt má tři podlaží a krásný výhled

Neobvyklý domov vznikl uvnitř nevyužívaného vodojemu na střeše londýnského...

Ve starém nepoužívaném vodojemu na střeše londýnského činžáku Keeling House vznikl třípodlažní byt, ve kterém dominují...



Najdete na iDNES.cz