Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyběhali povolení a ze 150 let opuštěné obranné věže je svěží kráska

  1:00aktualizováno  1:00
Obranná věž u vesničky Bawdsey je stará 210 let. V minulosti chránila obyvatele před nebezpečím, teď chrání okolí před bujarými oslavami. Malá pevnost se stala jedním z nejopěvovanějších míst na party v Británii. V sezoně si ji na týden můžete pronajmout v přepočtu za více než sto tisíc korun.

Majitelé při pronájmu výslovně zakazují pobyt dětí do osmi let věku: zejména z bezpečnostních důvodů. | foto: © Unique Home Stays www.uniquehomestays.com a http://foundassociates.com/

Na Nový rok oslaví pobřežní obranná věž nedaleko východoanglické vesničky Bawdsey své dvou sté desáté narozeniny. V roce 1808 ji postavili proto, aby bránila před cizími vojsky, vedenými Napoleonem.

O dvě století později ji opravili, aby zvala turisty z celého světa na nečekaně originální pobyty. Na týden si ji můžete pronajmout v přepočtu za více než sto tisíc korun. 

Fotogalerie

Na pobřeží původně stála stovka třicetimetrových obranných věží, dochoval se jich však pouhý zlomek. Přestavby pevnosti, která stála sto padesát let ladem bez využití, se ujal profesionální tandem dvou studií: architektonická kancelář Piercy & Company vedená Stuartem Piercym a designéři Billings Jackson Design vedené Duncanem Jacksonem.

Právě Jackson, který se pracovně nejčastěji věnuje výstavním expozicím a navrhováním veletržních systémů, si při jedné z pobřežních vycházek staré věže všiml a chytil příležitost za pačesy. Společně s manželkou Kristin a dcerou Lily se zamilovali do okolní krajiny, nedaleko se usadili a z vojenské stavby vytvořil útulnou domácnost, kterou pro zájemce pronajímají.

Cesta k dnešní trendy podobě stavby ovšem nebyla jednoduchá. Zanedbaný stav, kdy bylo ve sklepeních metr a půl vody a stěny byly pokryté zeminou z pole, spíše každého odrazoval, než aby povzbuzoval k představám o dokonalém výsledku.

Další překážkou byla historická hodnota pevnosti - Jackson musel vyběhat řadu razítek a potvrzení, která přestavbu a úpravy povolovala. Milion původních šedých cihel nakonec skutečně dostalo luxusní současný vzhled plný moderních technologií.

Přestavby pevnosti, která stála sto padesát let ladem bez využití, se ujal...

Přestavby pevnosti, která stála sto padesát let ladem bez využití, se ujal profesionální tandem dvou studií: Jackson a architektonická kancelář Piercy & Company, vedená Stuartem Piercym.

Rytmus rekonstrukci udal kruhový tvar, základní půdorys věže, jejíž stěny jsou tři metry silné. Točité schodiště, kruhová střešní okna na střešní přístavbě i detaily jako kruhové stolky a oblé sedací soupravy či kuchyňská linka se samostatným ostrůvkem - vše vyrobené truhlářskými a čalounickými mistry přímo na míru podle Jacksonova návrhu – funguje v jednotném stylu.

Na vrcholu obranné věže přibyla moderní obytná celoprosklená zóna. Ta nabízí jedinečné výhledy po liduprázdné krajině. Kromě toho, že nájezdy hord veselících se lidí tu nikoho neruší, mimo oslavy si pevnost oblíbili i ti, kteří utíkají na venkov před ruchem a hlukem velkoměsta a touží po klidu.

Mohou se zde oddávat v Británii tak oblíbeném pozorování ptáků, joggingu podél větrného pobřeží nebo prostě jen pohodě s šálkem silného čaje v prosklené pozorovatelně vysoko nad loukou, zatímco venku vydatně prší.

V přestavěné pevnosti jsou celkem tři dvoulůžkové ložnice, plně vybavená kuchyň s jídelnou a na střešní terase venkovní krb. Majitelé při pronájmu výslovně zakazují pobyt dětí do osmi let věku: zejména z bezpečnostních důvodů. 

Fotografie: © Unique Home Stays www.uniquehomestays.com a http://foundassociates.com

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...



Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Z Microny v Modřanech bude loftový unikát s autovýtahem až do obýváku

Zajímavostí projektu je autovýtah. Vizualizace je od studia I.D.Arch.

Luxusní dům v pražských Modřanech v bývalé továrně na letecké přístroje bude mít výtah pro auta s parkováním přímo u...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Další z rubriky

V Tokiu se gejzíru barev nebojí. Září banky, školky i kavárny důchodců

Snadno rozpoznatelným rukopisem architektky, designérky a konceptuální umělkyně...

Snadno rozpoznatelným rukopisem architektky, designérky a konceptuální umělkyně Emmanuelle Moureauxové je duhová paleta...

Kostelů se bude v Evropě stavět víc, říká architekt Štěpán

Zvláštní cena poroty: Kostel sv. Václava, Sazovice u Zlína, architekt Marek Jan...

„Zdá se mi, že Evropa si teď dělá pořádek v hlavě,“ říká architekt Marek Jan Štěpán. Jeho kostel v Sazovicích na...

Lesní vila za Prahou se ukrývá v lužním lese. Rodině se v ní skvěle žije

Lesní vila má celkovou obytnou plochu 322 metrů čtverečních.

Rodinný dům zapasovaný mezi stromy v lužním lese navrhlo liberecké studio Mjölk architekti. Moderní Lesní vila s...

Najdete na iDNES.cz