Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nový trend v kuchyních: dejte jídlo v igelitovém sáčku do parní trouby

  1:00aktualizováno  1:00
Skvěle vařit lze i v igelitových sáčcích. Přesněji vakuovacích. Kuchařská metoda sous vide neboli "ve vakuu", která tyto sáčky využívá, přitahovala na veletrhu IFA v Berlíně profesionální kuchaře i laickou veřejnost. Stačilo ucítit skvělou vůni…

Ovládání displeje je intuitivní, parní trouba AEG ProCombi Sous Vide nabízí 100 receptů, takže se vaření nemusí bát ani začátečník. Pod troubou je zásuvka s vakuovačkou. | foto: Electrolux

Parní trouby si už své pevné postavení v kuchyních vydobyly, teď si však mohou získat další zájemce. Na stánku společnosti AEG se totiž na veletrhu poprvé představila kombinace parní trouby a "vakuovačky".

V zásuvce pod troubou si kuchaři připravili potraviny do vakuovací fólie, z níž se vysaje dokonale vzduch. Následně byl "balíček" s již ochucenou potravinou vložen do trouby a pak už stačilo jen navolit příslušný recept nebo teplotu.

Po otevření sáčku se kolem kuchařů rozlinula vůně, jež lákala procházející návštěvníky, neomylně stáčeli své kroky k předváděcímu pultu. 

Na veletrhu IFA v Berlíně nadchnula metoda sous vide ženy i muže, chutné jídlo

Na veletrhu IFA v Berlíně nadchnula metoda sous vide ženy i muže, chutné jídlo zajímá prostě všechny.

Přitom příprava v troubě je velmi jednoduchá: pro pokrmy je potřeba teplota přibližně od 45 do 95 °C, nejčastěji se vaří pouze kolem 60 °C, záleží však na typu potraviny i požadovaném receptu, od pár minut až třeba 72 hodin. Je to tedy kombinace takzvaného pomalého vaření a parní trouby.

"Tato metoda není novinka, byla objevena už v roce 1960 americkými a francouzskými inženýry, původně jako konzervační metoda při velkovýrobě jídla.
V roku 1974 již však převzal francouzský kuchař Geoges Pralus v restauraci Troisgos, která už šest let předtím byla oceněna třemi hvězdičkami Michelin," vysvětluje historii metody Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux.

Fotogalerie

V luxusních restauracích metodu sous vide dnes využívají běžně. V Berlíně byl však poprvé představen spotřebič - kombinace trouby a vakuovací přihrádky - AEG ProCombi Sous Vide - určený do běžných domácností, ovšem s profesionálními parametry.

Hlavní výhody nové přípravy jídel? Antonín Bradáč klade na první místo vynikající chuťové vlastnosti zpracované potraviny. "Maso budete mít obzvlášť měkké a šťavnaté, ztráta hmotnosti nebude vyšší než deset procent, zatímco při klasické přípravě přijdete až o 40 procent," vypočítává přednosti metody sous vide.

Maso bude dokonale stejnoměrně propečené, vyšší bude i kvalita pokrmu. Tímto způsobem lze připravit nejen maso a ryby, ale také zeleninu či dokonce dezerty.

V parní troubě lze připravovat metodou sous vide jakékoliv pokrmy.

V parní troubě lze připravovat metodou sous vide jakékoliv pokrmy.

Chybí vám kůrčička na mase? "Po uvaření ve vakuu je maso stále zapotřebí opéct. Ovšem je potřeba to udělat už jen co nejrychleji, při opravdu vysoké teplotě, abychom povrch pouze zkaramelizovali, ale už dál nepokračovali v propékání masa uvnitř," radí zkušený kuchař s řadou mezinárodních cen.

Na německém trhu se AEG ProCombi Sous Vide objevilo už letos, na českém se počítá s uvedením počátkem roku 2014. Ti, kteří se vaření věnují hodně, možná již znají třeba hrnec SousVide Supreme, který někomu vzhledem připomíná větší pekárnu chleba. I ten však potřebuje vakuovačku. Jsou to však další dva přístroje do domácnosti. Chválu na metodu sous vide najdete už i na českém blogu "pana Cuketky".

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Čelní stěna domu je osazena až po krokve průhledným sklem v robustním ocelovém...
Místo zahradní chatky vyrostl dřevěný dům. Koupelnu má ve skříni

Severně od nizozemského Utrechtu stojí dřevostavba velká 40 metrů čtverečních. Ve zdánlivě jednoduchém domku od studia...



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Praha 7 - Troja. Vila s obytnou plochou 597 metrů čtverečních je na prodej za...
Moderní a luxusní vily. Jaké zajímavé nemovitosti jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství moderních vil. Všechny mají obytnou plochu velkou stovky metrů čtverečních,...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...
Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí...

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně...

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Kuchyňské spotřebiče s vychytávkami, které majitelům usnadňují práci

Zatímco řadu let se výrobci kuchyňských spotřebičů snažili zejména snížit jejich spotřebu energie či vody, dnes už řeší...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.