Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Parcely v prudkém kopci se nelekli. Dvě patra domu zakopali pod zem

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti ze studia Pepe Gascón se komplikovaného svažitého pozemku v Barceloně nezalekli. Klientovi postavili tříúrovňový moderní dům a dali mu jméno Toni. Stavba má společné obytné prostory otevřené do krajiny, soukromá část si uhájila intimitu. Víc si mladá lékařka a stavbyvedoucí nemohli přát.

Základním půdorysem domu je čtverec o straně dlouhé jedenáct metrů. Od vstupního podlaží ho narušují dva zrcadlové zářezy. | foto: Eugeni Pons

Majitelé domu, Toni a Helena, se seznámili při vysokoškolských studiích. Helena dokončila medicínu, z Toniho se stal stavební inženýr. Po svatbě hledali vhodné místo pro svůj nový život.

Zvolili si Toniho rodnou Barcelonu a její okrajovou klidnou čtvrť, odkud je jen pár kroků do přírody. Při výběru lokality také hrála velkou roli blízkost domu Toniho rodičů, ve kterém vyrostl.

Získat v této lokalitě pozemek nebylo příliš náročné, ceny byly totiž nízké. O nezastavěné parcely neměli kupci zájem. Prudce svažitý pozemek s neatraktivní okolní zástavbou je nelákal. Pro Toniho a Helenu to ale byla v roce 2006 dobrá koupě.

Dům dokonale využil polohy parcely ve svažitém terénu. Malé dvorečky zajišťují intimitu soukromým pokojům.

Dům dokonale využil polohy parcely ve svažitém terénu. Malé dvorečky zajišťují intimitu soukromým pokojům.

Ihned začali plánovat stavbu a půdorys domu. Jedinou inspirací pro tak složitou polohu parcely jim byla právě okolní zástavba ze 70. let. Budovy byly většinou dvoupatrové s podpůrným pilířovým systémem. Stály tedy v rovině a nerespektovaly svažitost terénu.

Takto stavěné domy ale byly velmi náročné na údržbu. Majitelé také velmi často proměňovali nevyužité prostory mezi svahem a domem na různá skladiště a nevzhledné kůlničky.

Schodišťová hala je jednotícím a propojujícím prvkem celé stavby.

Schodišťová hala je jednotícím a propojujícím prvkem celé stavby.

Toni ale jiný nápad neměl, tak se s touto představou pilířového domu vydal za svým přítelem, majitelem architektonického studia Pepe Gascónem. Na první setkání nad Toniho návrhy Pepe pro iDNES.cz rád zavzpomínal: "Měl jsem v té době hodně práce a nebyl prostor na přijetí další zakázky. Když ale Toni vybalil svůj nákres, který byl v podstatě kopií domu jeho rodičů, pochopil jsem, co po mně chce. Plánek sice měl technické parametry tak, jak s nimi byl Toni zvyklý pracovat, ale celkově vypadal dost neuměle."

Pepe dodává: "Aby mě přesvědčil, že sám to beze mě nezvládne, namaloval navíc vedle půdorysu dva vzrostlé stromy, jako kdyby šlo o výkres na hodinu výtvarné výchovy na základní škole. Prostě mě profesně vyprovokoval." Pepe má stále Toniho návrhy schované a rád je vytahuje při společných setkáních.

Společenská část je v nejnižší úrovni domu.

Společenská část je v nejnižší úrovni domu.

Pepeho studio se návrhu zhostilo zodpovědně, i když si zpočátku úplně nevěděli rady a dost tápali. Po návštěvě místa ale bylo vše jasné. "Rozhodli jsme se nebrat si příklad z okolní zástavby, která se snaží tvářit, že nemá tušení o tom, že stojí na kopci. Zdánlivě nevýhodnou polohu parcely jsme se rozhodli obrátit v pozitivum. Položením domu do svahu a zapuštěním dvou pater jsme získali naprosto vynikající a bezkonkurenční izolaci." Teplota v domě je tak celoročně vyrovnaná bez vysokých výkyvů.

Dům tvoří naprosto jednoduché a střízlivé linie. Základním půdorysem je čtverec o straně dlouhé jedenáct metrů. Od vstupního podlaží jej narušují dva zrcadlové zářezy. Stavba je koncipována jako tříúrovňová. Vstupní podlaží je přímo pod střechou a postupně se domem sestupuje do společných obytných prostor: obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou.

Koupelna s velkorysým prosklením je zalitá denním světlem a navíc si díky průřezům zachovala intimitu.

Koupelna s velkorysým prosklením je zalitá denním světlem a navíc si díky průřezům zachovala intimitu.

Obytné prostory se otevírají do zahrady a příjemně tak propojují interiér s okolím. Soukromé pokoje, tedy ložnice majitelů a dva budoucí dětské pokojíčky, mají intimnější atmosféru a privátní ráz právě díky nezvyklým výřezům, které jim zajišťují zdroj přirozeného světla. Schodišťová hala je jednotícím a propojujícím prvkem celé stavby.

Dům Toni má plochu 214 metrů čtverečních a vyšel majitele v přepočtu zhruba na 4,5 milionu korun. "Na velké zařizování domu nám už nezbyly peníze a ani s tím nespěcháme. Rádi ve volném čase jezdíme na motorce a hodně cestujeme, takže nám na vybavování ani nezbývá čas. Plánujeme minimálně dvě děti, budeme víc doma a dojde i na založení zahrady a to pravé zabydlování. Chceme mít před terasou bazén, pak budou dny strávené doma bez chyby," uzavírá Toni.

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....

Další z rubriky

Americké Versailles má 58 pokojů a 476 oken. Prodává se za miliardu

Luxusní sídlo v Mahwah v New Jersey má 58 pokojů, 476 oken, dva bazény, saunu,...

Luxusní sídlo v Mahwah v New Jersey má 58 pokojů, 476 oken, dva bazény, saunu, posilovnu, vinný sklep i promítací sál....

Dům, kde bydlel prezident Reagan, původně patřil bohatým Rusům

Pohled na dům ze zahrady

Kdo je bohatý, chce, aby to bylo vidět i na jeho domě. Příkladem jsou v Los Angeles stavby, které se zde objevily kolem...

Všude barvy, listy palem a květiny na stěnách. Proměna, která se povedla

Vedení oblíbeného havajského hotelu Shoreline ví, že nejlepší reklamou jsou...

Hotel Shoreline Waikiki, který stojí nedaleko proslulé pláže v Honolulu, si vzali do parády architekti z ateliéru BHDM....



Najdete na iDNES.cz