Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

  1:00aktualizováno  1:00
Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do interiéru. To novému majiteli nevadilo, zato příliš členitá a zbytečně stísněná dispozice ano. Proto se rozhodl pro razantní změnu.

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky. | foto: René Novák

Majitel, mladý muž, který rád cestuje a má rád nové věci, se rozhodl stávající prostor bytu 2+kk s plochou 83,5 m2 maximálně otevřít. Kromě jiného i proto, aby si opravdu mohl ze všech oken užít výhled do parku se starými stromy.

Obývací část s praktickou pohovkou, kterou lze použít na spaní pro hosty. Vstup...

Obývací část s praktickou pohovkou, kterou lze použít na spaní pro hosty. Vstup do ložnice řeší posuvné dveře až do stropu.

Rekonstrukci i veškeré vybavení svěřil majitel brněnskému studiu Le Bon. „Všechny stěny jsme zbourali, postavili jsme pouze jednu nábytkovou příčku. Působí subtilním dojmem, přitom zahrnuje i úložné prostory a kryje stoupačky. Na jejích velkých plochách vynikla struktura přírodní ořechové dýhy,“ popisuje René Novák ze studia Le Bon.

Designéři se snažili interiér nejen odlehčit a takzvaně otevřít, ale také zklidnit, aby byt dokonale sloužil majiteli pro relaxaci a odpočinek. Tomu napomáhá i barevné řešení v neutrálních přírodních odstínech. Pod podlahovou krytinou je v celé ploše umístěné teplovodní topení.

Na přání majitele není spuštěna diskuse.

Nábytek ladí se zaoblenými stěnami

V kuchyňské části navrhli designéři nábytek z odolného, ultra matného laminátu se sametovým povrchem, na kterém nejsou vidět otisky prstů (což ocení nejen muži).

Fotogalerie

Kuchyň je osazena digestoří Bora s odtahem do komína, která je umístěna přímo ve varné desce. Trend těchto odsavačů, které odvádějí páru i odér z vaření pod pracovní desku, je stále výraznější. Prostor nad varnou plochou díky nim totiž zůstává volný, nic nebrání výhledu do obývací části. Interiér pak působí mnohem vzdušnějším a elegantnějším dojmem.

„Dům má zaoblené zdi, proto jsme obliny navrhli na stěny i na nábytek,“ popisuje René Novák další zajímavost bytu, která si ovšem vyžádala perfektní řemeslné zpracování. Le Bon vyrobil vše přímo na míru podle návrhu svých designérů.

V interiéru najdete i celou řadu dalších zajímavostí. Například eklektická pohovka kombinuje několik zdánlivě nesourodých vzorů a textur. „Opěráky lze ze sedáků sundat, takže pak vznikne plocha, která může posloužit jako velkorysé spaní pro hosty,“ vysvětluje René Novák. I pohovka byla vyrobená na zakázku.

Vtipně byl použitý oboustranný lihový krb, který dokáže navodit romantickou atmosféru. V celém bytě najdete pouze posuvné dveře až ke stropu. Netradičně je pojatá příčka oddělující koupelnu a WC. I ta byla vyrobená na míru, černé kovové rámy vyplňuje drátosklo ladící s pánským vzhledem interiéru..

Tomuto charakteru bytu odpovídá také netradiční použití měděných trubek, z nichž vzniklo atypické osvětlení v kuchyňské části.

I „stolek“ může rozšířit plochu na spaní.

I „stolek“ může rozšířit plochu na spaní.

Studio Le Bon

Studio Le Bon vzniklo v roce 1996.

Originalita a jedinečnost vznikají tam, kde věříte svému snu. Přesně na tom od roku budujeme naši značku. Originální, osobní a s citem pro detail. Jako v každém vztahu je výsledek naší práce založený na diskusi s našimi klienty, z nichž se často stávají přátelé. Společně objevujeme prostor, vybíráme materiály i ta nejlepší funkční řešení.“

Studio se zaměřuje na koupelnový a kuchyňský nábytek, ale nebrání se ani navrhování celých interiérů. Za svou práci získalo již několik cen.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Design není cool obor, je to práce pro exoty, tvrdí Alexander Gufler

Alexandr Gufler, autor nejznámější české židle za posledních 30 let, ve svém...

Sedím kousek od centra Vídně a piji výbornou kávu. V ateliéru designéra Alexandera Guflera. Vlastně se není čemu divit....

První republika sebrala šlechtě zámky. Mohla za to reforma i původ

Vranov nad Dyjí. V roce 1918 spravoval zámek a rozlehlé polnosti polský rod...

Deset let je u hradů a zámků jen chvilka v jejich historii. V letech 1918 až 1928 však u nás mnohé potkalo přelomové...



Najdete na iDNES.cz