Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Paneláková koupelna: totální rekonstrukce bez kompromisů

  1:00aktualizováno  1:00
Po nastěhování do panelového bytu 3+1 jsme zjistili, že nám koupelna absolutně nevyhovuje. Umakart byl sice již odstraněn a jádro vyzděné, ale zvolená dispozice byla prapodivná.

Koupelnu si čtenáři navrhli sami | foto: Karel Soumar

Pro velký zájem ze strany čtenářů prodlužujeme soutěž o NEJ koupelnu do 30. listopadu 2008.
Téma se setkalo s velkým ohlasem a příspěvky soutěžících doslova zahltily redakční e-mailovou schránku, a jelikož chceme představit ty nejzajímavější z nich, rozhodli jsme se termín ukončení soutěže o měsíc posunout.


Koupelna v paneláku

Průběh rekonstrukce.

Koupelna s plastovým sprchovým koutem byla řešená samostatně v místě původního WC s tím, že zabírala i část chodby. Nová toaleta byla v místech, kde byla v jádru původně vana.

Na chodbě tak v zádveří za vchodem do bytu vznikl velmi malý prostor, kde do sebe všechny troje dveře při otevírání vzájemně narážely. Stejně tak nám nevyhovovalo ani vybavení a estetické řešení koupelny a toalety.

Vždy jsme chtěli mít v koupelně současně jak vanu, tak i sprchový kout a u WC pak bidet. Nechtěli jsme se smířit s žádným kompromisem, a proto jsme se pokusili naši představu realizovat i v malém třípokojovém panelákovém bytě.

Koupelna v paneláku

Koupelnové studio si začalo diktovat
Nejprve jsem se pokusil zadat svoji představu v nejmenovaném koupelnovém studiu v blízkém městě. S výsledkem návrhu jsem však vůbec nebyl spokojen.

Studio se mne pokoušelo "natlačit" do jejich standardních technologických řešení a materiálů, které mi vůbec nevyhovovaly, nehledě k tomu, že moje požadavky moc nerespektovalo a navíc se mi cenová nabídka nezdála příliš výhodná.

Jelikož jsem dost tvrdohlavý a nerad si nechám něco diktovat, rozhodl jsem se, že se pokusím řešení navrhnout sám.

Koupelna v paneláku

Bylo nám jasné, že pokud chceme mít vše, co jsme si předsevzali, bude nutné řešit prostor koupelny a WC jako společný.

Vyboural jsem proto příčku mezi těmito dvěma místnostmi a dveře z chodby umístil diagonálně. Tím jsme získali v panelákovém měřítku neskutečný prostor pro naše záměry.

Strop je snížen sádrokartonovým podhledem se třemi bodovými světly. Vanu jsme umístili vlevo za dveře, které se k ní otvírají a neomezují tak prostor. Bidet je v místě, kde bylo kdysi v jádru WC, a nové WC s vestavěnou splachovací nádržkou je vedle něj.

Koupelna v paneláku

Pro velký zděný sprchový kout tak vznikl přirozený výklenek mezi kuchyňskou příčkou a druhou stranou stoupaček.

Vždy mi přišlo líto, že v panelákovém jádru není žádné okno, tak jsem do nové koupelny zabudoval ve sprchovém koutu řadu mléčně zabarvených luxferů, které ji příjemně přes kuchyňský kout prosvětlují.

Obklady jsme zvolili v meruňkové barvě v kombinaci s béžovou. Podlaha je rovněž meruňková. Z praktických doplňků máme vedle umyvadla elektrický sušák na ručníky.

Koupelna v paneláku

Veškerou práci mi nakonec provedl kamarád obkladač, i když byl občas z mých požadavků asi trochu nešťastný. Na mě zbyl pouze rozvod elektřiny, přivážení stavebního materiálu malým výtahem do osmého patra a naopak odvoz nepředstavitelného množství odpadu opačným směrem a každodenní úklid.

Nakonec jsem ještě z lamino desek a dvířek koupených ve stavebních potřebách na míru vyrobil skříňky nad pračku a umyvadlo a poličky. Vše probíhalo za normálního provozu domácnosti.

Uvedené řešení nám nejen umožnilo získat velkou koupelnu podle našich požadavků, i když trochu na úkor prostoru vstupní chodby, ale zároveň jsme získali mezi kuchyní a obývákem prostorný jídelní kout. Koupelnu již nějakou dobu využíváme a jsme s jejím řešením velice spokojeni.

Koupelna v paneláku

Pravidla soutěže
Do 30. listopadu 2008 nám můžete zasílat fotografie spolu s textem (popisem) vaší koupelny na e-mailovou adresu: bydleni@idnes.cz. Do "Předmětu" napište "SOUTĚŽ".

Redakcí vybrané příspěvky budeme průběžně zveřejňovat na serveru bydleni.idnes.cz. Do závěrečného finále budou zařazeny koupelny vybrané redakcí jako nejzajímavější či nejoriginálnější.

První tři vítězné koupelny vybere redakce spolu s odborníkem. Výsledky budou zveřejněny v pondělí
1. prosince 2008.

CENY PRO VÍTĚZE:
1. místo:
Poukázka na nákup produktů švédské značky Gustavsberg (sanitární keramika, baterie, sprchové kouty apod.) v hodnotě 10 000 korun
2. místo:
Poukázka na nákup obkládaček a dlaždic RAKO v hodnotě 5 000 korun
3. místo:
Poukázka na nákup obkládaček a dlaždic RAKO v hodnotě 5 000 korun

Fotografie a texty, které se nebudou týkat tématu či budou obsahově nejasné, a rovněž snímky nekvalitní nebudou do soutěže zařazeny. Rovněž nebudou zařazeny příspěvky, které by se opakovaly.

Při volbě cen jsme vycházeli z toho, že rekonstrukce koupelny bývá často první etapou, obklady, dlažbu či baterie lze použít v dalších částech bytu, totéž platí o sanitární keramice.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

V hlubokých lesích se skrývá krásný dům. Slibuje úžasné ticho a klid

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním...

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním místem pro ty, kteří touží po klidu na...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz