Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Okouzlující mezonet s francouzským šarmem a moderním designem

  1:00aktualizováno  1:00
Původně to byla neobydlená stará půda v centru Prahy. Slečna Monika ji objevila náhodou při hledání nového bydlení. Zajímavý prostor odkoupila a společně s architekty z něj vytvořila členitý a dostatečně rozlehlý byt. Návštěvu mezonetu ve francouzském stylu jsme převzali z časopisu Moderní byt.

Osobité kouzlo dodává ložnici volně stojící vana na zdobných nožičkách | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Slečna Monika měla při hledání vhodného prostoru pro bydlení jedinou podmínku. Chtěla bydlet ve starší zástavbě v Praze a jejím okolí. Když objevila zajímavé půdní prostory v činžovním domě v centru, již se dál nerozmýšlela. Našla vše, po čem toužila.

Rekonstrukci půdního prostoru svěřila architektonickému studiu Donlić. Jejich práce se jí vždy líbila a zároveň ji zajímalo, zda je možné skloubit jejich rukopis s jejími požadavky a neobvyklým vkusem.

Byla to výzva pro obě strany. Zkombinovat všechny zdánlivě nesourodé prvky se zdálo být zpočátku nemožné, ale výsledek předčil očekávání.

Dojem opotřebovanosti byl jedním z prioritních požadavků majitelky bytu

Dojem opotřebovanosti byl jedním z prioritních požadavků majitelky bytu

Součástí realizace bylo odstranění původních příček a zrušení celé stropní části nad dnešní halou. Teprve potom začala majitelka s architekty plánovat nové členění podkroví a budovat nové stěny a trámoví, po kterém vždy toužila.

Jedním z jejích prioritních požadavků byl patinovaný vzhled a dojem opotřebovanosti. Miluje totiž starožitné věci a stavby, ze kterých dýchá minulost. Prostor díky nim získá své kouzlo a působí trochu tajemně.

K bytu patří i prostorná a slunná terasa vybavená stylovým zahradním nábytkem

K bytu patří i prostorná a slunná terasa vybavená stylovým zahradním nábytkem

Při rekonstrukci došlo i na trámy, jenž bylo nutné opracovat. Úpravou prošla i dřevěná podlaha. Záměrně se vybírala se především prkna se suky.

Z jižansky vyhlížejícího jídelního koutu je zajímavý pohled na zdobné schodiště vedoucí na prostornou terasu, která je také součástí podkrovního bytu.

Netradičně zařízené ložnici dominuje volně stojící vana na zdobných nožičkách. Atmosféru umocňuje marocký štuk růžové barvy a neobvyklé dekorace.

Atmosféru ložnice umocňuje marocký štuk růžové barvy a netradiční dekorace

Atmosféru ložnice umocňuje marocký štuk růžové barvy a netradiční dekorace

Starožitný ráz zajímavě doplňuje nerezová kuchyňská linka, která je zapuštěná do stěny a tvoří tak jednotnou linii se zdivem, zároveň nezabírá zbytečně mnoho místa. Její součástí je i elegantní ostrůvek.

Styly v sobě kombinuje i jedna z koupelen obložená přírodním kamenem. Na první pohled působí něžně a romanticky. Oblé tvary sanity se skvěle doplňují s minimalistickým sprchovým koutem.

Oblé tvary sanity se skvěle doplňují s minimalistickým sprchovým koutem

Oblé tvary sanity se skvěle doplňují s minimalistickým sprchovým koutem

Na radu odborníka přišla na řadu i instalace klimatizace. V letním období je pod rozpálenou střechou opravdu horko. Navíc se celý byt ozvučoval. Vzniklé podhledy proto dobře posloužily k zabudování veškeré elektroinstalace.

Další návštěvy najdete v časopise Moderní byt č. 8/2010.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar...

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech...

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.