Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ofous, místo, kde muži přicházejí o vousy. Rádi vás tu i pohoupají

  1:00aktualizováno  1:00
Netradiční holičství a vlasové studio bez nálepek, to je Ofous. Atypický interiér vytvořil majitel pro všechny hravé zákazníky, kteří se nebojí experimentovat.

Geometrická výmalba je nepřehlédnutelná... | foto: Archiv soutěže

 V činžovním domě ve Vršovicích vzniklo holičství a kadeřnictví v jednom po rekonstrukci kombinací nebytové a bytové jednotky s celkovou plochou 57 m2. „Základem konceptu jsou osobitost, spojení tradice s moderní dobou, hravá extravagance a budování komunity,“ vysvětluje Tadeáš Kněř, jeden z autorů interiéru (společně s Jasnou Cao).

I proto zde najdete třeba místo obligátních židlí dvě zavěšené houpačky. Přáním majitele bylo totiž vytvořit zajímavý interiér, kde se muži i ženy budou rádi potkávat.

Osvětlení tvoří 22 samostatně visících žárovek.

Osvětlení tvoří 22 samostatně visících žárovek.

Studio Ofous přihlásili autoři do soutěže Interiér roku (více o výsledcích posledního ročníku najdete v tomto článku). Soutěž organizuje Institut bytového designu pro architekty a bytové designéry z České i Slovenské republiky, hlásit se do nového ročníku lze už nyní.

Pruhy a žárovky

Co doslova uhodí do oka na první pohled? Geometrická malba na stěnách i na podlaze, ta zastupuje moderní část konceptu. Návrat k tradicím zase evokují originální dřevěné doplňky, například zrepasovaná truhlářská hoblice, která slouží jako pracovní stůl, starý nábytek plní funkci vitríny pro vlasovou kosmetiku, pult na míchání barev i skříňka na ručníky. Nechybí ani zrcadla v zachovalých dřevěných rámech ve výrazné červené barvě.

Fotogalerie

„Myšlenka tradice a řemesla je přítomna i v desítky let starém, původním holičském křesle,“ upozorňuje Tadeáš Kněř, „prvek chaosu zase vnáší do prostoru osvětlení skládající se ze 22 samostatně visících žárovek na šňůrách v ostře kontrastující červené barvě. Na první pohled je umístění náhodné, v praxi ale tvoří ideální podmínky pro práci bez nadbytečných stínů.“

Dvě lanové houpačky ze studia Vacek, které slouží jako netradiční čekací prostor, přitahují nové zákazníky a v mnohých probouzejí vzpomínky na dětství, chuť hrát si a experimentovat. Což se odráží i v přístupu při výběru účesů.

„Rekonstrukce byla svépomocí a velmi pracná, vznikala víceméně náhodně a intuitivně. Výzvou byla kromě stavebních úprav také geometrická malba napříč celým prostorem, výběr a rekonstrukce dřevěných doplňků,“ popisuje autor interiéru.

Stará hoblice slouží jako pracovní stůl.

Stará hoblice slouží jako pracovní stůl.

Dodnes vzpomíná na odstraňování neskutečného množství hmoždinek, které zde zůstaly po předchozím uživateli, etno obchodu s korálky. Ještě náročnější než likvidace hmoždinek však byla podle něho kolaudace, která v něm zanechala vzpomínky na celý život.




Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...



Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...

Byt prozářila barva mědi a teplé dřevo. Byt 3+kk vsadil na detaily

Kuchyň je s jídelní a obývací části spojena velkým „podávacím okénkem“. Měděné...

Pro architekta nebývá ideální, když do projektu vstupuje až v okamžiku, kdy už jsou hotové stavební úpravy a interiér...



Další z rubriky

Z domu zbyla jen skořápka s obřím kmenem. Okolo dubu se teď točí život

Stavební konstrukce domu: z původní podoby zbyla jen skořápka obvodových zdí a...

Před šesti lety panovalo v klidné ulici rezidenční čtvrti v belgickém Gentu pozdvižení. Jeřáb spouštěl mohutný kmen...

Nová pražská lávka spojí ostrov Štvanice s Karlínem a Holešovicemi

Lávka překlene 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a...

Po zřícení trojské lávky bude každá podobná stavba pečlivě sledována. To platí i o lávce spojující přes ostrov Štvanice...

Kupující musí při vstupu do bytu říct údivem wow, říká developer

Respekt. S památkáři nemá problém vycházet, tvrdí, že důležitá je hlavně...

Spoluvlastní firmu, která staví byty v těch nejlepších částech Prahy, s nejkrásnějším výhledem. Daniel Aalsvel umí...



Najdete na iDNES.cz