Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Historie spotřebičů: Kmotr fitness odstartoval džusovou mánii

  1:00aktualizováno  1:00
Největší sláva odšťavňovačů je spojena s oblibou fitness. Jedním z propagátorů zdravého životního stylu byl Američan Jack LaLanne, kterému se říká kmotr fitness. Čerstvé džusy byly důležitou složkou jeho diety, takže není divu, že v osmdesátých letech uvedl na trh vlastní značku odšťavňovačů.

První přístroje pracovaly většinou na rotačním principu, roku 1954 se objevil první stroj Champion Juicer, který ovoce či zeleninu ‚přežvykoval‘ a dokázal tak vyrobit čerstvou šťávu prakticky z čehokoli. | foto: Norwalk

První zmínky o mechanické výrobě džusu pocházejí z prvního století před naším letopočtem. Ve svitcích z té doby, které byly objeveny u Mrtvého moře, se píše o lisování granátových jablek a jejich zdravé šťávě.

Popularita zdravého životního stylu ve 30. letech 20. století přiměla odborníky k uvažování nad zdravým stravováním: začaly se sestavovat první nutriční tabulky, propagovala se čerstvá zelenina a ovoce.

Jedním z průkopníků v tomto směru byl americký odborník na výživu Norman Walker. Mládí prožil s rodiči v Itálii a Francii, kde na venkově pozoroval zpracovávání ovoce a zeleniny.

Fotogalerie

Později, když se přestěhoval do Spojených států, se začal ovocným a zeleninovým džusům věnovat naplno. S kolegou lékařem otevřel v Kalifornii první bar, který nabízel jen džusy a zajišťoval rozvoz do domů. Zde také poprvé použil svůj vynález: rozměrný dvojdílný odšťavňovač s rotačním drtičem a lisem, které společně vytvořily čerstvou šťávu nejen z citrusů. Ve 30. letech založil společnost Norwalk, která odšťavňovače vyrábí dodnes.

Opravdový vzestup zažily odšťavňovače po druhé světové válce, a to ze dvou důvodů: zdravá strava (především pro děti) se propagovala stále víc a byla podložena už i mnoha vědeckými studiemi. V té době nastal také velký převrat v užívání kuchyňských spotřebičů obecně - technologický pokrok po druhé světové válce umožnil masovou výrobu domácích strojů a ženy volaly po usnadnění domácích prací a odpoutání od plotny.

Odšťavňovač obě kritéria skvěle splňoval. První přístroje pracovaly většinou na rotačním principu, roku 1954 se objevil první stroj Champion Juicer, který ovoce či zeleninu ‚přežvykoval‘ a dokázal tak vyrobit čerstvou šťávu prakticky z čehokoli.

Další období velké slávy odšťavňovačů započalo koncem sedmdesátých let se vzrůstající oblibou fitness. Propagátoři a instruktoři fitness zároveň šířili osvětu zdravého stravování. Jedním z nich byl i Američan Jack LaLanne, kterému se přezdívá ‚kmotr fitness‘.

Kdo nechce používat elektrický odšťavňovač, může sáhnout po ruční klasice.

Kdo nechce používat elektrický odšťavňovač, může sáhnout po ruční klasice.

Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejichž...

Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejichž součásti se dají mýt v myčce.

Čerstvé džusy byly důležitou složkou jeho diety, takže není divu, že v osmdesátých létech uvedl na trh svoji vlastní značku odšťavňovačů, která se mezi příznivci fitness stala takřka nutností. Džusová mánie mohla začít.

V roce 1993 se na pulty obchodů dostal odšťavňovač GreenPower Jihokorejce Jonga Kima. Byl sestrojen na principu hmoždíře a jeho cílem bylo vytěžit z ovoce maximum živin bez ztráty jeho nutriční hodnoty.

Záležitostí posledních dvaceti let už nejsou ani tak nové technologie, jako spíš vzhled odšťavňovačů. Objevují se kompaktní modely, které nezaberou půlku kuchyňské linky a jejich součásti se dají mýt v myčce.

Král čerstvé stravy

Norman Walker, vynálezce univerzálního odšťavňovače na ovoce a zeleninu, svým pohledem na stravování předběhl dobu. Blahodárného účinku čerstvých džusů si všiml, když se jako mladík na francouzském venkově zotavoval z nemoci.

Některé prameny tvrdí, že to byl právě on, kdo vytvořil první sklenku mrkvového džusu na světě. Celý svůj život zkoumal dietu založenou na čerstvé, ‚živé‘, tedy nevařené stravě, kterou dnes známe pod názvem raw food.

V poslední době zažívá tato forma zdravého stravování velký boom i u nás. Norman Walker propagoval myšlenku, že čerstvé džusy jsou schopny pročistit náš organismus od odpadních látek, a sám tuto dietu praktikoval. Nikdy nebyl vážně nemocný a zemřel ve spánku v 99 letech. Možná na tom tedy něco bude.

Autoři:






Nejčtenější

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy uvědomíme, jak se v průběhu let dveřní...  celý článek

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost však trvala krátce. Přesně do chvíle, kdy...  celý článek

Autorem neobvyklého domu s dynamickým interiérem je architekt Kazuyasu Kochi.
Dům šejdrem má 46 metrů čtverečních. Ponorkové nemoci se rodina vyhnula

Někdo by v interiéru s hysterií barev a nepravých úhlů zešílel, jiný si v něm libuje a s láskou bydlí. V japonském domě, kde i dveře jsou lichoběžník, bydlí...  celý článek

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko. V tomto případě však majitel teprve po...  celý článek

Andělčina, Liberec IV-Perštýn, okres Liberec. Dvougenerační hrázděná Liebiegova...
Hrázděné domy. Jaká zajímavá stavení jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství hrázděných a podstávkových domů. Některé se pyšní několika patry, či dokonce věžičkou. Téměř všechny stojí v...  celý článek

Další z rubriky

Digestoř by měla zvládnout vyměnit vzduch v místnosti pět až desetkrát za...
Hlučná myčka je dnes mýtus, za hluk digestoře může často její instalace

Spojení kuchyně a obývacího pokoje vyvolává v mnohých lidech averzi. Mají dvě hlavní výhrady: hluk kuchyňských spotřebičů a odér z vaření. Jenže vycházejí z...  celý článek

Radiátor lze sladit s dřevem nábytku, vyrábí se ve více provedení.
Dřevěný radiátor získal Red Dot Design Award, nadchne ale i techniky

Kdyby ještě žil slavný architekt Loos, určitě by po tomto radiátoru sáhnul. Není sice úplně dřevěný, z tohoto materiálu je pouze kryt, ale i tak představuje...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.