Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Obývací pokoj s kuchyní v klasickém stylu

aktualizováno 
Čtenářka si přála poradit s nábytkovým vybavením kuchyně spojené s obývacím pokojem a především vyřešit situaci „bermudského trojúhelníku“ pohovka – TV – krb. Z plánku je patrné, že architekt, jež projekt navrhoval, počítal dopředu s umístěním krbu, sedací soupravy a ostatního vybavení, tam kde je zakresleno, což musela čtenářka jistě schválit.
Obývací pokoj s kuchyní v klasickém stylu

Obývací pokoj s kuchyní v klasickém stylu | foto: Kateřina MlejnkováiDNES.cz

Článek je součástí poradny
Jak zařídit byt

Co si přála čtenářka ve svém bytě - ZDE

Je tedy obtížné řešit změny umístění těchto prvků, když otevírání dveří na terasu, vstup do kuchyně a další je řešeno s ohledem právě na umístění těchto prvků!

Nakonec jsem tedy volila variantu, jež respektuje projekt pana architekta a jež je také schválen. Zvažovala  jsem několik možných variant přemístění TV přístroje a pohovky, při zachování umístění krbu, ovšem v takovém případě nelze počítat s možností, že při sledování TV bude možné rovněž stejně sledovat i krb.

Možnost přemístění krbu myslím nepřichází do úvahy z důvodů umístění komínu atd., jež by mohlo zkomplikovat stavbu.

Jistě by se nabízely další radikálnější možnosti, jež výrazněji upravují celou vnitřní dispozici přízemí rodinného domku, např. zmenšení koupelny a tím zvětšení kuchyně, ideální by bylo také zrušení ne příliš vhodné chodby, jež vede do kuchyně a ubírá tak prostor, jež by mohl patřit do obývacího pokoje, příliš velké WC, kde by mohla být spíše místnost pro umístění pračky, sušičky a prádla., atd.

Pokud tedy budeme vycházet z plánku, myslím si, že vzdálenost od pohovky k TV přístroji není tak velká, aby vznikaly obavy, že nebude z pohovky dobře vidět.

Samozřejmě to bude vyžadovat větší úhlopříčku TV přístroje, ale to je myslím v takovém prostoru samozřejmostí, s ohledem na to, že si dnes většina lidí pořizuje domácí kina a samozřejmě každá TV vyžaduje mnoho dalších doplňku, jako je např. DVD. 

Co nevidím jako zrovna ideální řešení, je umístění krbu, jež se tak musí neustále „dokolečka „ obcházet což není dobré nejen z důvodu, že máte uprostřed dvou místností, kde členové rodiny tráví nejvíce času, velký prvek, jež je překážkou při pohybu, tzn. že se kolem něho bude neustále všechno točit, ale i případné hrany a rohy o něž se může kdokoliv ve spěchu zranit.

Dále pak horkost, která bude z krbu vycházet (nevím na jaká paliva bude konstruován), ale v případě, že zde budou jednou běhat nebo se batolit děti, by měl být krb na místě kde se dá přístupu k němu dočasně zabránit a ne ho umístit do prostoru trajektorie pohybu všech osob v domácnosti.

 Nábytek v obýváku i kuchyni jsem řešila ve stejném stylu v provedení třešeň. V kuchyni jsou umístěny samostatně stojící spotřebiče jež čtenářka vlastní (mikrovlnná trouba, chladnička a myčka nádobí).

Odsavač par s varnou zónou jsem umístila do rohu, dřez je přibližně pod oknem, jak čtenářka chtěla, nicméně vzhledem k otevírání okna je nutné pořídit tzv. sklápěcí baterii, nebo dřez raději ještě posunout, popř. otočit kombinaci myčka dřez, aby se baterie posunula za hranici rámu okna.

Barový pult jsem vyřešila pouze obkladem s horním plátem a rampou s osvětlením. U barového pultu by mohly být i dvě stoličky, ovšem to zda pro ně bude dostatek prostoru, bude záležet i na rozměru rohové pohovky. 

Jídelní stůl i konferenční stolek jsou ve stejném stylu, konferenční stolek je prosklený, vznikne tam průhled na koberec, jež může být zajímavým dekoračním prvkem. Pohovka je rohová (rozměr 280 x 260 cm u dveří na terasu) a spolu s ní jsem do prostoru umístila ještě taburet, který není velký jako křeslo, ale dobře poslouží k sezení i jako prodloužení sedací plochy u pohovky.

Pravá část pohovky je otevřená, bez opěráku, aby mohla zasahovat přes skleněné dveře a nepůsobila masivním dojmem. Takzvaná obývací stěna je sestavena pouze ze dvou knihoven a komody na níž je umístěna televize. Takovou komodu by mohla nahradit i menší a nižší televizní skříňka s nikou pro DVD.

Barevné provedení v třešni je trošku tmavší, myslím si, že olše by rovněž působila velmi dobře. Spíše bych zvážila linoleum v kuchyni a to i jeho barvu. Stěny jsem pro zajímavost zkusila v okrové barvě, možná by nemusely být všechny, jen ty v kuchyni. Myslím si, že je to zajímavé, lepší než vše jen v bílé barvě.

ORIENTAČNÍ ROZPOČET

Pohovka rohová 280x260 cm vč. taburetu    
Koberec 140 x 200 cm
Konferenční stolek
Knihovny prosklené (2 ks)
Komoda 
Jídelní souprava (stůl + 4ks židle)
Zhotovení kuchyňské linky a obložení baru na zakázku
(bez spotřebičů, dřezu a baterie)

CELKEM   

70.000 Kč
9.500 Kč
5.200 Kč
17.600 Kč
6.800 Kč
15.000 Kč
85.000 Kč


209 100 Kč


Už příští pátek 7. července si budete moci přečíst o dalším bytě čtenáře, který si bytová designérka vybrala k proměně.

Připravili jsme pro vás novou poradnu - Jak si zařídit byt. Na e-mailnebo na adresu iDNES - Reality, Karla Engliše 519/11, 150 00  Praha 5 – Smíchov můžete posílat plánky svých bytů či pouze jednotlivých pokojů (pokud budete chtít například poradit jen s obývacím pokojem či koupelnou), které se chystáte nově zařídit, fotografii původního stavu bytu a své požadavky na změnu, finanční možnosti apod.

Jeden týden představíme vybraný byt a druhý týden návrh architektky nebo bytové designérky na změnu podle přání čtenáře. V článku o proměně se dozvíte i zajímavé informace a rady o zařizování bytu, přiložena bude rovněž vizualizace bytu.

Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl...

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři...

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.