Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Obrovitý rodinný dům z betonu má plochu 640 metrů čtverečních

  1:00aktualizováno  1:00
Železobetonová konstrukce se obvykle pojí s prostorově náročnými komerčními či průmyslovými stavbami. V jižních Čechách posloužila pro rodinnou vilu s překvapivě útulnou atmosférou.

Dům se řadou prosklených ploch široce rozevírá směrem k západu, na terasu s bazénem. Horizontální ráz stavby zvýrazňuje zábradlí na terase ve druhém podlaží, které tvoří profilované betonové desky, a přesahující střecha s atypickým titanzinkovým oplechováním. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Věroslav Sixt

Železobeton známe zhruba již 150 let a dnes je samozřejmou a nezbytnou součástí staveb, přesto v našich končinách stále zůstává trochu kontroverzním materiálem.

Už od dob funkcionalismu architekti rádi odhalují konstrukci staveb. Řečeno odborným jazykem, ponechávají beton "přiznaný v pohledu", aby vytvořil základ moderní estetiky. Někteří lidé jej naopak považují za poněkud surový či nevzhledný materiál, který je třeba překrýt spořádanou hladkou omítkou.

Hlavní vstup je umístěn v severovýchodním nároží. Směrem k severu a k východu

Hlavní vstup je umístěn v severovýchodním nároží. Směrem k severu a k východu má stavba, v souladu se zásadami energeticky úsporného stavění, uzavřené fasády s minimálním počtem oken. Zdroj: www.mujdum.cz

K těm ale rozhodně nepatří majitel nového domu, postaveného na okraji malé jihočeské obce. "O moderní architekturu jsem se začal zajímat v Rakousku, kde vidíte železobetonové domy zcela běžně, a během stavby domu se stala mým koníčkem," říká.

Hledání nejlepšího

Nový domov plánovali manželé pečlivě, dlouho hledali i pravé místo. Objevili ho s pomocí architekta. Rozlehlý svažitý pozemek na okraji klidné nové zástavby, navíc s impozantním výhledem na České Budějovice a půvabnou Jihočeskou pánev, orámovanou obrysy Blanského lesa, dávaly příslib harmonického bydlení v přírodě, ale nikoliv v izolaci a bez nutných vazeb na nedaleké město.

Fotogalerie

"Základní rámec domu vznikl poměrně rychle a bez jakýchkoliv sporů a zaváhání, i když šlo o specifický typ rodinné vily," říká Adam Lenc, autor návrhu. "Dům jsme společně vytvářeli při rovnocenném dialogu. Velmi úzce jsme spolupracovali zejména při výběru materiálů do interiéru, klienti se podíleli i na řešení některých technických detailů."

Dvě křídla, tři podlaží

Dispozice uspořádaná do L vyplynula ze situace na pozemku a přání majitelů vytvořit chráněný prostor pro terasu a venkovní bazén. Rozčlenění domu na dvě křídla a částečné zapuštění stavby do terénu záměrně opticky zmenšuje objemnou hmotu, která byla dána požadavky na komfortní zázemí a velkorysou užitnou plochu.

Společný obývací prostor má vzhledem ke své velkorysé ploše výšku stropu

Společný obývací prostor má vzhledem ke své velkorysé ploše výšku stropu 3,20 m. Šedý pohledový beton se jemně snoubí s bělostnými sádrokartonovými podhledy, v nichž je integrováno osvětlení, a přírodními strukturami – kůží, dřevem, textilem, vlasovými koberci. Citlivá kombinace dává interiéru útulné vyznění. Zdroj: www.mujdum.cz.

Ze vstupní haly umístěné v severovýchodním nároží vedou dvě základní dispoziční linie: jižním směrem do hlavní obývací části a západním směrem do relaxační zóny.

Kombinace masivních nosných železobetonových stěn, subtilních sloupů a monolitické stropní desky umožnila vytvořit v jižním křídle v přízemí rozlehlý otevřený prostor o šířce 7,20 metru, rozvinutý do délky téměř 22 metrů. Na vstupní část volně navazuje sezení, které přechází v jídelnu a kuchyň, částečně oddělené krbovým tělesem.

Iluze bydlení na samotě

Výhledy z obytného prostoru jsou orientovány výhradně na jih a na západ. Prosklená západní obvodová stěna vede na terasu s venkovním bazénem a zrcadlí panoráma Blanského lesa vrcholící siluetou hory Kleť.

Přesahující stropní deska, která lemuje celou západní fasádu v podobě moderního podloubí, zabraňuje přehřívání interiéru a vytváří na terase příjemné stinné místo pro venkovní stolování. Do kuchyně přichází francouzským oknem slunce z jihu.

Schodiště, které vychází ze společného prostoru a skrývá se za schodišťovou stěnou, vede do druhého podlaží. Pokoje jsou orientovány na západ, každý z nich nabízí opět impozantní výhled do krajiny a výstup na terasu zahřívanou západním sluncem.

Předěl mezi jídelnou a sezením tvoří atypický oboustranný krb. Majitelé domu

Předěl mezi jídelnou a sezením tvoří atypický oboustranný krb. Majitelé domu odvážně zkombinovali surové industriální materiály (pohledový beton, oplechování komínového tělesa z černého plechu) s deskami s luxusním zlatým nátěrem. Zdroj: www.mujdum.cz.

Filozofie dispozičního řešení spočívá v orientaci domu zády ke stávající zástavbě tak, aby svým obyvatelům vytvořil iluzi samoty a vytěžil maximum z výhledů do okolní zeleně a krajiny.

Špičkové zázemí

Ze vstupní haly lze sestoupit po schodišti do suterénu s garážemi a bohatým technickým zázemím, ale také přejít do západního křídla. Zde je samostatná obytná jednotka pro hosty a relaxační zóna.

Prosklená jižní stěna bazénu rafinovaně uvolňuje a spojuje celé přízemí domu a také vnitřní prostředí s vnějším. Od vnitřního bazénu lze vyjít přímo na terasu s venkovním bazénem.

Pohled z terasy v patře. Sezení dole zastiňuje dřevěný slunolam s šikmými

Pohled z terasy v patře. Sezení dole zastiňuje dřevěný slunolam s šikmými lamelami. Zdroj: www.mujdum.cz.

Kromě promyšleného dispozičního řešení kladli majitelé domu důraz také na moderní technologie a maximální kvalitu stavebních prací. Proto pro realizaci zvolili generálního dodavatele z Rakouska, který zaručil vysoký standard provedení a měl zkušenosti s moderními materiály a technologiemi. Dům je vybaven systémem inteligentního řízení domácnosti a vytápěn tepelným čerpadlem.

Technické hlavolamy

K soudobé moderní stavbě logicky patří rovná střecha, vzhledem k požadavkům úřadů na šikmé střechy v této lokalitě však Adam Lenc navrhl atypickou valbovou střechu. Výrazně přesahující římsy se zapuštěnými okapními žlaby a titanzinkovým obložením opticky potlačují hřeben a vytvářejí dojem rovné střechy.

Dalším oříškem bylo zábradlí na terase v prvním podlaží. Díky kombinaci prefabrikovaných betonových desek s plastickým povrchem a tabulí ze silnostěnného skla má zábradlí jako celek požadovanou výšku, ale nepůsobí příliš hmotně a nezabraňuje výhledu z pokojů v patře.

Technické řešení

Užitná plocha: 614 m² 
Zastavěná plocha: 430 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, suterén a přízemí železobetonová monolitická konstrukce, deskové a trámové želbet. stropy, druhé podlaží zděné z tvárnic Porotherm s vnějším kontaktním zateplením obv. stěn, zastřešení dřevěné příhradové vazníky, střešní krytina titanzinkový plech 

Výplně otvorů: okna a prosklené plochy hliníkové – systém Reynares, dveře atypické dýhované bezfalcové (výroba na zakázku), ve 2. podlaží dveře skleněné do hliníkových zárubní 

Vytápění: ústřední, podlahové teplovodní vytápění + podlahové konvektory, zdroj energie tepelné čerpadlo systém země/voda (zemní kolektor)

Dodavatel stavby: Auböck, s. r. o., Kájov 
Dodavatel interiéru: Pelzer interiéry, s. r. o.

Názor architekta

"Pohledový beton, který si majitelé přáli uplatnit v interiéru, umožnil realizovat v přízemí velkoryse otevřenou dispozici. Je zkombinován s řadou přírodních materiálů, především dřevem a kamenem. Interiér si obyvatelé zařídili podle vlastního vkusu. Nebáli se propojování téměř industriálních prvků v podobě pohledového betonu, hliníkových oken a černého plechu s nábytkem v klasickém stylu, benátským zrcadlem a zlatou barvou. Svému domovu tak vdechli vřelého i velmi osobitého ducha."

Detail terasy v patře. Z dálky téměř neviditelné tabule z čirého bezpečnostního

Detail terasy v patře. Z dálky téměř neviditelné tabule z čirého bezpečnostního skla, šroubované k betonovým deskám, zajišťují bezpečnou výšku zábradlí a přitom umožňují panoramatický výhled z pokojů. Zdroj: www.mujdum.cz.

Autor

Adam Lenc (*1975)

Působí v Českých Budějovicích, je společníkem projekčního ateliéru Interproject, s. r. o. Věnuje se navrhování občanských, bytových a průmyslových staveb a rodinných domů. Zúčastnil se soutěže Grand Prix Obce architektů (2005), v r. 2007 získal zvláštní cenu společnosti Wienerberger za realizaci z cihlového systému Porotherm, jeho projekty jsou zastoupeny ve výběru Obce architektů reprezentujícím soudobou českou architekturu na Slovensku.

Navrhoval bytové domy v Písku, posluchárnu a návštěvnické centrum VŠTE v Českých Budějovicích, Centrum aplikovaného výzkumu v Dobříši.
Spolupráce: Lenka Tejmarová (projektová dokumentace), Roland Hill (technický dozor investora)

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Realiťák roku. Hlasujte pro NEJ makléře a vyhrajte vstupenky na ples

1

Realitní makléři pomáhají plnit sny o bydlení, které však často přináší starosti. Šikovný realiťák je proto skutečnou...



Najdete na iDNES.cz