Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Obchodník z mekky architektury promění tvář krkonošské Pece

  12:12aktualizováno  12:12
Spolumajitel mnoha obchodů, galerista a iniciátor dalších podnikatelských aktivit Martin Kubík z Litomyšle se pouští do rekonstrukce a dostavby obchodního střediska Sněžka v krkonošském středisku Pec pod Sněžkou. Přitom chce ctít zásady špičkové architektury.

Vítězný návrh ateliéru Opočenský-Valouch.

"K architektuře mám velmi vřelý vztah. Fascinuje mě, rád ji studuji a sleduji, baví mě. A když jsem jezdil lyžovat, tak vždycky do Pece," vysvětluje motivaci ke stavbě jedenačtyřicetiletý muž, který nedávno dotáhl do konce originální architektonickou soutěž na obchodní a bytový komplex budov v krkonošském středisku za více než 80 milionů korun.

Fotogalerie

Už způsob, s jakým vybíral jeho podobu, si zaslouží pozornost. Martin Kubík se rozhodl uspořádat netradiční architektonickou soutěž. Soukromníci se do soutěží většinou nehrnou, ale v tomto případě si ji Martin Kubík pochvaluje.

"Oslovili jsme deset ateliérů, z toho devět přijalo účast. Vítězný návrh studia Opočenský-Valouch nejlépe reflektuje místo, na kterém se nachází. Stavba nebude nabubřelá, arogantní, ví, že je v Peci, a snaží se do ní přinést novou kvalitu. Nešli jsme do velké hmoty, ale stavební program jsme rozmístili do čtyř čtyřpatrových různě vysokých staveb s dřevěnou fasádou, vybíhajících na kopce a respektujících charakter horské obce. A zároveň umožňují průhledy v jejím centru," řekl Martin Kubík.

Budoucí obchodní středisko Sněžka v Peci pod Sněžkou tak vyjde vstříc přirozenému, a dnes už v územním plánu Pece obsaženému požadavku, aby měly domy v úměře vůči své poloze v terénu svoji osobní bublinu, do níž si nebudou vzájemně zasahovat.

Tato regulace se vztahuje na stráně, ne na centrum obce, kde může být zástavba koncentrovanější. Investor sice nemusel, ale přesto zvolil náročnější variantu.

Proč právě Pec a co přesně tam připravujete?
Se svou sestrou Miroslavou provozujeme v Peci prodejnu ve dvoupatrovém objektu z roku 1979 se dvanácti sty metry čtverečními zastavěné plochy. Z toho jsou více než z poloviny nepotřebné sklady. Stavební program vyplynul logicky -dole obchody a služby, nad nimi apartmány pro horskou rekreaci. Zároveň jsme věděli, že se nacházíme ve velmi exponovaném místě a vzhledem k tomu, že jsou tam čtyři výškové úrovně terénu, bylo možných řešení mnoho. Proto jsme se sestrou od počátku počítali s tím, že to nejlepší řešení musí vzejít ze soutěže renomovaných architektů.

Martin Kubík

spolumajitel rodinné firmy Kubík, ženatý, dvě děti

Společnost Kubík a.s. provozuje ryze český řetězec potravinářských obchodů na území Pardubického a Královéhradeckého kraje. Dalšími činnostmi jsou výstavba plynovodů, velkoobchod bytovým textilem, cestovní agentura, development a obchodní aktivity v Kazachstánu. Rovněž obohacuje kulturní nabídku města a kraje Galerií Miroslava Kubíka v Litomyšli. Vypsání architektonické soutěže na rekonstrukci a dostavbu obchodního střediska Sněžka v Peci pod Sněžkou soukromým podnikatelem v době, kdy se zástupci veřejné správy ani velcí developeři do pořádání architektonických soutěží moc nehrnou, je vcelku výjimečným jevem.

Což je metoda stále ještě dost neobvyklá…
Asi ano, vyvolalo to vlnu zájmu. Přitom by měla být normální snaha o co nejlepší řešení a soutěž je k tomu ta nejlepší cesta. Navíc musím ocenit starostu Pece Alana Tomáška, který slyšel na to, abychom do Pece přinesli kvalitní architekturu. Byl ve světě, zná horská střediska v zahraničí, zná místní specifika, proto jsme ho oslovili jako externího poradce pro porotu, která vybrala vítězný návrh.

Kolik ateliérů se soutěže zúčastnilo?
Původně jsem chtěl otevřenou soutěž a získat maximální množství návrhů. S organizací soutěže nám pomohl architekt Adam Gebrian, který nás přesvědčil, abychom ustoupili od veřejné soutěže a uspořádali vyzvanou soutěž s vybranými ateliéry. Podle něj se většinou v kvantitě neobjeví tolik kvality. Když vyzvané ateliéry o omezeném počtu vědí a navíc dostanou skicovné, je jejich motivace vyšší. Nakonec jsme se nechali přesvědčit a je to dobře, i když mě zajímaly další dobré vize. Oslovili jsme deset ateliérů, z toho devět přijalo účast. V prvním kole měly jen odpovědět na osm otázek, například jak by se mělo stavět na horách, jaké jsou přednosti a zápory místa a tak dále. Do druhého kola postoupilo šest ateliérů, které dostaly vyprecizované zadání, co mají odevzdat. Za cenu organizace soutěže bychom dostali hotové studie od dvou renomovaných ateliérů.

Jak byste se zachoval, kdybyste měl zcela jiný názor na vítěze než další členové poroty?
Z toho jsem měl obavu. Při přípravě soutěže jsme vycházeli z pravidel České komory architektů, nicméně tam, kde byla nevyhovující, jsme si je upravili podle svého. A to byl jeden ze základu úspěchů této soutěže. V porotě byli architekti Josef Pleskot, Antonín Novák a Adam Gebrian, s mojí sestrou jsme se vědomě přivedli do situace, kdy jsme byli v menšině. Jsem moc rád, že jsme výsledek vnímali všichni totožně, shodli jsme se na prvních třech umístěních. Ovšem pojistkou bylo, že jsme se domluvili, že postavíme jednu z prvních třech staveb. Nakonec porota ani nemusela hlasovat.

Co se vám nejvíc líbí na vítězném návrhu architektů studia Opočenský-Valouch?
Její originální řešení a přizpůsobení velkému spádu terénu. Na hranu dnešní budovy architekti postavili tři nové budovy, jen čtvrtá se postaví na stávající objekt. Jeho horní patro smetli a nahradili parkovištěm, přes něj se plynule přelije louka. Stavba nebude nabubřelá, arogantní, ví, že je v Peci, a snaží se do ní přinést nějakou kvalitu. Tím, že členíme budovu na více hmot, bude ovšem řešení dražší.

Kdy budou budovy stát?
Když to všechno půjde dobře, tak na konci roku 2014.




Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Třináct českých krásek. Naše nejzajímavější magické rozhledny a věže

Jurkovičova rozhledna, Rožnov pod Radhoštěm, výška: 31 metrů. Kvůli výhledu...

Chcete mít nadhled? Tak si vyšlápněte třeba na rozhlednu. V každém kraji nějakou mají, navíc je jich tolik, kolik dnů v...

Vila je zapuštěna do skály. Kvádr ze skla a betonu má jen jednu místnost

Nevšední bydlení zapuštěné do skalního masivu poblíž Calgary v Kanadě dostalo...

Nevšední bydlení zapuštěné do skalního masivu poblíž Calgary v Kanadě dostalo jméno Maralah. Kvádr z betonu a skla,...

Skvělý úspěch české designérky: její dům budoucnosti rozzářila světla

Centrální místnost domu představuje místo setkávání celé rodiny a přátel u...

Dům budoucnosti vytvořila pro mezinárodní veletrh imm v Kolíně nad Rýnem česká designérka Lucie Koldová. Dostála svému...

Najdete na iDNES.cz