Obří statek má 11 ložnic, podzemní spojovací chodbu a kurník v bunkru

  1:00aktualizováno  1:00
Na zbytcích starého statku vyrostlo nové sídlo od belgického studia Govaert & Vanhoutte Architects. Nechala si jej postavit čtyřčlenná rodina, která v něm nejen bydlí, ale také vede penzion. Stavba je zároveň symbolickým pomníkem všech událostí, které se v kraji odehrály.

Přestavěný statek stojí v belgickém letovisku Knokke-Heist. | foto: Govaert & Vanhoutte Architects

Bruggské studio Govaert & Vanhoutte Architects vedené dvojicí architektů Bennym Govaertem a Damiaanem Vanhouttem postupovalo při realizaci domu v přímořském belgickém letovisku Knokke-Heist netradičně.

Samotné město i jeho okolí bývá označováno jako malý zázrak. V okolí se podařilo dokončit několik kvalitních architektonických prací, jak soukromých rezidencí, tak veřejných institucí, jako je například nemocnice, nebo úprav veřejného prostoru.

Fotogalerie

Před tím, než na řadu přišly plány na stavbu 566 metrů čtverečních ušlechtilého moderního statkářského sídla Burkeldijk, nastudovali architekti desítky knih o místní historii, vojenství, přírodě, sociologii a kultuře. Zvláště je zaujal norský architekt a teoretik Christian Norberg-Schulz a jeho populární kniha Genius loci, k fenomenologii architektury.

Historické dědictví a kouzlo atmosféry statku v západních Flandrech tak má možnost díky dobře vytušeným souvislostem nenásilně pokračovat i ve své moderní éře.

Architekti vytvořili vskutku velkoryse řešený statek s podzemní spojovací chodbou, přízemím propojujícím díky velkým oknům exteriér s interiérem a patrem s jedenácti plně komfortními ložnicemi s šatnami a sociálním zázemím.

Majitel od samého začátku nesměroval stavbu jen jako plán na vlastní rezidenční bydlení pro sebe, manželku a jejich dvě děti, ale i jako komerční nemovitost s podnikatelským záměrem.

Může se hodit

Living Jeneč

Cenově dostupné a moderní domy s pozemkem - to je Living.

Stodoly jsou přestavěny na malý exkluzivní penzion pojmenovaný The Bunkers. Pokoje zatím ještě čekají na finální dokončení a první hosty dosud neuvítaly. Do domu se zatím loni nastěhovala jen rodina majitele a intenzivně pracují na otevření hotýlku, ve kterém bude i efektní krytý bazén s podvodními pohledy. Otevřít chtějí během letošního roku.

Statek fungoval ve více méně nezměněné podobě téměř sto osmdesát let. Od roku 1839. Předtím se na místě střídaly i neobvyklé domy: kromě staré tvrze a strážní hlásky také třeba vězení. Minulost se propsala i do podoby domu.

Polorozpadlé a nekvalitní části statku byly zbořeny a odstraněny a nahrazeny novými přístavbami. Ty lze snadno poznat díky jejich laťovým obkladům fasády. Architekti volili neobvyklá okna připomínající střílny; cihly, surový beton a obyčejné dřevěné obklady jako nejvíce použité materiály také odkazují k syrovosti místa. Původní dům připomíná i přiznané trámoví v ložnicích.

Podařilo se propojit vesnickou idylku s moderní minimalistickou architekturou a...

Podařilo se propojit vesnickou idylku s moderní minimalistickou architekturou a nadčasovým zařízením.

S jistou hrubostí skořápky domu výrazně kontrastuje prémiové zařízení interiérů, dovybavených designérskými nákladnými nábytkovými solitéry a doplňky: křeslem s podnožkou od manželů Charlese a Ray Eamesových nebo lustr Artichoke od tradiční dánské firmy Louis Poulsen, který visí nad stolem v pracovně pána domu.

Podařilo se propojit vesnickou idylku s moderní minimalistickou architekturou a nadčasovým zařízením, které by se stejným úspěchem sklidilo aplaus i v apartmánech na nejlepších adresách světových velkoměst. Vznikl moderní soudobý statek, který vidí výborně i za humna svého hospodářství.

Na pozemku zbyly i části bunkrů z první světové války. Jsou efektně nasvícené a na louce za statkem působí až uměleckým dojmem. Jejich využití je přitom mnohem prozaičtější. Slouží jako sklepy na uschovávání věci í zásob a jeden z nich dokonce majitelé upravili na kurník pro slepice, které chovají. Jak s nadsázkou poznamenává v tiskových materiálech architekt Benny Govaert, je to jeden z největších a nejhonosnějších kurníků, jaký kdy v životě zatím navrhoval a dost možná ho ani jiný nepředčí.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Každému jeho vlastní šuple. Perla Beskyd má pro návštěvníky nové lákadlo

Nové apartmány vyrostly na úpatí hory Kyčera v Těšínských Beskydech.

V Polsku, nedaleko českých hranic, vyrostly na úpatí hory Kyčera nezvyklé apartmány. Stavba je koncipována jako komoda,...

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Praha neznámá. Poznejte čtvrť kriminálníků, bláznů a učenců

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na Karlově se stavěl od...

Scházela se tam pražská galerka, probouzeli se opilci, bohaté paničky tajně rodily nechtěné děti. Zveme vás na...

Další z rubriky

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Vymyslel dům, který dodnes slouží studentům jako učebnice architektury

Pohled z ulice na dům s otočnými panely

Silver Lake je rezidenční a komerční čtvrť v centrální oblasti Los Angeles. Byla vystavěna v roce 1900 kolem vodní...

Najdete na iDNES.cz