Švihácký dům z betonu a skla splývá s přírodou. Má 590 metrů čtverečních

  1:00aktualizováno  1:00
Prosklený strop, vzácné peršany, obrazy na stěnách a kolem dokola kilometry čtvereční bohémské inspirace. Jestli jste si někdy představovali, jak vypadá umělecký ateliér, britské studio Loyn & Co zhmotnilo v Gloucestershiru vaše vize.

Loni dokončený dům již získal několik prestižních cen a nominací včetně „oscarové“ sošky Královského institutu britských architektů (RIBA). | foto: Loyn & Co

Dům v ostrovním hrabství Gloucestershire působí jako švihácká rezidence. Zbohatlíky ale nečekejte. Majitelé jsou vzdělaní starší manželé, kteří na důchod odešli z města na venkov, kde si nechali přestavět svou starou chatu na nový domov. Na zahradě se jim pasou ovečky a z kuchyně do ložnice jezdí majitelka na koloběžce.

Studio Loyn & Co je velšská architektonická kancelář, která funguje ve městě Penarth nedaleko Cardiffu už od roku 1992. Když ji před třemi lety oslovila dvojice umělců v důchodu s tím, že by si přáli proměnit klasické venkovské tudorovské stavení na celoroční rezidenci, bylo jasné, že půjde o radikální proměnu. Poetický pozemek s malinkým domkem v mírně se svažujícím kopci s výhledem do krajiny nabízel stovky možností.

Fotogalerie

Právě to byla ovšem nejnáročnější část celého úkolu, vysvětluje hlavní osobnost architektonického studia, Chris Loyn v dokumentu režiséra Edwarda Bishopa. Klienti si žádali násobně větší objekt, než jaký na pozemku stál, který si přáli nenásilně propojit s jejich uměleckou prací.

Bylo nutné vymyslet způsob, jak stavbu přifouknout a nezpůsobit krásné přírodě újmu. Polozapuštěním rezidence do svahu a členěním domu do menších celků za pomoci dvorků a atrií vznikla plně komfortní a nečekaně sofistikovaná stavba se zelenou střechou.

Její celková rozloha je pět set devadesát metrů čtverečních. Při pohledu na ni nikoho nenapadne, že by v úrodné zeleni venkova působila neadekvátně, přitom se jedná o moderní minimalistický projekt.

Z původních budov, které na pozemku stály, zbyly jen obvodové stěny a staly se základem pro privátní dvorky domu. Z míst, které ještě nedávno byly exteriéry a obklopovaly dům, se stal interiér nového domu a tam, kde dvojice pod starou střechou žila, je dnes volná obloha.

Originální nápad, který tvůrce k hlavnímu motivu přestavby přivedl, architektonický tým pojmenoval „outside-inside“. Myšlenka zaujala i poroty světových soutěží. Loni dokončený dům již získal několik prestižních cen a nominací, včetně „oscarové“ sošky Královského institutu britských architektů (RIBA).

Stavbu protíná centrální chodba, která slouží jako improvizovaná umělecká galerie. Na sever od osy domu jsou pracovny a ateliéry majitelů a pokoj pro hosty, kteří hojně umělecký pár navštěvují.

K domu patří také dvě vodní jezírka, dvorky jsou vyzdobeny sochami a rostou na...

K domu patří také dvě vodní jezírka, dvorky jsou vyzdobeny sochami a rostou na nich olivovníky.

Směrem na jih je velkorysý společenský prostor propojené kuchyně, jídelny a obývacího pokoje s nádhernými výhledy do krajiny a dvě samostatné ložnice manželů. Majitelé se po domě, který má skutečně úctyhodné rozměry a s malým domkem, na který byli před tím zvyklí, se nedá porovnávat, pohybují za pomoci malé koloběžky.

K domu paří také dvě vodní jezírka, dvorky jsou vyzdobeny sochami a rostou na nich olivovníky. Celý dům je zařízen eklekticky starým nábytkem z původního bydliště a dekoracemi z četných cest dvojice. To, co ve starém domě zahlcovalo prostor, se zde téměř ztrácí, ale krása užívaných věcí činí z novostavby skutečný a originální domov.

Nového nábytku je v domě poskrovnu. Výjimku tvoří na míru vyrobená kuchyňská linka, vestavěné úložné prostory a knihovna, z doplňků pak jen svítidla. Architekt Chris Loyn říká, že harmonická atmosféra, která v domě působí, vznikla díky úzké spolupráci architekta a umělců. Klienti přesně naformulovali své požadavky, aniž by ale limitovali stavitele a designéry.

Křišťálová Lupa 2016
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Řadový domek upravili tak, aby vyhovoval majitelům i jejich kočkám

Speciálně navržené police umožňují kočkám volný pohyb v přízemí i prvním patře.

Nenápadná a tichá brooklynská čtvrť Windsor Terrace v New Yorku zaujala manželský pár spisovatelů natolik, že s koupí...

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Pražský výběr. Navštivte osm architektonických skvostů první republiky

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...

Vznikly v období první republiky, v hlavním městě a podle návrhů předních architektů. Někteří z tvůrců za své realizace...



Najdete na iDNES.cz