Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

  1:00aktualizováno  1:00
Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem souvisí i mnohem vyšší nároky na spotřebiče, ty nejlepší jsou už srovnatelné s profesionálními přístroji.

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa. | foto: Electrolux

Patrně největší posun zaznamenaly trouby. Oblibu si rychle získaly parní trouby, které se nechaly inspirovat profesionálními konvektomaty. Využívají senzory, které nahradí i letité kuchařské zkušenosti.

Třeba senzory vlhkosti dokážou automaticky nastavit správné množství páry. Díky tomu má domácí „šéfkuchař“ jistotu, že pokrm bude dostatečně šťavnatý a přitom si zachová i intenzivní chuť a barvu.

Maso připravené přesně podle vašeho přání a chuti - to dokáže teplotní sonda.

Teplotní sonda ohlídá stupeň propečení

U spotřebičů vybavených tepelnou sondou lze už zadat i pokyn, jak má být maso propečené: rare, medium, well done. Sonda vás pak upozorní, že maso je hotové.

Trouby s funkcí SteamBoost, které kombinují pečení v páře a horkém vzduchu, zase zvládají třeba křupavou kůrčičku a uvnitř krásně šťavnaté a voňavé maso. Právě tyto multifunkční trouby představují trend, který šetří uživatelům jak finance, tak prostor v kuchyni: místo dvou postačí jeden spotřebič.

Fotogalerie

V multifunkční troubě ovšem nemusíte péct jen rostbíf nebo vepřovou. Střední úroveň nastavené páry dokáže (na rozdíl pod mikrovlnky) „oživit“ jídlo z předchozího dne tak, že rodina nemusí ani poznat, že servírujete včerejší jídlo.

Nejvyšší úroveň páry (100%) je pak určena pro přípravu ryb, zeleniny, ale také rýže nebo kuskusu.

Ale není nutné si pořizovat jen parní troubu. Pro ty, kteří rádi pečou, může být dobrým řešením i trouba s parní funkcí (SteamBake).

„Díky ní dosáhnete optimální výsledky při pečení buchet, chleba nebo croissantů. Na začátku pečení se přidá k horkému vzduchu pára pro perfektní kynutí a zlatavou kůrku. Pečivo je pak uvnitř vláčné a nadýchané a na povrchu krásně křupavé. Trouby vybavené touto funkcí pořídíte už pod 12 tisíc korun, přitom mají i teleskopické výsuvy, které usnadňují vyndavání plechů,“ vysvětluje Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux.

Technologie nejen pro šéfkuchaře

Ti, kteří v kuchyni mají rádi nové způsoby přípravy, mohou vyzkoušet technologii sous vide, kdy se potraviny zpracovávají při nízkých teplotách ve speciálních uzavřených fóliích ve vakuu. Jde o kombinaci takzvaného pomalého vaření a parní trouby (více o této technologii zde).

„Populární metodu sous vide nejraději využívám při přípravě mas, ryb a zeleniny. Vakuum u pokrmu zachová výraznou chuť, charakteristickou strukturu i vitamíny. Mnoho lidí považuje vaření metodou sous side za komplikované a vhodné jen pro profesionální kuchyně. Přitom už dávno nejde o výsadu restaurací, a to díky multifunkční parní troubě,“ tvrdí šéfkuchař Jan Punčochář.

Jan Punčochář

Jan Punčochář

Jeden z nejlepších českých šéfkuchařů a držitel několika ocenění Zlatý kuchař a šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru oceňuje, že maso zůstává měkké a šťavnaté a ztráta hmotnosti nepřesáhne deset procent, zatímco při klasické přípravě přijdete až o 40 procent. Zelenina zase neztratí vitaminy, vůni ani barvu.

Metodu objevili už v roce 1960 američtí a francouzští vědci, původně jako konzervační metodu při velkovýrobě jídla. V roce 1974 ji však převzal francouzský kuchař Geoges Pralus v restauraci Troisgos, která už šest let předtím byla oceněna třemi hvězdičkami Michelin.

Pro domácnosti byl poprvé představen spotřebič AEG ProCombi Sous Vide, tedy kombinace trouby a vakuovací přihrádky, v roce 2014 na veletrhu IFA.

Soutěž „Kuchyň, které šéfujete vy“

Pokud chcete vyhrát spotřebič, který vám usnadní práci v kuchyni, sledujte informace, které najdete v příštích týdnech v naší rubrice Spotřebiče. V soutěži, kterou jsme připravili se společností Electrolux, pak stačí odpovědět správně na čtyři otázky v testu zveřejněném 11. července 2017.

Na výběr budete mít tři možnosti, z nichž jedna je správná. Všichni, kteří zodpoví správně všechny čtyři otázky, budou zařazeni do slosování. Potřebné informace najdete v článcích soutěže nebo na dostupných webových stránkách společnosti Electrolux (www.aeg.cz, www.aegmastery.cz nebo Facebook AEG Česká republika).

Bližší informace k soutěži zde.

Hlavní výhrou v soutěži je vestavná myčka AEG ComfortLift v hodnotě 32 929 Kč, druhou cenou volně stojící kombinovaná chladnička AEG za 21 165 Kč. Třetí až pátou cenou je balíček s příslušenstvím AEG (sada pro péči a údržbu chladničky a čisticí sprej na trouby) v hodnotě 620 Kč.

Hlavní výhra v soutěži: myčka nádobí ComfortLift je jako první vybavena...

Hlavní výhra v soutěži: myčka nádobí ComfortLift je jako první vybavena unikátním mechanismem, který zdvihá spodní koš.

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Zachránili zchátralý statek, který koupili kvůli třem dcerám a koním

Stylovou kuchyň osvětluje čtveřice oken. Zajímavým prvkem jsou zachovalé...

V době, kdy Hoffmeisterovi koupili zchátralý statek, nebyly v něm zavedeny voda, plyn ani kanalizace a rozvod elektřiny...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...



Další z rubriky

Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí...

Vyhlášení výsledků soutěže o kávovar za 27 tisíc korun

Vaše oblíbená káva, kdykoliv máte chuť. Do oblíbených si můžete uložit až čtyři...

Šálek voňavé kávy není sice velká odměna, ale výhra v podobě luxusního kávovaru Siemens, který zvládne připravit...

Sušička nahradí i žehličku, ale musíte zvolit správný program

Design současných výrobků je takový, že je lze klidně umístit třeba i do...

Zatímco u myček většina lidí používá jeden či dva programy, u praček už počet těch využívaných narůstá. U sušiček je...



Najdete na iDNES.cz