Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

  1:00aktualizováno  1:00
Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem souvisí i mnohem vyšší nároky na spotřebiče, ty nejlepší jsou už srovnatelné s profesionálními přístroji.

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa. | foto: Electrolux

Patrně největší posun zaznamenaly trouby. Oblibu si rychle získaly parní trouby, které se nechaly inspirovat profesionálními konvektomaty. Využívají senzory, které nahradí i letité kuchařské zkušenosti.

Třeba senzory vlhkosti dokážou automaticky nastavit správné množství páry. Díky tomu má domácí „šéfkuchař“ jistotu, že pokrm bude dostatečně šťavnatý a přitom si zachová i intenzivní chuť a barvu.

Maso připravené přesně podle vašeho přání a chuti - to dokáže teplotní sonda.

Teplotní sonda ohlídá stupeň propečení

U spotřebičů vybavených tepelnou sondou lze už zadat i pokyn, jak má být maso propečené: rare, medium, well done. Sonda vás pak upozorní, že maso je hotové.

Trouby s funkcí SteamBoost, které kombinují pečení v páře a horkém vzduchu, zase zvládají třeba křupavou kůrčičku a uvnitř krásně šťavnaté a voňavé maso. Právě tyto multifunkční trouby představují trend, který šetří uživatelům jak finance, tak prostor v kuchyni: místo dvou postačí jeden spotřebič.

Fotogalerie

V multifunkční troubě ovšem nemusíte péct jen rostbíf nebo vepřovou. Střední úroveň nastavené páry dokáže (na rozdíl pod mikrovlnky) „oživit“ jídlo z předchozího dne tak, že rodina nemusí ani poznat, že servírujete včerejší jídlo.

Nejvyšší úroveň páry (100%) je pak určena pro přípravu ryb, zeleniny, ale také rýže nebo kuskusu.

Ale není nutné si pořizovat jen parní troubu. Pro ty, kteří rádi pečou, může být dobrým řešením i trouba s parní funkcí (SteamBake).

„Díky ní dosáhnete optimální výsledky při pečení buchet, chleba nebo croissantů. Na začátku pečení se přidá k horkému vzduchu pára pro perfektní kynutí a zlatavou kůrku. Pečivo je pak uvnitř vláčné a nadýchané a na povrchu krásně křupavé. Trouby vybavené touto funkcí pořídíte už pod 12 tisíc korun, přitom mají i teleskopické výsuvy, které usnadňují vyndavání plechů,“ vysvětluje Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux.

Technologie nejen pro šéfkuchaře

Ti, kteří v kuchyni mají rádi nové způsoby přípravy, mohou vyzkoušet technologii sous vide, kdy se potraviny zpracovávají při nízkých teplotách ve speciálních uzavřených fóliích ve vakuu. Jde o kombinaci takzvaného pomalého vaření a parní trouby (více o této technologii zde).

„Populární metodu sous vide nejraději využívám při přípravě mas, ryb a zeleniny. Vakuum u pokrmu zachová výraznou chuť, charakteristickou strukturu i vitamíny. Mnoho lidí považuje vaření metodou sous side za komplikované a vhodné jen pro profesionální kuchyně. Přitom už dávno nejde o výsadu restaurací, a to díky multifunkční parní troubě,“ tvrdí šéfkuchař Jan Punčochář.

Jan Punčochář

Jan Punčochář

Jeden z nejlepších českých šéfkuchařů a držitel několika ocenění Zlatý kuchař a šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru oceňuje, že maso zůstává měkké a šťavnaté a ztráta hmotnosti nepřesáhne deset procent, zatímco při klasické přípravě přijdete až o 40 procent. Zelenina zase neztratí vitaminy, vůni ani barvu.

Metodu objevili už v roce 1960 američtí a francouzští vědci, původně jako konzervační metodu při velkovýrobě jídla. V roce 1974 ji však převzal francouzský kuchař Geoges Pralus v restauraci Troisgos, která už šest let předtím byla oceněna třemi hvězdičkami Michelin.

Pro domácnosti byl poprvé představen spotřebič AEG ProCombi Sous Vide, tedy kombinace trouby a vakuovací přihrádky, v roce 2014 na veletrhu IFA.

Soutěž „Kuchyň, které šéfujete vy“

Pokud chcete vyhrát spotřebič, který vám usnadní práci v kuchyni, sledujte informace, které najdete v příštích týdnech v naší rubrice Spotřebiče. V soutěži, kterou jsme připravili se společností Electrolux, pak stačí odpovědět správně na čtyři otázky v testu zveřejněném 11. července 2017.

Na výběr budete mít tři možnosti, z nichž jedna je správná. Všichni, kteří zodpoví správně všechny čtyři otázky, budou zařazeni do slosování. Potřebné informace najdete v článcích soutěže nebo na dostupných webových stránkách společnosti Electrolux (www.aeg.cz, www.aegmastery.cz nebo Facebook AEG Česká republika).

Bližší informace k soutěži zde.

Hlavní výhrou v soutěži je vestavná myčka AEG ComfortLift v hodnotě 32 929 Kč, druhou cenou volně stojící kombinovaná chladnička AEG za 21 165 Kč. Třetí až pátou cenou je balíček s příslušenstvím AEG (sada pro péči a údržbu chladničky a čisticí sprej na trouby) v hodnotě 620 Kč.

Hlavní výhra v soutěži: myčka nádobí ComfortLift je jako první vybavena...

Hlavní výhra v soutěži: myčka nádobí ComfortLift je jako první vybavena unikátním mechanismem, který zdvihá spodní koš.

Autor:



Nejčtenější

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Další z rubriky

Proč muži milují sušičky prádla a kdo ji dostane pod stromeček

Kdo má k dispozici dostatečný prostor, může si dovolit postavit pračku a...

Dárky pod letošní vánoční stromek se většinou teprve pořizují, ale některé poputují k obdarovaným dříve: tři sušičky...

Vyhrajte na Vánoce luxusní kávovar pro labužníky za 27 tisíc

S funkcí oneTouch DoubleCup si můžete připravit dva šálky kávy najednou pouhým...

Český „turek“ už patří k ohroženému druhu, zato espressa, cappucina či jiné druha kávy si v Česku získávají stále větší...

Pasivním domem roku 2017 se stala dřevostavba na větrném kopci

Vítězný pasivní dům roku 2017: v průběhu studie návrh studia Archcon atelier...

Pasivním domem roku 2017 se stala dřevostavba Dům na větrném kopci nedaleko Prahy od studia Archcon atelier. V...



Najdete na iDNES.cz