Dům z katalogu předělávali půl roku. Všechno mají do puntíku promyšlené

  1:00aktualizováno  1:00
Norská novinářka a blogerka Anette Talstadová slaví se svým partnerem Jogeirem Skinnesem a dvěma kočkami již druhé Vánoce ve vysněném domě. Stavební přípravy trvaly půl roku. Každá elektrická zásuvka má předem promyšlenou funkci a důvod.

Dům si mladý úspěšný pár nechal postavit podle katalogu od architektů společnosti Systemhus. | foto: Anette Talstad, www.instagram.com/anettetalstad

První vánoční svátky proběhly v kalupu. Anette s Jogeirem se nastěhovali teprve na začátku prosince, ty letošní si ale opravdu užívá. Její cestu za svérázným interiérem sledují na sociálních sítích desítky tisíc fanoušků.

Nepotrpí si na přebujelý styl ani nákladné zařízení. I když nakupuje v nábytkových řetězcích, inspiruje čtenáře originálními pravidly: například namísto červené barvy, která se jí nelíbí, volí vždy růžovou, a to i při dekorování svátečního interiéru. Veselé letní pastely proměňují dům v oázu pozitivní nálady nejen během adventu.

Fotogalerie

Dům si mladý úspěšný pár nechal postavit podle katalogu od architektů společnosti Systemhus a nemůžou si ho vynachválit. Velký podíl na kráse tři sta metrů čtverečních rozlehlé rezidence ovšem má bezprostřední okolí a krása panenské přírody.

Vila se nachází v sedmitisícovém městečku Sykkylven, odkud Anette i Jogeir pocházejí. Do rodiště se přestěhovali po čtrnácti letech života v Bergenu. Jsou blíže rodině, a jak s nadsázkou podotýká Anette, ve Sykkylvenu je lepší počasí a méně prší.

Dominantním prvkem dřevostavby je jižně orientovaná střešní terasa, která slouží jako celoroční relaxační prostor. Je z ní perfektní výhled na hory v okolí. Právě krása pozemku, který se dvojici povedlo zakoupit, je motivovala k úpravám běžné katalogové stavby, navzdory vyšším nákladům.

Ještě než začali stavět, věděli, že kvalitní pozemek je přinejmenším stejně důležitý jako precizně postavený dům. Na parcele byste se měli cítit spokojeně už ve chvíli, kdy je prázdná a nic na ní ještě nestojí. Přáli si dům, který výborně zapadne do  okolí a poskytne jim potěchu z krásných výhledů - hlavní obytná část je vytažená do patra, odkud se nabízejí ty nejlepší pohledy.

Stavební přípravy trvaly půl roku. Během intenzivních šesti měsíců partneři společně s architekty on-line řešili úplně každý detail stavby a vznikl i 3D model, který na síti sdíleli a mohli tak porovnávat a vybírat jednotlivé nápady.

I každá elektrická zásuvka měla dopředu promyšlenou funkci a důvod. Jako první po dostavbě vybavili obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, praktickou prádelnu a kanceláře, neboť oba často a hodně pracují z domu.

Anette si nepotrpí na přebujelý styl ani nákladné zařízení.

Anette si nepotrpí na přebujelý styl ani nákladné zařízení.

Další části domu, včetně ložnice, koupelen, domácí posilovny a okolí vybavují postupně dodnes. Anette i Jogeir doporučují pevně se držet vlastních priorit a nenechávat se ovlivnit jinými a nestavět jen pro daný moment, ale přemýšlet, co se může v následujících letech změnit v domácnosti i potřebách rodiny. 

„Interiér, ve kterém se cítím dobře a šťastně, musí být barevný a hravý,“ říká pro iDNES.cz Anette Talstadová.

Bílý vánoční stromeček má ozdobený od začátku prosince a působí jako zrcadlový odraz celého interiéru: na bílém podkladu jsou jednotlivé ozdoby svébytnými barevnými objekty ve svěžích pastelových odstínech letních barev.

Dalšími důležitými dekoracemi jsou světelné hvězdy, které zdobí okna, světelná tabule s nápisem „Ježíšek“ a minimalistický adventní věnec, který tvoří jen očíslované stojánky na čtyři vysoké svíčky. I na Vánoce se Anette řídí heslem, že méně je více a připíjí na zdraví všem čtenářům iDNES.cz svařeným vínem, servírovaným v jejím nejoblíbenějším hrníčku s perníčky.  

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Ze starých krámků vzniklo bistro, mračna na stěnách vymalovali košťaty

Při navrhování interiéru bistra se jeho autoři inspirovali secesí, art decem,...

Pokud je v Praze lokalita, která ožívá i s ohledem na svou historii a tradici, jsou to Vinohrady. Není tak určitě...

Nejlepší stavby roku 2018: od sportovní haly až po palác v Praze

Sportovní hala Dolní Břežany, kategorie Novostavba, vítěz celé soutěže. Autor:...

Stavbami roku 2018 se stala sportovní hala v Dolních Břežanech, palác Špork v centru Prahy, zimní stadion v...



Najdete na iDNES.cz