Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nízkoenergetický dům pro mladý pár: roční náklady na vytápění 16 600 korun

  1:00aktualizováno  1:00
Pro mladý pár z Chrudimska byly nízké náklady na vytápění jedním z hlavních parametrů při výběru domu. Ke stavbě je přiměla touha po zahradě a vlastním bydlení s velkým obytným prostorem.

Na střechu zvolili majitelé osvědčenou klasiku – pálené tašky Tondach a podhledy z dřevěných palubek | foto: Robert Virt

Rozhodli se pro typový dům, který jim "na míru" připravila architektka Martina Šotolová. Od ní si investoři nechali vypracovat i projekt zahradního domku, aby měl s domem jednotný styl.

Protože nebyli časově nijak omezováni, mohli vybírat materiály a zařizovací prvky podle vlastních představ. Unifikovaný vzhled domu tak dostal podobu originálu. Tam, kde to pokládali za efektivní, vsadili na nadstandardní kvalitu.

Přesah střechy chrání vstup do domu

Přesah střechy chrání vstup do domu

Nezaměřili se jen na pečlivý výběr materiálů, ale i na dotažení prací do detailu. Vyhnuli se častým chybám, které vznikají, když se ve spěchu rezignuje na dílčí požadavky.

O tom, že se při výběru projektu rozhodli správně a dům splňuje to, co od něj očekávali, se ujistili hned po prvním roce bydlení. Roční náklady na vytápění dosáhly pouhých 16 600 korun.

Zahradní domek navrhla architektka Martina Šotolová ve stejném stylu jako dům

Zahradní domek navrhla architektka Martina Šotolová ve stejném stylu jako dům

Dům s nízkou spotřebou

To, co dům proměnilo z typovému projektu na originál, je především změna dispozičního řešení. Bylo třeba je přizpůsobit orientaci ke světovým stranám a splnit přání klientů po otevřeném prostoru.

Kuchyně a jídelna si proto vyměnily místo s pracovnou a koupelnou. Odstraněním dveří se obytný prostor a hala propojily v jeden celek včetně pracovny, opticky oddělené krbovým tělesem a schodištěm.

Prostor kuchyňského koutu vymezuje barový pult. V rohu přede dveřmi se podle původního projektu měla být hala se schodištěm

Prostor kuchyňského koutu vymezuje barový pult. V rohu přede dveřmi se podle původního projektu měla být hala se schodištěm

V podkroví zůstala dispozice nezměněna, jen některé místnosti mají jinou funkci (například druhý dětský pokoj se změnil na hobby místnost).
I když jsou v podkroví dvě velké šatny, rodina oceňuje velký úložný prostor pod střechou, který pojme všechny sezónní i méně používané věci.

Pro parkování automobilů slouží otevřené garážové stání, přiléhající k domu. Zahrada, založená podle návrhu architektky Boženy Koubové teprve před několika měsíci, už působí zabydleným dojmem.

Dřevěné schodiště je dostatečně široké

Dřevěné schodiště je dostatečně široké

Typový dům Charis (podle bájné Charis, jejímž otcem byl bůh slunce Hélios a manželem bůh ohně Héfaistos) od firmy Hoffmann se řadí do kategorie nízkoenergetických domů i díky kvalitě tepelné izolace obvodových stěn, které nabízejí vysokou tepelnou setrvačnost.

Je vystavěn systémem ztraceného bednění ze štěpkocementových desek Velox . Ty vytvářejí i účinnou bariéru proti venkovnímu hluku a jsou hygienicky nezávadné.

Dům je obrácen do zahrady tak, aby prosklenou stěnou mohlo do interiérů pronikat co nejvíce slunce

Dům je obrácen do zahrady tak, aby prosklenou stěnou mohlo do interiérů pronikat co nejvíce slunce

Pro vytápění domu se využívá kotel, krb i slunce. Krb dokáže vyhřát centrální obytný prostor během krátké doby, kondenzační kotel a podlahové teplovodní vytápění se starají o ohřev teplé vody a tepelnou pohodu v měsících, kdy je slunečního svitu poskrovnu.

Ve slunečných dnech se totiž vydatným pomocníkem při vytápění stává i slunce, které vstupuje do domu prosklenou čelní stěnou obývacího pokoje.

Rodinná koupelna má prakticky řešený úložný prostor za dvířky v nice

Rodinná koupelna má prakticky řešený úložný prostor za dvířky v nice

Skleněnými tvárnicemi proniká světlo z koupelny na galerii a schodiště

Skleněnými tvárnicemi proniká světlo z koupelny na galerii a schodiště

Technické údaje

Obytná plocha: 153,86 m²

Zastavěná plocha: 131,20 m²

Obestavěný prostor: 770 m³

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na betonové základové desce, konstrukční systém ztraceného bednění Velox (hodnoty prostupu tepla - koeficient U = 0,14–0,18 W/m²K), schodiště betonové monolitické s bukovými schodnicemi a zábradlím, klasický dřevěný krov, střešní krytina pálená taška Tondach

Výplně otvorů: vstupní dveře a okna Internorm plastohliníková s izolačním trojsklem, střešní okna Velux, interiérové dveře s obložkovou zárubní Prüm, celoskleněné dveře Stylus se satinovaným sklem
Vytápění: plynový kondenzační kotel, podlahové vytápění, v koupelnách topné žebříky, krbové těleso Frančekoexpans s krbovou vložkou

Náklady: podle použitých materiálů a technologií od 3,5 mil. Kč

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 12/2009.


Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....



Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Realiťák roku. Hlasujte pro NEJ makléře a vyhrajte vstupenky na ples

1

Realitní makléři pomáhají plnit sny o bydlení, které však často přináší starosti. Šikovný realiťák je proto skutečnou...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz