Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nevíte, co dělat se zbytky jídla? Rozdrťte je

  12:20aktualizováno  12:20
Slupky z brambor, zbytky zeleniny, skořápky a třeba i kuřecí kosti nemusíte vyhazovat do koše. Tedy pokud si pořídíte drtič kuchyňského odpadu.

Drtit můžete slupky od brambor, čajové sáčky i papírové kapesníčky | foto: Profimedia.cz

Drtič kuchyňského odpadu zlikviduje desetilitrový kbelík zbytků za dvacet vteřin, vystačí si přitom jen s vodou a elektřinou.

"Drtiče se dají namontovat nejen do nově budovaných kuchyní, ale i do hotových. Mohou se použít i u starších typů dřezů, které mají menší otvor, ale ten je potřeba upravit," říká Petr Chodura ze společnosti Welt Servis. Musí mít totiž průměr devět centimetrů.

Zájem o instalaci drtičů se podle Chodury zvyšuje, a to nejen mezi mladými lidmi. "Ozvala se nám i šedesátiletá paní, která si drtič chce pořídit, protože hodně zavařuje," doplňuje Chodura. Některé zájemce však může hned na začátku odradit cena. Dražší přístroje stojí kolem sedmnácti tisíc korun, ale pro menší domácnosti už na trhu existují i verze v cenách přibližně okolo šesti tisíc korun.

Dřez funguje stále stejně
Drtič odpadu se umisťuje pod výlevku kuchyňského dřezu a připojuje se na standardní rozvod elektrického proudu. Zbytky jídla se vhodí do dřezu a shrnou se do odpadu, spolu s puštěním studené vody a zapnutím drtiče pomocí klasického vypínače. V přístroji se otáčí drticí talíř s výkyvnými přítlačnými lopatkami, na který dopadají zbytky jídla. Odstředivá síla je hrne na vnější okraj, kde se rozmělňují na malé částečky.



Rozdrcený odpad odchází spolu s vodou z drticí komory odpadovou trubkou do kanalizace nebo septiku. Pokud je přístroj vypnutý, můžete dřez používat tak, jak jste zvyklí - mýt v něm nádobí, vylévat vodu, odkládat do něj použité nádobí.

Rozhodně se nemusíte bát, že se extrémně zvýší spotřeba vody a elektřiny. "Drcení je velmi rychlé, trvá přibližně jen deset až patnáct," popisuje Michal Kepl z firmy Luisina design. Drtič se podle něho hodí pro ty, kteří nemají možnost zlikvidovat biologický odpad jinak.

Zapadlá lžička drtič nezničí
V přístroji lze drtit téměř veškerý biologický odpad. "V drtiči se dá zlikvidovat vše, co se běžně v přírodě rozloží. Zvládne i velmi tvrdé materiály, jako jsou například kosti. To prospívá nejen drtiči, ale i odpadnímu potrubí, které se tak pročišťuje," tvrdí Petr Chodura. Při drcení je lepší používat studenou vodu, která s sebou odnese i mazlavé zbytky a mastnotu.

Když do odpadu spadne třeba lžička nebo zátka od piva, předmět se v drticí komoře zablokuje a drtič se automaticky zastaví. Podobně zareaguje i při přetížení, díky speciální tepelné pojistce. Poté, co lžičku vyndáte, zapnete pojistku a drtič může pokračovat v drcení. Zapadlý předmět můžete odstranit kleštěmi, ale vytáhnout se dá i rukou. V každém případě je důležité přístroj úplně vypnout.



Máte malé děti a bojíte se, že si budou chtít drtič vyzkoušet? Nemusíte. Přístroj nemá žádné nože ani jiné ostré prvky. "Pokud by člověk náhodou strčil ruku do zapnutého drtiče, nemusí se bát, že přijde třeba o prst. Je to spíše, jak když se poraní o struhadlo," podotýká Petr Chodura. Ale všechny funkční části jsou dostatečně hluboko, takže v podstatě poranění při běžném kontaktu nehrozí. Drtič odpadu není ani nijak zvlášť hlučný, při práci dělá menší rámus než třeba vysavač nebo mixér. Zrovna tak se nemusíte obávat, že by se z likvidovaných zbytků uvolňoval nepříjemný zápach zpět do kuchyně.

Drtič vyčistíte kostkami ledu
Přístroj nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Občas je potřeba vyjmout a opláchnout gumovou manžetu, kde se usazují částečky drceného odpadu, které se mohou začít časem rozkládat. Zbytky nečistot se dají odstranit pomocí kostek ledu, které nasypete do komory drtiče, přidáte šálek soli a přístroj spustíte nasucho bez vody. Necháte ho běžet, dokud je slyšet drcení ledu. Potom do něj pustíte studenou vodu a po chvilce ho vypnete.
Přímo do drtiče se nesmí lít žádné chemikálie na čištění odpadu, mohl by se poškodit motor. Pokud potřebujete rozpustit usazeniny v odpadním potrubí, nalijte čisticí prostředek do potrubí až za drtičem.

Pozor na typ kanalizace
Při pořizování drtiče kuchyňského odpadu je dobré si zjistit, jaký typ kanalizace máte v místě, kde bydlíte. "Důležitá je totiž spádovost. Lepší je tlaková nebo podtlaková kanalizace, u té by se nemělo nic stát. Horší je to s kanalizací gravitační, která je třeba na Mělnicku, tady by mohly vznikat technologické problémy. Žádný zákon však používání drtičů odpadu nezakazuje," vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí mělnické radnice Ctirad Mikeš.

Někteří vlastníci kanalizační sítě nicméně drtičům kuchyňského odpadu moc "nefandí", protože se obávají problémů s ucpáváním stok a rychlým množením potkanů. Podle prodejců drtičů jsou však tyto obavy bezpředmětné, protože z domácnosti odchází kuchyňský odpad zcela rozmělněný. Problémy může způsobit spíše shlukující se tuk.

Co se smí drtit, a co ne?

ANO: slupky z brambor a celé brambory, odřezky masa, veškeré ovoce a zelenina, kuřecí a rybí kosti, skořápky ořechů a vajec, košťály, staré pečivo, pecky z ovoce, zvadlé květiny, kávová sedlina s filtrem z překapávače, použité čajové sáčky, zbytky z talířů včetně ubrousků a párátek, cigaretové nedopalky a popel, papírové kapesníčky

NE: suché slupky cibule, kukuřičné slupky, mořské škeble, listy artyčoku, sklo, porcelán, plasty, kovy, igelitové sáčky, hliníkové fólie, kožené předměty, plátno, provázky, guma, kameny, drátěnky, mycí houbičky

Zdroj: www.drticeodpadu.cz

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Z digestoře a varné desky se stal jeden spotřebič. To kuchyň změní

Kuchyňský ostrůvek ve tvaru písmene Y je příkladem, že v kuchyni se má nejen...

Vyznavači spojení kuchyně s obývacím pokojem mohou být spokojeni: architekti i výrobci už s jinou variantou ani...

Inspirací pro retro kuchyň mladého páru se stal starý ohýbaný nábytek

Kuchyň zaujme samostatnými moduly místo jednolitého bloku horních skříněk....

Staré byty nadšení nevzbuzují, ale občas v nich září krásné kousky nábytku. A právě ty oslovily mladou výtvarnici...

Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit...



Najdete na iDNES.cz