Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zabydleli se v kravíně. V obýváku ještě nedávno bučely krávy

  1:00aktualizováno  1:00
V kuchyni se kdysi prodávalo okénkem mléko a smetana a tam, kde je dnes sedací souprava, ještě nedávno bučely krávy. Starý kravín s mlékárnou v půvabné barcelonské čtvrti Gracia prošel náročnou rekonstrukcí, která dala vzniknout dechberoucímu interiéru.

Interiér je zařízený jednoduchým a snadno dostupným nábytkem. | foto: Eva Cotmanová

Populární barcelonská čtvrť Gracia byla dřív vesnicí za velkoměstem. Časem se proměnila ve vyhledávanou lokalitu. Nejdřív ji objevili umělci a bohéma, začaly se zde otvírat restaurace a bary se světovou gastronomií a ceny se šplhaly do závratných výšek.

Čtvrť si stále uchovává svou výjimečnou atmosféru a vesnické kouzlo. Bydlet v uličkách, kudy v 19. století procházeli staří barcelonští obchodníci, i vlny nových prostých dělníků z venkova, je dnes velmi populární. Sehnat bydlení na módní adrese ovšem není snadné. I proto vznikají projekty přestaveb, které proměňují bývalé průmyslové budovy na rezidenční bydlení.

Fotogalerie

Takovým případem je i rekonstrukce budovy bývalého kravína a mlékárny. Provoz samotné mlékárny a prodejny mléčných výrobků fungoval ještě před pár roky, původní majitel se svého životního stylu a obchodu nechtěl vzdát ani v době, kdy už mléčná výroba začínala v okolí naleštěných butiků a restaurací působit nepatřičně. Do budovy ovšem neinvestoval a nečinili tak ani jeho dědicové.

Opuštěná stavba byla při prodeji ve zbídačeném stavu. Bylo nutné ponechat jen obvodové zdi a pustit se do práce úplně od začátku. Přestavbu řídila architektonická dvojice Lluis Corbella a Marc Mazeres, na dokončování a zařizování interiérů se podílel také Wilson Melo a architektka a designérka Eva Cotmanová, která finální výsledek fotograficky zaznamenala. Rekonstrukce, která trvala čtyři roky, byla dokončena letos. Noví majitelé se obratem nastěhovali.

Vzdušný a otevřený interiér pro celou rodinu

Cílem přestavby bylo zachovat industriálního ducha místa a stavby, ale připravit zároveň bydlení pro moderní rodinu - manželský pár s rozrůstajícím se potomstvem. Vznikl jednoduchý a přímočarý prostor, který kombinuje různé výškové dimenze, mezi nimiž se lze volně pohybovat, komunikovat a jejich spojení funguje i vizuálně.

Autoři rekonstrukce se inspirovali technicistním a nekomplikovaným vzezřením aktuálně velmi populárních kontejnerů: přijali od nich jednoduché půdorysy i materiály, které jsou přiznané zejména na stěnách a stropech jednotlivých ložnic. S moderním kovem a betonem tím kontrastují i odhalené původní masivní a bytelné střešní trámy, celý prostor dokonale prosvětlují velká okna. Před příliš silným španělským sluncem interiéry chrání systém hliníkových žaluzií, ovládaných on-line. V zimě je zajištěno podlahové vytápění, o energii se starají solární panely.

Galerii v patře vévodí prostorná knihovna.

Galerii v patře vévodí prostorná knihovna.

Dům o rozloze 270 metrů čtverečních nabízí pohodlí pro širokou rodinu. V přízemí domu navazuje přímo na zádveří hlavní obytný prostor obývacího pokoje, jídelny a kuchyně, ze které lze vyjít na dvorek domu, kde je další posezení. Přímo z ulice lze také vejít do garáže a do kanceláře majitelů.

Může se hodit

Plánujete rekonstrukci? Na vše, co budete potřebovat, můžete zadat zdarma poptávku na AAApoptavka.cz.

Zcela industriální zůstala hlavní komunikační tepna domu – kovové schodiště lakované kobaltovou modří, které se vine od hlavního vchodu až na střešní terasu a je doplněné osobním výtahem. Ten byl zřízen zejména pro časté návštěvy prarodičů. Jejich pokoj navazuje v patře těsně na výtah. Kromě velkorysé knihovny na galerii se do patra vešla také ložnice rodičů s exkluzivní koupelnou, zařízenou samostatně stojící vanou a stropním světlíkem, a tři dětské pokoje s šatnou a vstupem na střešní terasu.

Ačkoliv byla stavební část rekonstrukce nákladná, interiér je zařízen jednoduchým a snadno dostupným nábytkem. Sedací souprava i venkovní vybavení je z IKEA, křesílka z rodinného dědictví, špalky, které slouží jako odkládací stolky, koupili majitelé na blešáku, kde narazili i na další poklady z druhé ruky. Mezi jediné dražší položky patří osvětlení, u kterého kladli důraz na nadčasovost a syrový industriální styl.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Další z rubriky

Dům muže, který nezažil MeToo. Ve své posteli měl dvacet tisíc žen

Dům si nechal Wilt Chamberlain postavit ve stylu  brutalismu.

Wilt Chamberlain patří k nejlepším basketbalistům v historii NBA. Byl velmi svérázný a takový je i jeho dům postavený...

Dům, kde bydlel prezident Reagan, původně patřil bohatým Rusům

Pohled na dům ze zahrady

Kdo je bohatý, chce, aby to bylo vidět i na jeho domě. Příkladem jsou v Los Angeles stavby, které se zde objevily kolem...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....



Najdete na iDNES.cz