Nejlepší stavbou roku 2010 se stala Národní technická knihovna v Praze

  19:30aktualizováno  19:30
Po úspěších v soutěži Czech Grand Design získala Národní technická knihovna v Praze Národní cenu za architekturu za rok 2010. Autoři převzali ceny na slavnostním večeru ve Veletržním paláci v Praze.

Národní technická knihovna v Praze

Do letošního už 17. ročníku prestižní přehlídky české architektury Grand Prix architektů bylo v sedmi kategoriích přihlášeno 71 projektů. Největší konkurence se sešla v kategorii Novostavba, kde o prvenství usilovalo hned 21 realizací. Naopak jen dva projekty soutěžily v kategorii Urbanismus.

Rekonstrukce či Rodinný dům měly vyrovnaný počet soutěžících (12 a 11), Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře dalo šanci deseti účastníkům, jedenáct se přihlásilo do kategorie Interiér. Krajinářská architektura a zahradní tvorba měla čtyři přihlášené realizace.

Národní technická knihovna v Praze, otevření 9. 9. 2009

Central park Praha zvítězil mezi novostavbami

Autoři: A 69 – architekti (B. Redčenkov, P. Tomášek a J. Wertig)

V kategorii Novostavba zvítězil Central park Praha. Koncept rezidenčního bydlení s 540 bytovými jednotkami ve velikosti od 45 do 250 metrů čtverečních v atraktivní lokalitě Parukářka na rozhraní Žižkova a Vinohrad respektoval požadavky na moderní bydlení i potřebu zachování okolní přírody.

Porota tento přístup hodnotila velmi vysoko: "Koncept je v mnoha ohledech na hranici mezi urbanismem, architekturou a landscapingem. Tato forma je odpovědí na řadu očekávání a požadavků, které se už ve své podstatě navzájem vylučují. Je odpovědí na jeden z nejcharakterističtějších paradoxů současnosti, masové poptávce po individualitě.”

Central park Praha

Central park Praha

Národní cena: Národní technická knihovna

Autoři: R. Brychta, A. Halíř, O. Hofmeister, P. Lešek (Projektil architekti)

Kompaktní budova se stala přirozeným středem kampusu vysokých technických škol, který vznikal postupně od 20. let minulého století. Nejde však jen o vzhled stavby, ale také o ekologický a ekonomický aspekt.

Knihovna totiž u vytápění a chlazení využívá především technologie aktivace betonového jádra, kdy stropy slouží jako sálavé nebo chladící plochy. Využívá se tak akumulační schopnost konstrukce.

Národní technická knihovna v Praze

Oválný "čtverec" o vnějších rozměrech přibližně 75 x 75 m představuje uzavřenou formu, která je výrazem soustředění a pevného bodu. Tak navozuje pro knihovnu důležitý pocit ochrany a koncentrace.

Vložená dvorana s horním osvětlením a halou služeb tvoří přirozené orientační centrum budovy. Ta totiž není cíleně jasně orientována, nemá hlavní fasádu a vstup, ale hned čtyři vchody, protože slouží více vysokým školám.

Vstupní halu obklopuje prstenec s veřejnými provozy, které představují kavárna, konferenční sál, pobočka městské knihovny (přivádí i jinou sociální skupinu, a to děti či důchodce), výstavní sál, knihkupectví a noční studovna. Vlastní knihovna je umístěna v horních čtyřech patrech.

Narodni Technicka KnihovnaNárodní technická knihovna v Praze

Interiér knihovny

Objekt budovy má šest nadzemních podlaží a tři podzemní podlaží. Nadzemní část jsou veřejně přístupné prostory. V podzemí je střed vyhrazen zázemí knihovny (sklady knih, technologie) a obvod podzemnímu parkovišti.

Prohlédněte si interiér knihovny na archivních záběrech

Grand prix architektů

Grand Prix architektů - Národní cenu za architekturu společně vypisují Obec architektů a Česká komora architektů pod záštitou primátora hl. m. Prahy, ministerstva kultury, ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva životního prostředí a ministerstva průmyslu a obchodu, Senátu Parlamentu České republiky a Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Hlavním mediálním partnerem je časopis Architekt.

Porota

Odborná porota pracovala ve složení:

Martin Holub, USA – předseda poroty
Jiří Klokočka, Belgie
Willem Jan Neutelings, Nizozemsko
Milan Tomac, Slovinsko
Zoran Michalčák, Slovensko

Výsledky soutěže byly oficiálně zveřejněny dne 24. června 2010 na slavnostním vyhlášení a udělení cen ve Veletržním paláci v Praze.

Výstava přihlášených děl: 24. 6. – 31. 8. 2010, Veletržní palác, dále pak výstava putuje po ČR.



Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Další z rubriky

Unikát v Krči. Památkově chráněný areál je 90 let špičkovou nemocnicí

Původní kapacita areálu přesahovala 2 100 lůžek, dnes mají nemocní k dispozici...

Devadesátileté výročí si v říjnu připomněla Thomayerova nemocnice v pražské Krči. Rozlehlý areál ve stylu...

Sklář Jakub Berdych se inspiruje poklopy kanálů i polystyrenem

V interiéru lze kanálové lahve řadit do větších celků, 2017. Originální dekor...

Skleněné artefakty od sklářského výtvarníka Jakuba Berdycha balancují na pomyslné hranici umění a designu. Svou krásou...

Původně zde byly stáje, po rekonstrukci se proměnily na byt a ateliér

Přízemí dominují valené cihelné klenby a betonové stěrky s barevnou pigmentací...

Dvoupodlažní prostor ve staré pražské zástavbě se proměnil na ateliér a byt. Krátce řečeno, ale cesta k proměně...

Najdete na iDNES.cz