Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lasagne chutnají i bez bešamelu, tvrdí autorka varianty s jogurtem

  1:00aktualizováno  1:00
Nejlepší jídlo od maminky, tvrdí dcera o lasagních své mámy Štěpánky. Ta proto poslala do naší soutěže hned několik variant své speciality. Vyhraje za ně parní troubu AEG za 35 tisíc nebo kulinářský kurz ve škole vaření Laboratorio Scuola di Cucina?

Lasagne lze podle autorky připravit i pro ty, kteří drží dietu. | foto: Štěpánka Němejcová

Sledovat soutěž o nejlepší pokrm z trouby se určitě vyplatí, a to nejen kvůli výhře jako soutěžící: každý, kdo bude hlasovat pro svého favorita ve finále soutěže, kam postoupí deset nejlepších, které vybere porota, získá speciální slevu ve výši 15 % při koupit sortimentu značky AEG v internetovém obchodě Alza.

Ráda cestuji a na cestách ráda jím především věci, které nejsou v Čechách obvyklé. Lasagne jsem poprvé ochutnala nikoliv v Itálii, ale v Anglii, když jsem na počátku 90. let navštívila své přátele.

Následovala řada pokusů, méně či více úspěšných. Od té doby jsem ochutnala lasagne několikrát v Itálii. Mistrovství Italů se moje verze rozhodně rovnat nemůže, ale umím připravit jídlo rychlé, lehké a dobře stravitelné. Postup jsem léty praxe zjednodušila. Poté, co jsem si kdysi na krabičce lasagní přečetla, že pláty těstovin není třeba předem vařit, už to nedělám.

Bešamel jsem v rámci dietnějšího vaření vypustila, tučné mleté maso také.
Lasagne připravuji většinou v kombinované mikrovlnné a horkovzdušné troubě Whirlpool, když vařím pro větší počet lidí, tak v klasické horkovzdušné troubě Mora.

Rajčata a cukety na plátky, jogurt s ricottou a mozzarela - to je základ náplně.

Rajčata a cukety na plátky, jogurt s ricottou a mozzarela - to je základ náplně.

Ingredience (pro 4 až 6 osob)

  • 1 balíček lasagní 500 g (spotřebujete více než polovinu)
  • 4 velká rajčata
  • 2 cukety
  • svazek petrželky
  • 500 g bílého jogurtu (smetanový je lepší, ale ti, kteří si hlídají váhu, mohou použít i nízkotučný)
  • 250 g ricotty
  • 1 až 2 balíčky mozzarelly
  • plechovka tuňáka v olivovém oleji nebo plátek čerstvého či mraženého lososa
  • sůl (používám sicilskou hrubozrnnou)
  • kvalitní olivový olej

Petrželku omyjte a nasekejte, rajčata a cukety nakrájejte na velmi tenké plátky. V míse smíchejte jogurt s ricottou, 4/5 nasekané petrželky a tuňákem (olej můžete slít nebo celý obsah plechovky vmíchat do jogurtovo-ricottové směsi), lehce osolte. Pokud nechcete použít konzervovaného tuňáka, nakrájejte na malé kousky plátek lososa a vmíchejte.

Fotogalerie

Skleněnou nebo keramickou misku na zapékání (velikost záleží na velikosti trouby a počtu osob) vymažte olivovým olejem, naneste první vrstvu směsi, na kterou dáte plátky cukety, pak vše zakryjete pláty lasagní (není třeba je předem vařit), postup opakujte, až budete mít mísu téměř plnou.

Poslední vrstva jsou plátky rajčat, které musí pláty lasagní na všech místech zakrýt. Rajčata osolíme, posypeme petrželkou a mozzarellou natrhanou na malé kousky. Pokapeme olejem, vložíme do trouby, pečeme v programu Crisp 25 až 30 minut.

V mém provedení mají lasagne řadu variant. Petrželku lze nahradit čerstvým či mraženým listovým špenátem, roketou, pažitkou. Nemáme-li k dispozici cuketu, lze do směsi jogurtu, ricotty, tuňáka a petrželky vmíchat zelený hrášek.

 Poslední vrstvu tvoří rajčata posypaná kousky mozzarely.

Poslední vrstvu tvoří rajčata posypaná kousky mozzarely.

Také lze připravit lasagně čistě zeleninové. Jogurtovo-ricottovou směs nahradíme rajčatovou omáčkou, eventuálně konzervovanými rajčaty, do nichž přidáme bylinky dle chuti, trochu olivového oleje a osolíme.

Postupujeme stejně, začneme rajčatovou směsí, poklademe plátky zeleniny (cuketa, lilek, pórek, na velmi tenké plátky nakrájená mrkev, zelený hrášek – záleží na tom, co máte rádi), posypeme strouhaným sýrem, použít lze i plátkový sýr, eventuálně mozzarellu, poklademe pláty lasagní a postup opakujeme, až naplníme mísu. Poslední vrstva jsou rajčata posypaná kousky mozzarelly.

Chceme-li verzi s masem, je možné rajčatovou omáčku smíchat s mletým krůtím masem. Je ale nutné, aby směs byla tekutá, tekutina je třeba, pokud nepředvařujeme pláty těstovin. Fantazii a různým kombinacím se meze nekladou, důležité je, abychom použili jen několik základních ingrediencí, aby nakonec výsledek nepřipomínal pohádku Josefa Čapka "Jak pejsek s kočičkou vařili dort".

Text byl redakčně zkrácený.

Konečný výsledek: hodně zeleniny, místo bešamelu jogurt s ricottou

Konečný výsledek: hodně zeleniny, místo bešamelu jogurt s ricottou

Recept z vaší trouby

Nejlepší

Příspěvky do soutěže je nutné zaslat nejpozději do 10. června 2013, a to e-mailem na adresu bydleni@idnes.cz. Musí obsahovat:

  • fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkových)
  • text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek (přibližně 2 000 znaků)
  • kontaktní údaje, telefon, e-mail
  • jméno soutěžícího
  • místo – stačí uvést město
  • do předmětu zprávy napište "Pečeme v troubě"

K fotografiím přidejte také text: recept, suroviny, postup přípravy, použitý typ trouby a programy a teploty včetně "vychytávek", pokud je používáte. Připište také, kdo či co vás k vaření přivedlo, případně vaše zkušenosti s vařením a pečením v troubě.

Jednotlivé příspěvky zveřejní redakce nejpozději do 10. června 2013, porota vybere deset nejlepších. Z těchto finalistů vyberou čtenáři vítěze hlasováním v anketě, která proběhne v termínu od 24. do 30. 6. 2013. Bližší informace k soutěži zde.

Výherce získá vestavnou parní troubu AEG – BS731440NM v hodnotě 35 281 Kč, dalších devět finalistů pak voucher na kulinářský kurz ve škole vaření Laboratorio Scuola di Cucina podle vlastního výběru v hodnotě 3 250 Kč z nabídky Perfect dinner na www.cucina.cz.

logo AEG

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Jak vyčistit troubu snadno a rychle

Na smaltovaný povrch uvnitř trouby by se neměly kvůli poškrábání používat ostré předměty, drátěnky ani abrazivní prostředky. K mytí stačí měkké houbičky či utěrky z mikrovlákna, horký mycí roztok nebo voda s octem.

U horkovzdušných trub je třeba dávat pozor na ventilátor, aby se do něj nedostaly žádné mycí prostředky. Společnost Electrolux nabízí speciální čisticí přípravek, který rozpouští tuky a odstraňuje připálené zbytky pokrmů. Použít se dá i na rošty sporáků. Přípravek je biologicky odbouratelný, neleptavý a nezanechává skvrny. (Sada čističů trub, i mikrovlnných, se prodává v e-shopu nebo ve značkové prodejně v sídle společnosti.)

Některé modely trub jsou vybaveny samočisticími funkcemi. Například katalytické trouby mají speciální mikroporézní samočisticí povrch, jenž absorbuje vystříknutý tuk během pečení, a zabraňuje usazování tuku a nečistot na bočních stranách trouby. Při pečení na vyšší teploty nečistoty zoxidují, promění se na vodní páry a zcela zmizí. Pro dokonalé udržení čistoty je vhodné troubu čas od času na hodinu zahřát na 250 °C, aby se podpořil samočisticí proces.

I dvířka trouby lze snadno rozmontovat a jednotlivé skleněné vrstvy vyčistit
I dvířka trouby lze snadno rozmontovat a jednotlivé skleněné vrstvy vyčistit
I dvířka trouby lze snadno rozmontovat a jednotlivé skleněné vrstvy vyčistit

I dvířka trouby lze snadno rozmontovat a jednotlivé skleněné vrstvy vyčistit bez větší námahy.

Je-li trouba vybavena pyrolytickou funkcí, stačí po skončení pečení zmáčknout příslušné tlačítko. Tato funkce zahřeje troubu až na 500 °C. Vysoká teplota spálí tukové usazeniny na bocích vnitřního prostoru na popel, který se jen setře vlhkou utěrkou.

Ale i obyčejný smalt nabízí inovační řešení pro snadné čištění. "Naše trouby se svým snadno čistitelným povrchem mají vnitřek z trvanlivého, vysoce lesklého smaltu, který usnadňuje otření tuku a skvrn ihned po použití trouby," vysvětluje Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux.

Také zvláštní konstrukce zavěšení čelních dvířek, která se jednoduchým způsobem vyjmou, umožňuje velmi pohodlné čištění celého vnitřního prostoru trouby. I samotná dvířka trouby lze rozmontovat a jednotlivé skleněné vrstvy vyčistit bez větší námahy.

Autoři:






Nejčtenější

Důležitou roli hraje i způsob pokládky a velikost spár. Například...
Jakou a kam volit keramickou dlažbu, radí architekt Jan Ranný

Přírodní kámen, dřevo a keramická dlažba patří v architektuře mezi tradiční materiály. Z této trojice se díky novým technologiím dokázala nejvíce posunout...  celý článek

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S kolegou Josephem Longem z kanceláře LTD...  celý článek

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun. Památkově chráněná zřícenina hradu Sheriff...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Další z rubriky

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Spojením kuchyně s obývacím pokojem výrazně vzrostly požadavky na omezení...
Co a kdo může za pískání indukční varné desky či hlučnou chladničku

Někomu nevadí žádný hluk, jiného znervózňuje i pouhé pískání hrnce na indukční varné desce. Ta přitom nemusí být vůbec na vině, stejně tak jako chladnička,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.