Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Soutěž o nejlepší podkroví vyhrál byt pro čtyřčlennou rodinu v Praze

  1:00aktualizováno  1:00
Promyšlené pražské podkroví, inspirativní byt na půdě rodinného domu v Uhlířských Janovicích a nedávno dokončená proměna brněnského střešního bytu. To jsou vítězové naší soutěže o nejlepší podkroví, jak je určila odborná porota. V hlasování čtenářů vyhrál půdní byt s výhledem na moravskou metropoli.

Vítězem soutěže o nejlepší podkroví se stal podkrovní byt v Praze. | foto: Jaroslav Hejzlar

Soutěž iDNES.cz o nejlepší podkroví přilákala desítky statečných čtenářů. Objevily se byty vybudované na půdách rodinných nebo bytových domů i střešní novostavby a mezonety s krásným výhledem.

Z devatenácti zveřejněných realizací vybrala porota deset finalistů, kteří nejlépe splnili podmínky soutěže. Porota hodnotila především architektonické řešení a estetický dojem, originalitu zařízení interiéru, jeho dostatečné prosvětlení a způsob řešení větrání, ale také praktičnost pro každodenní obývání či práci.

1. místo1. místo: Hnijících trámů se manželé nelekli. Teď mají domov

Vítězem soutěže o nejlepší podkroví se stal byt v Praze, ve kterém žije čtyřčlenná rodina. Byt nám zaslala majitelka Zuzana Kosová. Porota nejvíce ocenila jeho jasně a přesvědčivě vyřešenou dispozici, která odpovídá potřebám rodiny se dvěma dětmi.

"Jde o velmi promyšlené koncepční řešení, které využívá veškerý potenciál půdního prostoru. Interiér není prvoplánově okázalý, má dobře vyřešenou kompozici jednotlivých místností i technická úskalí bydlení ve městě, například hluk. Díky skutečně dokonale využitému prostoru nemuseli majitelé volit složité a nákladné designové vybavení, kterým by dispoziční nedostatky řešili. Vznikl tak interiér, ve kterém se snoubí příjemná atmosféra s funkčností," chválí byt Ing. arch. Klára Bukolská ze společnosti Velux.

Obytný prostor je otevřený a volně propojený i s chodbou, kterou prosvětlují

První místo. Obytný prostor je otevřený a volně propojený i s chodbou, kterou prosvětlují stěny z luxfer.

Porota také ocenila citlivé používání materiálů. Majitelé preferovali kvalitní, převážně přírodní materiály, které mají dlouhou morální životnost (doba, po kterou stavba vyhovuje z pohledu provozu, moderních trendů a komfortu užívání z hlediska využívání stavby) a postupem doby neztrácí na svém kouzlu.

Fotografie ukazují byt již po určité době používání a právě čas a spokojenost uživatelů je to nejpřísnější měřítko, které prověří jednotlivá řešení. Uznání poroty získaly i dětské pokoje, do kterých přichází světlo ze dvou světových stran.

"Dostatek přirozeného denního světla je pro zdravé a příjemné prostředí k bydlení klíčový. Díky způsobu rozmístění oken v dětských pokojích, která jsou umístěna ze dvou světových stran, je toto kritérium stoprocentně zajištěno," dodává architektka.

2. místo2. místo: Peníze došly. Rodina si zařídila podkroví co nejlevněji

Na druhé příčce se umístil podkrovní byt zbudovaný z půdy rodinného domu v Uhlířských Janovicích. Příspěvek zaslali manželé Kamil a Květa Slavíčkovi. Ačkoli jeho stavba není zcela dokončena a prostory budou potřebovat ještě úpravy zařízení interiéru, porotu zaujal systematický přístup k realizaci přestavby. Velkorysá dispozice bytu, velmi dobré celkové řešení prostoru i kvalita zabudovaných materiálů byly hlavní body, které porota ocenila.

"Na tomto návrhu oceňuji nejen dispoziční a prostorové řešení, ale také koncepci postupné realizace bydlení. Z fotografií je patrné, že majitelé investují s rozvahou na správných místech," vysvětluje své rozhodnutí podpořit právě toto podkroví Ing. arch. Daniela Hanousková Boučková z Brna.

Podkrovní byt má dvě velké místnosti a koupelnu s toaletou.

Druhé místo. Podkrovní byt má dvě velké místnosti a koupelnu s toaletou.

Porota shodně oceňovala rozdělení výstavby do jednotlivých fází tak, jak se budou měnit potřeby rodiny. V rámci několika dalších let totiž chtějí doplnit obytnou plochu o samostatné dětské pokoje a zajistit tak odrůstajícím dětem soukromí.

Skromné, na první pohled neokázalé vybavení, má vtip a potvrzuje, že i bez předmětů módního designu lze zařídit pohodlné a příjemné bydlení. Porota nezná a neposuzuje kontext celé stavby, nicméně by doporučila lépe prosvětlit a provětrat prostor kuchyně.

3. místo3. místo: Čtyřčlenná rodina se usadila na sto let staré půdě v Brně

Třetí místo si vybojoval podkrovní byt z Brna, jehož rekonstrukci majitelé právě dokončili. Byt zaslal čtenář Petr Jebáček. Porotu zaujalo dobré základní členění bytu i využití otevřeného krovu v obytné části. Střídmé, čisté a kultivované řešení je symbolem tohoto podkroví, přesně vhodného pro mladý pár.

"Vybavení a uspořádání bytu je perfektně funkční a přitom estetické. Navíc musím ocenit celkovou prosvětlenost prostorů, díky čemuž byt působí optimisticky a velmi příjemně," pochvaluje Alena Řezníčková, redaktorka iDNES.cz.

Původní krov zůstal zachován.

Třetí místo. Původní krov zůstal zachován.

Anketa čtenářůAnketa čtenářů: Dva roky tvrdé dřiny v podkroví se vyplatily

Vítězem ankety čtenářů iDNES.cz o nejlepší podkroví se stal Karel Kameník, majitel půdního bytu v Brně s počtem 700 hlasů. O šedesát osm hlasů předběhl rodinu, které došly peníze, a tak si zařídila půdní byt ze všeho, co našla. Přesto rodina neodchází s prázdnou. V hodnocení oborné poroty získala druhé místo. Celkové výsledky ankety najdete zde.

"Dva roky jsem hledal, dva roky tvrdě pracoval. Původně jsem ani netušil, jak náročné bude splnit si sen. Přál jsem si vyhlédnout z terásky útulného bytu v moderním střihu a spatřit Brno jako na dlani," popsal majitel své sny, které se mu nakonec splnily.   

Jeho podkrovnímu půdnímu bytu dominuje velký obytný prostor, rozdělený na čtyři zóny: odpočinkovou se sedačkou a televizí, kuchyňskou s barovým pultem, jídelní a vstupní. Komunikuje s ním také koupelna, přes velkou prosklenou stěnu je vidět téměř do celé místnosti. Majitel přiznává, že koupání je jeho velkým koníčkem.

Obytný prostor majitel při rekonstrukci zbavil příček a dodal mu vzdušnost,

Obytný prostor majitel při rekonstrukci zbavil příček a dodal mu vzdušnost, posléze i různou barevnost.

Součástí bytu je mezonet, který skrývá místo ke spánku i k práci. Neznalý návštěvník by jej však stěží objevil, schody vedoucí vzhůru totiž vtipně ukrývá zrcadlová vestavěná skříň, zbudovaná po délce jedné ze stěn. "Jde o náš hlavní úložný prostor, vejde se tam doslova vše od oblečení přes hudební nástroje až po nářadí. A že jsme jím po celé stavbě pořádně vybaveni," uzavírá vítěz ankety čtenářů.

Ceny pro výherce

Vítěze čekají hodnotné ceny za 50, 30 a 20 tisíc korun od firmy Velux dle jejich vlastního výběru. První místo v anketě čtenářů představuje výhru v hodnotě 10 tisíc korun, za tuto částku si majitel bytu může vybrat produkty značky Velux.

Ocenění obdrží bližší informace o výběru a předání cen e-mailem. Vítězům srdečně gratulujeme, všem účastníkům děkujeme za účast v soutěži!

Autor:






Nejčtenější

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko. V tomto případě však majitel teprve po...  celý článek

Autorem neobvyklého domu s dynamickým interiérem je architekt Kazuyasu Kochi.
Dům šejdrem rodině nevadí. Na barvy a lichoběžníky si postupně zvyká

Někdo by v interiéru s hysterií barev a nepravých úhlů zešílel, jiný si v něm libuje a s láskou bydlí. V japonském domě, kde i dveře jsou lichoběžník, bydlí...  celý článek

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy uvědomíme, jak se v průběhu let dveřní...  celý článek

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců byla chalupou, ve které spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi...  celý článek

Další z rubriky

V této kuchyni se žije. Rodina usedá na teakové židle okolo masivního teakového...
Do bytu v domě z roku 1860 použili mix starého a nového nábytku

V malebném domě, jehož kořeny sahají až do roku 1860, v lázeňském městě Teplice se Martin narodil. Svého času dům využíval i hrabě Esterházy jako své letní...  celý článek

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců byla chalupou, ve které spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi...  celý článek

Trojdílná kožená sedačka, křesílka a konferenční stolky jsou právě těmi...
Jak zařídit levně byt po babičce: chce to vkus a odvahu kombinovat

Díky lásce k starému originálu a citu pro kombinaci s novým se Haně podařilo vybudovat si milé bydlení, jež má velmi osobitou atmosféru. Návštěva byla...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.