Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Návštěva v domě, kde šetří za topení i dojíždění do města

  1:00aktualizováno  1:00
Koníčky a školy dětí mnohdy rozhodují o tom, kde bude rodina bydlet. Trávit hodiny dojížděním bývá totiž neúnosné nejen pro děti, ale také pro jejich rodiče.

Balkon jedné z ložnic slouží jako zastřešení terasy - Rodinný dům | foto: Lubomír Fuxa

Děti Olgy a Jana povyrostly. Pravidelné návštěvy sportovních klubů s profesionálním výcvikem představovaly – kromě jiného – čtyřikrát týdně cestování městskou dopravou hodinu a půl. Tam, ale také zpět, neboli 12 hodin.

"Byly dvě možnosti," říká Olga, "buď nechám práce a budu děti za sportem vozit, nebo se přestěhujeme blíž k Praze. Udělali jsme to druhé."

Jednoduché geometrické tvary doplňují přírodní materiály s různou strukturou

Jednoduché geometrické tvary doplňují přírodní materiály s různou strukturou

Komplex moderních, výrazově sjednocených domů  - dřevo, kámen, sklo, hliník plus parcela s rozměry okolo 750 m² - Olgu a Jana zaujal už na první pohled.

Osobní návštěvou si pak ověřili, že ani název V Lukách nelhal. "Byli jsme nadšení, protože vyjedete ven z Černého Mostu a jste v podstatě na vesnici. Přitom je tu výborná infrastruktura – v dosahu jsou autobusy, pěšky můžete dojít k metru. Přesně to jsme potřebovali."  

Když chce být matka s dětmi

Ve stavbě s nepravidelným půdorysem zabírají komunikace minimálně místa, díky tomu jsou ložnice v patře i v přízemí prostornější.

"Vždycky jsem si přála mít kuchyni propojenou s hlavním obytným prostorem. Jednak se s dětmi celý den nevidím, tak si to chci vynahradit alespoň navečer, za druhé můžu i při vaření dohlédnout na to, jak píší úkoly. Je to příjemné i praktické řešení."

Jídelní stůl přisazený k ostrůvkové skříňce je z kuchyně snadno přehlédnutelný

Jídelní stůl přisazený k ostrůvkové skříňce je z kuchyně snadno přehlédnutelný

Proti kuchyni je obývací pokoj, snížený o tři schody a přisazený do "elka", takže jednu část má dokonale schovanou za rohem. Klidovou zónu v koutě s výhledem do zahrady a na terasu cloní francouzský teplovzdušný krb Philippe Design s litinovou vložkou.

"Mé nejoblíbenější místo je u knihovny pod schodištěm," ukazuje Olga, "ale užívám si je nejvýš večer, když už jsou všichni ve svých pokojích."

Rozměrnými okny do domu vstupuje ze všech stran světlo a leštěná, bezchybně položená dlažba v barvě písku propůjčuje přízemí vzhled příjemné pláže.

"Dokonale mi to tady vyhovuje," říká spokojeně Olga, "je tu dostačující prostor na vaření, jídlo i odpočinek. Nic zbytečného, nic navíc, co by se muselo uklízet a co by nás připravovalo o čas na příjemnější aktivity."

Pohled do obývacího prostoru s teplovzdušným krbem s litinovou vložkou

Pohled do obývacího prostoru s teplovzdušným krbem s litinovou vložkou

Úspory vycházejí z přírody

Dům s rovnou střechou je postavený jako nízkoenergetický a díky kvalitnímu zateplení, využití tepelného čerpadla a rekuperaci vzduchu se v něm žije docela levně.

V čtyřčlenné rodině jsou tři aktivní sportovci a Olga prozrazuje, že i proto zapíná každý den pračku i sušičku.

"Vím, že sušička není zrovna úsporná, ale na vítr a sluníčko na balkoně se nemůžu vždycky spolehnout. A dosušovat vlhké tepláky fénem, to je ještě mnohem  horší," dodává.

Za topení, ohřev vody, řízené větrání, vaření, svícení a provoz všech dalších spotřebičů zaplatila rodina za rok 31 000 korun.

Dodejme, že dům s užitnou plochou 172 m² byl krátce po dokončení a celou první topnou sezonu ještě vysychal, což se v účtu projevilo.

Snížením úrovně podlahy získal obývací prostor v otevřené dispozici určitou intimnost

Snížením úrovně podlahy získal obývací prostor v otevřené dispozici určitou intimnost

"Švédské tepelné čerpadlo IVT Green Line se systémem země/voda, kterým topíme a ohříváme vodu, lze používat i k chlazení," dodává Jan, "chlad je vlastně odpadní produkt při provozu čerpadla a my ho v létě využíváme k chlazení všech tří ložnic."

Teplo ze vzduchu

Dokonale tepelně izolované moderní domy potřebují k výměně vzduchu v interiéru řízené větrání, které odstraňuje nežádoucí jevy, jakými jsou vysoká vlhkost vzduchu, zvýšená koncentrace oxidu uhličitého, zvýšený výskyt alergenů nebo různé zápachy. Provoz řízeného větrání se na celkové spotřebě energie obvykle podílí až 40 %.

Část této energie je však možné získat zpět pomocí rekuperačních výměníků nebo speciálním tepelným čerpadlem. Teplo je odebíráno z odcházejícího odpadního vzduchu přímo ve vzduchotechnickém potrubí a poté se vrací zpět do domu.

Do ložnice si manželé vybrali jednoduchou postel s bukovou dýhou

Do ložnice si manželé vybrali jednoduchou postel s bukovou dýhou

"Vize investora byla jednoznačná – nízkorozpočtový, nízkonákladový, ekologický, na přírodu orientovaný a do přírody zasazený komfortní rodinný dům," popisuje svůj návrh architekt Michal Hlaváček.

Situační kontext byl také jednoznačný – přírodní. Nicméně při vyhodnocení poměru zastavěná a podlažní plocha versus plocha zeleně již vize tak optimistická nebyla.

"Proto jsme se neomezovali pouze na relativně malou  ´přírodu za oknem´, ale vtáhli jsme ji na objekt a do objektu, a to dvěma způsoby. Vnější povrchové pojetí objektů je z přírodních materiálů - kámen, dřevo, popínavá zeleň - které jako by vyrůstaly ze země," popisuje architekt Hlaváček.

Objemové členění zmenšuje měřítko objektů a přibližuje je tím více k organickému zapojení do exteriéru. Vnitřní řešení vychází z představy kontinuálního prostoru proplouvajícího zvenku dovnitř – skrz – a zase ven. A to nejen velkými okenními plochami, ale i propojením vnitřních prostorů.

Příčka z průhledných tvárnic propouští denní světlo

Příčka z průhledných tvárnic propouští denní světlo

"Interiérové komunikace přestávají být komunikacemi, ale stávají se obytnými prostory rovnocennými se standardně chápanými obývacími místnostmi," říká Michal Hlaváček.


Technické údaje:

Zastavěná plocha: 118 m²

Užitná plocha: 172 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, obvodové zdivo cihly děrované na vnější straně, zateplené polystyrenem tl. 10 cm (pod dřevěným obkladem minerální vlnou)

Vnitřní zdivo a štítové stěny: cihly děrované

Strop: monolitický železobetonový

Střecha: dřevěná střešní konstrukce z příhradových vazníků, krytina fóliová – měkčené PVC

Okna: dřevohliníková EURO s izolačními dvojskly

Vytápění: tepelné čerpadlo IVT Green Line s vestavěným elektrickým kotlem a vestavěným nerezovým bojlerem o objemu 165 l; ekvitermní regulace, podlahové vytápění 

Větrání: rekuperace vzduchu v celém objektu (stavba je navržena jako pasivní dům)

Fasádní silikonová omítka, páskový kamenný a dřevěný obklad se dobře snášejí

Fasádní silikonová omítka, páskový kamenný a dřevěný obklad se dobře snášejí



Autor: 

Doc. Ing. arch. Michal Hlaváček (1951)

Autorizovaný architekt, vystudoval architekturu na ČVUT Praha. Pracoval v ateliérech Projekta Praha, v 80. a 90. letech působil jako vyučující na fakultě architektury nigerijské univerzity a spolupracoval s anglo-nigerijskými projekčními firmami.

V r. 1993 spoluzaložil ateliér Hlaváček & Partner. Od r. 1996 působil jako odborný asistent (nyní docent) na Fakultě architektury ČVUT v Praze, hostoval na Roger Williams University na Rhode Islandu v USA, působí jako hostující profesor na Hunan University v Číně.

Ateliér se zabývá navrhováním muzeí, administrativních a bytových staveb od studie až po realizaci, v minulosti byl několikrát oceněn v soutěži Stavba roku.

www.hlavacek-partner.cz
 


Více se dočtete v časopise Můj dům č. 12/2008.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...



Najdete na iDNES.cz