Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Obývací pokoj i kuchyň se zmenšily, aby se mohl rozrůst dětský pokoj

  1:00aktualizováno  1:00
Pořízení nemovitosti před jejím dokončením ve většině případů nabízí možnost ledacos ovlivnit. Toho využila i mladá rodina, která ve fázi přípravy výstavby bytu oslovila designérku Kateřinu Pečeňovou, aby s ní konzultovala nejen klientské změny, ale postupně i návrh celého interiéru.

Obývací pokoj s šířkou pouhých 260 cm si žádal netradiční řešení, kterým se stala kolmo umístěná stěna s knihovnou a televizí. | foto: Vojtěch Herout, Lukáš Hausenblas

Včasná schůzka s designérkou a následná objednávka návrhu interiéru se ukázala jako dobrý tah. Prvotní zakázka se týkala výběru podlah a dveří do celého bytu či návrhu jedné velké a dvou menších koupelen.

Přáním majitelů bylo vytvořit útulný domov převážně v přírodních jemných tónech za použití kvalitních materiálů. Dřevěné podlahy se tedy jevily jako logická volba.

Do koupelen designérka nechala vyrobit nábytek podle svých návrhů. Vybrala kombinaci výrazného dekorativního obkladu s neutrálním základem. V každé koupelně volila jiný odstín, od velmi světle šedé v rodičovské koupelně, přes středně béžovou ve velké koupelně, až po tmavě šedou na WC s umývátkem.

Nábytek na míru

Poté, co proběhla první etapa zařizování, rozhodli se majitelé ve spolupráci s designérkou pokračovat a objednat kompletní návrhy obývacího pokoje s kuchyní, dětského pokoje pro dceru a předsíně.

Fotogalerie

Největším oříškem byl obývací pokoj, který se po menší úpravě dispozice ve prospěch dětského pokoje zmenšil na šířku pouhých 260 cm. Netradiční řešením stala kolmo umístěná stěna s knihovnou a televizí.

Ze stejného důvodu designérka propojila obývací pokoj s obytnou částí předsíně pomocí nábytku ve stejném provedení, konkrétně další knihovnou a komodou, čímž se prostor opticky zvětšil. Veškerý nábytek byl stejně jako v koupelnách vyrobený podle návrhu designérky na míru prostoru z lakovaných MDF desek v kombinaci s dřevěnou dýhou.

Desky jsou co nejtenčí, aby nábytek působil subtilním dojmem, naopak dýhované police jsou silné 36 milimetrů. Ve prospěch vedlejšího dětského pokoje nechali majitelé zmenšit zhruba o metr i kuchyňský kout, což si žádalo předělání rozvodů a návrh kuchyně v kuchyňském studiu.

Knihovna, televizní stolek a police na stěně byly vyrobeny podle návrhu...

Knihovna, televizní stolek a police na stěně byly vyrobeny podle návrhu designérky firmou Stylishroom, stejně tak nábytek v předsíni.

Až při konzultaci s designérkou zjistili, že podle tohoto návrhu by nebyl využitý celý kout, což je v poměrně malé kuchyni velká ztráta prostoru. Proto designérka vypracovala nový návrh, u kterého se musela držet již nevýhodně předělaných rozvodů. Navíc v kuchyni musel zůstat sloup, ve kterém vedou rozvody celého domu.

Autorka návrhu

Ing. Kateřina Pečeňová se interiérovému designu intenzivně věnuje již několik let. V určitém zlomovém bodě své životní i profesní dráhy se rozhodla pro změnu a přihlásila se ke dvouapůlletému studiu na DesignŠkole v Praze. Po úspěšném absolvování studia si splnila sen a ze svého koníčku učinila profesi a práci tlumočnice z francouzštiny pověsila na hřebík. Za nejdůležitější považuje vzájemný vztah a komunikaci s klientem, aby mu mohla navrhnout interiér opravdu na míru.

Kombinace dekorativního obkladu Deco (RAKO) s neutrálním základem a nábytkem...

Kombinace dekorativního obkladu Deco (RAKO) s neutrálním základem a nábytkem vyrobeným na míru podle návrhu designérky vytváří z koupelny příjemné místo k relaxaci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Soukromý ráj našli v lese. Uprostřed hvozdů si postavili senzační domy

Domy v lese slibují úžasné ticho, klid a dokonce snad i ráj na zemi. Vybrali...

Domy v lese slibují úžasné ticho, klid a dokonce snad i ráj na zemi. Vybrali jsme deset nejzajímavějších zahraničních...

První republika sebrala šlechtě zámky. Mohla za to reforma i původ

Vranov nad Dyjí. V roce 1918 spravoval zámek a rozlehlé polnosti polský rod...

Deset let je u hradů a zámků jen chvilka v jejich historii. V letech 1918 až 1928 však u nás mnohé potkalo přelomové...

Těšili se na chalupářskou idylu. Čekal je jen stres a boj o peníze

1

Andrea a Adam z Příbrami toužili po rekreačním domku v přírodě. Ten se jim sám nabídl při jedné cestě na Šumavu....



Najdete na iDNES.cz