Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nábytek v bytě v bývalém pivovaru mají ze sádrokartonu nebo na míru

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce industriálních staveb na byty lákají. To je i případ Holešovického pivovaru. Mladý pár si zde pořídil své první společné bydlení.

Ústředním bodem obývacího pokoje je stropní podhled se zabudovaným osvětlením, které dotváří náladu v místnosti. | foto: Iveta Kopicová

Ondřej a Michala si Holešovice nevybrali náhodou. Mají odtud kousek do centra a zároveň se během pár minut dostanou ven z Prahy severně na venkov, kde bydlí jejich rodiče.

Během výstavby sice mohli do projektu zasahovat, ale žádné velké dispoziční změny nechtěli, řešení bytu se mladému páru líbilo. "Menší stavební změnu jsme provedli jen přesunutím pračky z koupelny do komory a v rozvodech osvětlení po bytě. Milým překvapením pro nás byla dřevěná okna v odstínu wengé. Jinak jsme ovšem změnili dřevěnou podlahu, obklady a dlažbu, dveře a kliky, standard jsme nahradili nadstandardem," vysvětlují mladí majitelé.

Obývací místnost je plynule propojená s kuchyňským koutem. Zajímavý prvek představuje sádrokartonová nika vedle pohovky.

Obývací místnost je plynule propojená s kuchyňským koutem. Zajímavý prvek představuje sádrokartonová nika vedle pohovky.

Interiér v přírodních barvách

Ve stylu interiéru se naštěstí Ondřej a Michala shodují. Měli jasnou představu o tom, jak by měl byt vypadat, preferují moderní a zároveň útulně působící design.

"Chtěli jsme, aby zde převládaly přírodní barvy, tóny krémové, hnědé, pískové, kávové, ale i neutrální bílé. Líbí se nám materiály ve vysokém lesku i matném laku, ty jsme si na první pohled zamilovali. Aby interiér nepůsobil studeně, měli jsme představu laky kombinovat s přírodními tóny dřeva. Nakonec jsme si zvolili ořech."

Inspiraci hledali, kde to šlo. Většinou v českých časopisech o bydlení, ale samozřejmě i na internetu. Návrh vybavení interiéru nakonec přesto svěřili do rukou designérky Martiny Schultes.

Může se hodit

Hledáte vlastní bydlení? Vyberte si z široké nabídky bytů na Reality.iDNES.cz.

"Ze začátku jsme se do zařizování pustili sami. Po dokončení kuchyňské linky, stěny v obýváku a stropních podhledů včetně osvětlení nám ale z ničeho nic došla inspirace. Čím víc informací jsme měli, tím víc jsme nevěděli, co vybrat. Na internetu jsme našli Martininy realizace, které byly hodně blízké našemu vnímání. Lákala nás představa, že nám navrhne něco výjimečného, co běžně člověka nenapadne."

Kuchyňská linka disponuje širokým jídelním pultem, který dobře poslouží i k přípravě jídel. Opět zde hrají svou roli neutrální barvy. Pro zvýraznění zde byla použita zrcadlová mozaika.

Kuchyňská linka disponuje širokým jídelním pultem, který dobře poslouží i k přípravě jídel. Opět tu hrají svou roli neutrální barvy. Pro zvýraznění zde byla použita zrcadlová mozaika.

Spolupráce probíhala skvěle. Designérka průběžně posílala návrhy interiéru, nákresy prostoru a různé barevné varianty. "My jsme si jen vybírali, co je nám bližší. Spolupracovali jsme jak po internetu, tak na osobních schůzkách. Společně jsme se rozhodovali i při nákupech. Doporučila nám také šikovné řemeslníky, kteří nám pomáhali při realizaci," chválí majitelé spolupráci.

Chytré nápady

V obývacím pokoji vznikl zajímavý osvětlený podhled. "Chtěli jsme zachovat vzdušnost obývacího pokoje, hlavně čisté linie, a zároveň mít něco originálního a zajímavého. Nechtěli jsme narušit prostor lustrem, který by visel od stropu. Líbí se nám nepřímé osvětlení, které neoslňuje a neruší. Podhled je opatřen zapuštěnými zářivkami ve speciálních kapsách, které ozařují strop," popisuje Ondřej.

Hodně se zde pracovalo se sádrokartonem. Vznikly tak zajímavé niky nahrazující nábytek včetně klasických komod ze dřeva či lamina. "S tímto nápadem přišla Martina, chtěli jsme něco na míru a opět něco odlišného, což sádrokarton umožňuje. Je to variabilní materiál, s nímž lze vytvořit téměř cokoliv. Dřeva už bylo použito dost, nechtěli jsme další kus nábytku, ale pouze dekorativní prvek, který by místnost zatraktivnil," dodává Michala.

V obývacím pokoji mají niky hlavně dekorativní funkci. S pomocí dřevěných poliček na míru vzniklo místo pro doplňky. "Niku jsme osadili bodovkou, která večer příjemně osvětluje místnost. V ložnici jsme niku naopak využili pro zabudování TV a ukrytí kabeláže. Další nika slouží jako menší úložný prostor díky na míru vyrobeným zásuvkám," vysvětlují majitelé.

Díky světlé tapetě s jemným dekorem působí ložnice jako oáza klidu. Intimitu a dostatečné zatemnění zajišťují stylové závěsy.

Díky světlé tapetě s jemným dekorem působí ložnice jako oáza klidu. Intimitu a dostatečné zatemnění zajišťují stylové závěsy.

Úložné prostory vyřešily vestavěné skříně. Jejich dveře jsou ze skla ve světlém odstínu, což prostor opticky zvětšuje. Velkou výhodu představuje komora, kam lze schovat spoustu věcí. "Zatím jsme jen dva, tak s úložným prostorem nejsou žádné problémy. Především se ale snažíme vyvarovat skladování nepotřebných věcí," dodává Ondřej.

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 6/2011.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...

V hlubokých lesích se skrývá krásný dům. Slibuje úžasné ticho a klid

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním...

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním místem pro ty, kteří touží po klidu na...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Najdete na iDNES.cz