Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na úžasném pozemku postavili vilu inspirovanou funkcionalismem

  1:00aktualizováno  1:00
Vila ve svahu ještě nestála, přesto věděli, jak budou vypadat nejkrásnější výhledy z jejich budoucího domu do krajiny. Majitel si pomáhal provizorní pozorovatelnou: štaflemi.

Obývací pokoj je propojený s jídelnou. Odpočivnou zónu tvoří kožená sedací souprava Natuzzi a kožená křesílka Butterfly. | foto: Lukáš Hausenblas

Lukáš a Ingrid měli velké štěstí s pozemkem. Objevili ho na poslední chvíli a museli jednat téměř okamžitě, zájemců bylo totiž hodně. Je v krásné lokalitě Brna, přitom s výbornou dostupností do centra.

"Pozemek se nám natolik zalíbil, že jsme se rozhodli pozměnit původní investiční záměry. Za klíčový moment považujeme i spolupráci na návrhu domu s akademickým architektem Petrem Lechnerem. Bedlivě naslouchal a do svých návrhů citlivě zapracovával naše požadavky," popisuje Lukáš.

Dům je zasazen ve svažitém terénu atraktivního prostředí malebné přírody. Venkovní posezení v horkých slunečných dnech

Dům je zasazen ve svažitém terénu atraktivního prostředí malebné přírody. Venkovní posezení v horkých slunečných dnech zpříjemní velká markýza, která po úplném vysunutí zastíní intimní zónu kolem velkého teakového stolu

Do dalších příprav zasáhla náhoda. "V jednom z čísel časopisu Moderní byt, který odebíráme, Ingrid narazila na zajímavou postel. Líbila se jí stejně jako interiér, jehož byla součástí. Navrhoval jej architekt Martin Frank. Když jsme ho oslovili a přizvali ke spolupráci, zjistila, že se z dřívějška zná s jeho manželkou."

A tak se po letech díky časopisu obě ženy setkaly. "Kdyby se tak nestalo, interiér by možná dodnes nebyl dokončený a zcela jistě by nebyl tak příjemný. Měli jsme už vybranou podlahu z ořechu, také zaplacenou a na míru upravenou kuchyňskou linku, ovšem po osobní návštěvě domu Frankových jsme měli jasno. Svěřili jsme Martinovi veškerou práci na celkové podobě našeho interiéru. S dodavatelem jsme se dohodli na výměně podlahy a čelní dvířka kuchyně jsme objednali nová," popisuje Ingrid.

Letní obývací pokoj s kuchyní je vzhledem k přímému vstupu do zahrady rodinou využívaný především v létě, přijde však vhod i návštěvám. Poskytuje maximum soukromí.

Letní obývací pokoj s kuchyní rodina využívá především v létě vzhledem k přímému vstupu do zahrady. Přijde však vhod i návštěvám, neboť poskytuje maximum soukromí

Jak se cizeluje dům

V místě, kde Lukáš s Ingrid měli s dětmi bydlet (synovi je 18, dceři 5 let), už funkcionalistické domy stály, proto se jim chtěli stylově přizpůsobit, aby ulice nepůsobila roztříštěně. Na návrhu Lukáš a architekt, který hlídal uměleckou stránku, pečlivě spolupracovali.

"Jako stavař jsem návrh mírně korigoval. Především jsme chtěli bydlet v jednom patře. Dole máme jen garáž, sklep a takzvanou letní místnost s kuchyňkou a koupelnou, která je propojená se zahradou a slouží také k ubytování návštěv," vysvětluje.

Letní pokoj v přízemí díky vlastnímu vstupu do domu a sousedící koupelně s klozetem nabízí maximální kommfort.

Letní pokoj v přízemí nabízí díky vlastnímu vstupu do domu a sousedící koupelně s klozetem potřebný komfort

Ke konečné vizi se propracovávali postupně a stálým překreslováním. Vymezili si střed domu a naznačili základní komunikační kříž, aby se vyhnuli zbytečným chodbám a vše na sebe logicky navazovalo.
Od začátku chtěli dům s rovnou střechou. S interiérem to ale bylo složitější.

"Představovali jsme si moderní, spíš jednoduše působící prostředí, ale příjemné a útulné. Podnětů bylo hodně, ale nevěděli jsme, co zvolit. Najednou bylo před námi víc než dvě stě metrů čtverečních prázdné plochy. Po už zmíněné náhodě vše nabralo rychlý spád," vzpomíná Ingrid.

Doplňky ve stylu etno nechybí ani v koupelně. Originální dekoraci představují obří bambusové květináče.

Doplňky ve stylu etno najdete i v koupelně. Originální dekoraci představují obří bambusové květináče.

K ložnici přiléhá šatna i koupelna. Místnosti vévodí postel značky Poliform a posezení nabízí židle Wiggle Side Chair od

K ložnici přiléhá šatna i koupelna. Místnosti vévodí postel značky Poliform a posezení nabízí židle Wiggle Side Chair.

Barevně střídmý interiér

Nikdy nechtěli barevně výrazný interiér, spíše počítali s jeho zútulněním prostřednictvím jedné přírodní barvy a kresby ořechu. "Už jsme měli také koupenou velkou koženou sedací soupravu v béžovém odstínu," připomíná Ingrid.

Krok za krokem vše konzultovali s Martinem Frankem, a to do posledního detailu, od celkového působení interiéru přes osvětlení až k poslední poličce či úchytu na skříni.

"Preferovali jsme přírodní materiály: sklo, dřevo i kůži. Líbí se nám i solitéry v etnostylu," říká Ingrid. V domě se jí líbí všude, nemá nejoblíbenější místo, ale ráda sedává v rohu sedací soupravy, odkud je krásný výhled do krajiny a na tři velké borovice. "O místo v růžku bývá boj, máme je rádi všichni," dodává Lukáš.

Hřejivou atmosféru a útulnost dodávají modernímu interiéru předměty z celého světa

Hřejivou atmosféru a útulnost dodávají modernímu interiéru předměty z celého světa

Ke zpříjemnění bydlení hodně přispívá pás oken zakomponovaný mezi střechami. Zajišťuje přirozené denní světlo v chodbách uvnitř domu, kde nejsou okna.

Velmi komfortní je podlahové vytápění interiéru a vůbec ovládání domu prostřednictvím inteligentního sytému Moeller, kterým lze i dálkově řídit veškeré vytápění, ventilaci, žaluzie, bazén, bránu a podobně.

Pracovna není nikde stranou rodinného dění, ale naopak. Navazuje přímo na společenskou zónu domu a je oddělena pouze dveřmi z

Pracovna není nikde stranou rodinného dění, ale naopak. Navazuje přímo na společenskou zónu domu a je oddělena pouze dveřmi z čirého skla.

"Děkujeme náhodám a skvělým architektům. Velkou výhodou je, že Martin pracuje nejen jako architekt, ale také jako dekoratér. Zrealizoval vše do posledního detailu včetně nádobí či drobných dekorativních předmětů. Veškeré předměty, které sem přivezl, také umístil na správné místo. Bydlení si užíváme a s rodinou Frankových se přátelíme," vysvětluje na závěr Ingrid.

Kuchyně sousedí s obývacím pokojem, jídelnou a technickým zázemím domu, kde je pračka se sušičkou. Linka skrývá vestavné spotřebiče značky Miele: myčku, chladničku, mikrovlnnou, horkovzdušnou i parní troubu. Nechybí ani kávovar či drtič odpadu.

Kuchyň sousedí s obývacím pokojem, jídelnou a technickým zázemím domu, kde je pračka se sušičkou. Linka skrývá vestavné spotřebiče značky Miele: myčku, chladničku, mikrovlnnou, horkovzdušnou i parní troubu. Je zde i kávovar či drtič odpadu

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 1/2011.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

První republika sebrala šlechtě zámky. Mohla za to reforma i původ

Vranov nad Dyjí. V roce 1918 spravoval zámek a rozlehlé polnosti polský rod...

Deset let je u hradů a zámků jen chvilka v jejich historii. V letech 1918 až 1928 však u nás mnohé potkalo přelomové...



Najdete na iDNES.cz