Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na rekonstrukci jim vystačilo 350 tisíc. Pod vrstvami PVC našli v bytě poklad

  1:00aktualizováno  1:00
Když se manželský pár pustil do přestavby malého bytu v pražských Holešovicích, byl prostor vybydlený. Po půlroční rekonstrukci se však změnil k nepoznání a dnes nabízí příjemné bydlení pro dva dospělé i jejich malého syna.

Skořepinové židle i subtilní křeslo navrhl již před desítkami let Charles Eames | foto: Vasil Stanko

Byt o ploše 50 m2 s balkónem je v činžovním domě s prvky funkcionalismu z konce druhé světové války. Ve stavu, do něhož dnešní majitelé přišli, však naprosto nevyhovoval současným požadavkům na bydlení.

"Prostor byl v podstatě vybydlený, navíc i dispozice bytu potřebovala změnu. Z vybavení jsme mohli zachovat jen dveře a část podlah," začíná majitelka bytu, autorka projektu i interiérového vybavení, architektka Gabriela Kaprálová. Se svým manželem - a nyní i s několikaměsíčním synem - bydlí v novém již bezmála pět let.

 Výraznou parketovou podlahu objevili majitelé pod několika vrstvami PVC

Výraznou parketovou podlahu objevili majitelé pod několika vrstvami PVC

Všechno jinak a nově

V bytě se vše měnilo. Nově byly nataženy elektroinstalace, rozvody vody, odpadu i plynu. "Kvůli lepší dispozici jsme přemístili kuchyni a upravili koupelnu, aby se do ní vešla pračka a sušička," popisuje architektka.

Překvapení čekalo majitele také ve chvíli, kdy se pustili do podlah – pod několika vrstvami starého PVC se objevily dubové parkety. Ty obrousili a naolejovali – tím vyřešili podlahu v kuchyni i obývacím pokoji.

Také v ložnici využili původní krytinu skrytou pod nánosy PVC. Tady byly pro změnu "poetické" dlaždice – půdovky. I ty po ošetření dobře slouží a v moderně zařízeném interiéru představují vedle ostatního vybavení působivý a zajímavý prvek.

Tyrkysová barva ladí s původními půdovkami

Tyrkysová barva ladí s původními půdovkami

Duch Středomoří

Důležitou součást rekonstrukce představovalo pořízení vestavěného nábytku. Majitelé chtěli touto cestou vytěžit maximum z daného prostoru, aby bylo možné uschovat co nejvíce věcí, ale aby zároveň množství vestavěného nábytku zůstalo ještě únosné.

Hlavní úlohu v tomto smyslu plní rozměrná vestavěná skříň v ložnici s dveřmi z lakované MDF desky v tyrkysově zelené barvě. "Tuto barevnost skříně jsme zvolili záměrně. V kombinaci s masivním ořechem použitým na rám postele, béžovou podlahou a hnědou výmalbou totiž působí pokoj dojmem, jako byste byli ve Středomoří," upozorňuje Gabriela Kaprálová.

Miminko je zatím v ložnici rodičů

Miminko je zatím v ložnici rodičů

Obraz z cihel

Barevnost řídila zařizování i v obývacím pokoji, kde architektka Kaprálová zkombinovala výraznou parketovou podlahu s nábytkem z masivního světlého dubového dřeva, navíc v jednoduchých tvarech.

"K tomu jsme na stěny vybrali neutrální béžovou barvu. Jako solitéry a barevné akcenty zde působí designové kusy nábytku – židle a křeslo od designéra Charlese Eamese. Vedle nich je obývák vybaven rozkládací pohovkou s potahem z džínsoviny z norské produkce.

Zajímavý je zde ještě jeden prvek – kus obnažené cihlové zdi nad jídelním stolem, který plní funkci obrazu," doplňuje architektka. Nábytek, který vyráběli truhláři na zakázku, navrhovali majitelé sami, zbývající vybavení pochází z obchodního domu Ikea.

Obnažená cihlová zeď působí jako výtvarný prvek

Obnažená cihlová zeď působí jako výtvarný prvek

Kapitola kuchyně

Kuchyňská linka byla umístěna původně v jiném koutu haly. Ani dnes do místnosti neproudí denní světlo, protože tu chybí okna. Dvoje prosklené dveře ji slunečním svitem zásobovat nestačí.

"Snažili jsme se co nejlépe simulovat denní světlo, aby tmavý kuchyňský kout bez oken nepůsobil depresivně. Světla jsme nechali nainstalovat tak, že kuchyňská linka svítí sama o sobě. Zářivka skrytá v prosklení za policovým systémem vrhá světlo nejen na linku, ale i do prostoru," popisuje architektka.

Kuchyňská linka je vyrobena z materiálu Multiplex (bříza), pracovní desku tvoří lamino v dezénu "betonu".

Kuchyňskému koutu chybí denní osvětlení

Kuchyňskému koutu chybí denní osvětlení

Moderní hygiena

Koupelna, kterou majitelé nechali v novém pojetí bytu vybudovat, nabízí standardní moderní pohodlí, přestože je v poměrně malém prostoru. Tato místnost se na první pohled mezi ostatními vyjímá, a to jak barevností, tak použitými materiály.

Podlahu i stěny pokrývá místo tradiční dlažby či obkládaček cementová stěrka napuštěná olejem, která tak dobře snáší vlhkost, stejně jako červenavé exotické dřevo bubingo použité na koupelnovém nábytku.

"Nábytek je ošetřen citronovým olejem, což jako ochrana v prostředí s nadměrnou vlhkostí dostačuje. V této místnosti jsme si trochu pohráli s detaily – do stěrky na podlaze pod umyvadlem jsme vložili obrazec vodních kruhů z kostek ba­revného mramoru," říká majitelka.

Obrazec vodních kruhů z barevných mramorových kostek

Obrazec vodních kruhů z barevných mramorových kostek

Cementová stěrka je napuštěná olejem

Cementová stěrka je napuštěná olejem

Na čem se nešetřilo

Podle Gabriely Kaprálové probíhala celá rekonstrukce především s ohledem na finance. "Mezi radikální změny, o nichž jsme uvažovali, patřilo například odstranění stěny mezi kuchyní, spíží a koupelnou. Pokud by ji nahradily posuvné dveře, ušetřila by se spousta místa. Ale my jsme potřebovali, aby rekonstrukce byla vysoce ekonomická, proto jsme od tohoto nápadu upustili," podotýká architektka. 

Na čem se nešetřilo, je ve zdech – především elektroinstalace a také možnosti připojení na internet. Přesto "pouhá" rekonstrukce vyšla přibližně na 350 tisíc korun, s vybavením asi na půl milionu.

Pracovní deska a boky sestavy jsou z lamina v dezénu "betonu"

Pracovní deska a boky sestavy jsou z lamina v dezénu "betonu"

Pro dvojici by byl podle majitelů byt dostačující, s miminkem, které má zatím své místo v ložnici, už je prý prostor trochu stísněný. Časem tak rodina nejspíš bude hledat jiné řešení.

Více se dočtete v časopise Domov č. 2/2010

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Bydlení s rodiči se proměnilo v peklo. Všechno začalo svatbou dcery

1

Rodiče mi před lety darovali půlku rodinného domu. Já měla byt v horním patře, oni v přízemí. Vdala jsem se, rozvedla a...

První republika sebrala šlechtě zámky. Mohla za to reforma i původ

Vranov nad Dyjí. V roce 1918 spravoval zámek a rozlehlé polnosti polský rod...

Deset let je u hradů a zámků jen chvilka v jejich historii. V letech 1918 až 1928 však u nás mnohé potkalo přelomové...

Sousedce vlhne zeď. Viníka našla v naší zahradě a vyhlásila nám válku

1

Sousedka má mokrou zeď u svého domu již roky. Chybu udělali první majitelé, kteří dům špatně postavili. Snažíme se jí...



Najdete na iDNES.cz