Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na návštěvě v domě, který vypadá jako moderní stodola

  1:00aktualizováno  1:00
Tak trochu černá stodola uprostřed polí. Takový dojem budí na první pohled tento nově postavený dům pro tříčlennou rodinu v malé polské vesničce Gatowice nedaleko Vratislavi.

Zdi pokrývá břidlicová krytina | foto: Velux

Budova je umístěna na rozlehlé parcele o ploše 1,4 hektaru. Od sousedních pozemků ji navíc odděluje kus lesa.

Architekt Tomasz Głowacki navrhl netradiční dům pro tříčlennou rodinu, která počítá s častými návštěvami.
Vzhledem k okolí, které je nejen velmi rozlehlé, ale také  "polsky typicky ploché“, se navrhovaný objekt musel přizpůsobit okolnímu otevřenému prostoru.

Dům byl postaven na velké parcele - 1,5 ha

Dům byl postaven na velké parcele - 1,5 ha

"Proto jsem se rozhodl pro solidní a jasně zřetelnou masivní budovu, která usnadní organizaci okolí. Svojí formou budova připomíná předválečné venkovské statky, které jsou pro oblast Vratislavi a Dolního Slezska charakteristické,“ vysvětluje autor projektu, architekt Tomasz Głowacki.

Stavba v podobě kříže

Dvě obdélníkové stavby (šířka 7 m, délka 21 a 25 m) se šikmou střechou se protínají v pravém úhlu. Výsledná stavba ve tvaru kříže tak vlastně rozděluje pozemek a tvoří "rám“ pro výhled.

Celkově pak tato koncepce opticky zmenšuje velikost domu. Navíc vymezuje kryté přístavby a vytyčuje funkční zóny: vstupní s příjezdovou cestou, rekreační kolem teras, návštěvní a administrativní zónu.

Dvě obdélníkové stavby se protínají v pravém úhlu

Dvě obdélníkové stavby se protínají v pravém úhlu

"Cílem mého projektu bylo dosáhnout homogenního vzhledu masy budovy,“ upřesňuje architekt Głowacki. S tím souviselo i velmi radikální řešení.

Střecha a zdi jsou totiž pokryty stejným materiálem – břidlicovou krytinou struktonit. Po určitém váhání nakonec investor a budoucí majitel domu souhlasil.

Stejnoměrný grafitový povrch tohoto materiálu vytváří zamýšlený dojem kontrastu s velkými, průhlednými posuvnými panely i dřevěnými okenními rámy a terasami.

Do střechy domu byla citlivým způsobem nainstalována střešní okna Velux. S ohledem na zachování monolitického vzhledu budovy bylo zvoleno vertikální uspořádání oken.

Barva oplechování oken ladí se střešní krytinou (struktonit) i s venkovními zdmi domu.

Dům trochu připomíná velkou černou stodolu

Dům trochu připomíná velkou černou stodolu

Vnitřní dispozice

Přízemí domu představuje otevřený prostor, který přirozeně rozdělují křídla budovy. Dvoupatrový obývací pokoj je na západě propojen s kuchyní, na jihu s jídelnou a na východě se studovnou.

Pouze východní vstupní křídlo je oddělené. Tvoří je administrativní zóna a pokoj pro chůvu. V místě, kde se křídla kříží, najdete centrální schodiště a krb, tradiční prvek polského vesnického domu.

Krb představuje tradiční prvek polského venkovského domu

Krb představuje tradiční prvek polského venkovského domu

Schodiště vede na půdu a do ložnic obyvatel domu a jejich hostů. Díky velkým průhledným panelům a terasám se vnější prostor prolíná se vstupním.

K bohatému prosvětlení interiéru denním světlem přispívají dvě dvojice velkých střešních oken, umístěných vždy nad sebou. Při pohledu zevnitř tak vzniká dojem, že vnitřní prostor domu přesahuje zdi.

Jídelna navazuje volně na kuchyňskou část

Jídelna navazuje volně na kuchyňskou část

Cílem použité instalace oken bylo vytvořit doplňkový zdroj světla pro podkrovní ložnice a zároveň hlavní zdroj světla a zajímavý prvek dvou koupelen.

Jedno střešní okno bylo nainstalováno nad schodiště vedle komína jako dodatečný zdroj světla a zároveň jako výlez ke komínu.

Zatím se čeká na dokončení okolí domu. I samotný interiér dozná ještě řady změn. A co bude dál? Další plány se týkají samotné parcely, kde majitelé počítají s vybudováním venkovního bazénu a domu pro hosty se saunou a fitness centrem.

Aby byla zachována krása otevřeného prostoru, je nemovitost místo běžného plotu obehnána vyvýšeným "břehem“ s živým plotem z divokých růží. 

Sklo použité na zábradlí prostor odlehčuje

Sklo použité na zábradlí prostor odlehčuje

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...



Najdete na iDNES.cz