Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na návštěvě v domě, který je sestaven ze tří dílů

aktualizováno 
Dřevo, plech, lícové zdivo – zvenku je to trošku chaos. Když si však dům pořádně prohlédnete, musíte uznat, že všechno je dokonale promyšlené. Každý díl téhle „skládačky“ má svůj význam.

Dům jako skládačka | foto: Jan ZátorskýMF DNES

Vzpomenete si ještě, jak za minulých dob nebylo jednoduché stavět a každá generace k rodinnému domu přistavěla nějakou část – většinou z jiného materiálu a v úplně odlišném stylu?

Podobně může na první pohled působit nová moderní vila na okraji Nebušic v Praze 6. Jenže na rozdíl od „socialistických splácanin“ je tahle stavba architektonickou zajímavostí.

„Dům je velice kontroverzní, nikoho nenechá chladným. Lidem se buď hned zalíbí, nebo se ptají, co je to za bazén,“ komentuje majitel.

Tři díly a jeden průsečík
Robert Hofman, Luis Marques a Eva Melicharová z architektonického ateliéru HM Architekti při vytváření projektu vycházeli z toho, co všechno člověk potřebuje k bydlení za městem.

„Vše začíná autem, na němž jsou lidé v příměstské oblasti závislí. Jádrem domu je pak hlavní ložnice. Propojení garáže v přízemí s hlavní ložnicí v prvním patře tvoří řídící osu domu,“ snaží se ozřejmit logiku stavby architekt Robert Hofman.

Druhou část stavby architekti nazvali „jasně definované prostory“ – jsou to místnosti, bez nichž se neobejde žádný dům: obývací pokoj, kuchyň, jídelna, dětské pokoje, koupelny. V poslední části domu – nedefinovaných prostorech, tedy třeba na chodbách, schodišti a v pracovně, se naopak život stále proměňuje.

Zatímco rozdíl mezi třemi díly domu uvnitř skoro nepoznáte, protože jsou v přízemí dokonale propojené, zvenku je hodně patrný. Každá část má totiž jiný druh fasády – garáž a ložnici poznáte podle exotického dřeva, chodby a pracovnu podle měděného plechu, ostatní prostory podle lícového zdiva.

Zahrada splývá s lesem
Majitelé domu, kteří toužili po větším prostoru pro rodinu, si původně chtěli pořídit velký byt v centru Prahy. Pak se rozhodli pro klid a soukromí rodinného domku.

 Moderní dům poskládaný ze tří dílů

„Dva roky jsme sháněli pozemek na západě či jihozápadě hlavního města, protože na tomhle okraji Praha končí rychle a navíc je tu hezká krajina,“ vzpomíná majitel domu, který si přál zachovat soukromí. Nakonec našli místo na severozápadě. Téměř tisícimetrový pozemek byl v Nebušicích poslední volný.

Přestože se to vůbec nezdá, je svažitý, na jedné straně je silnice, na druhé však plynule navazuje na přírodní rezervaci Divoká Šárka, takže se zdá, že pozemek vlastně nikde nekončí. Bydlet blízko přírody má své výhody, ale stavět kousek od lesa znamená zároveň mnoho omezení.

„Podle místní regulace nesměl mít dům rovnou střechu, úřady trvaly na šikmé. Tak jsme takovou navrhli, i když netradičně, abychom vyhověli, ale tvar zároveň odpovídal prostoru,“ vysvětluje architekt Luis Marques.

Stavělo se dva roky
Původně majitelé vybírali z typových domků a jeden ze dřeva se jim líbil. Ale nakonec si to rozmysleli a začali se zajímat spíše o moderní architekturu.

Nechali si vypracovat několik návrhů od různých architektonických studií, ale žádný je příliš nenadchl. Potom oslovili ateliér HMArchitekti a hned bylo rozhodnuto. Jejich návrh se prý od dnešní podoby domu liší jen nepatrně.

„Stavba stoprocentně vyhovuje našemu životnímu stylu,“ říká majitel, který pracuje v oblasti reklamy.

„Ale po roce a půl, co tady bydlím, bych zrcadlově otočil první patro. Avšak to pouze kvůli novému domu, který stavějí velice blízko toho našeho a vedou k němu okna dětských pokojů. Po otočení by byla do zahrady a k domu by byla orientovaná koupelna, což by bylo lepší,“ dodává.

Majitelé vyhlásili výběrové řízení na stavební firmu. Ale jak říkají, neměli právě šťastnou ruku. „Dnes se staví snad všude a poptávka po stavebních společnostech je velká, takže jsou ve výhodě,“ komentuje Robert Hofman.

„A navíc, když stavíte dům speciálními technologiemi, musíte si najít firmu, která to zvládne,“ dodává po zkušenosti pán domu s tím, že žádná stavba se nakonec neobejde bez problémů. A tak ta jejich trvala místo jednoho roku dva. „Mělo se déle vymýšlet a kratší dobu stavět,“ doplňuje majitel.

Pracovna ve vzduchu
Vedle vchodu do domu z ulice je garáž. Ze zádveří se vstupuje do rozlehlého otevřeného prostoru. Obývací pokoj vpředu je kvůli svahu o něco snížený, z něho se vstupuje na dřevěnou terasu. Pod ní je skalka a pak už se zahrada ve starém anglickém stylu (rostliny do něj však ještě musí dorůst) mírně svažuje směrem k lesu.

Nad obývacím pokojem je jídelna a světlá kuchyň ve tvaru písmene U podle vlastního návrhu majitelů domu. Na kuchyňské lince na první pohled zaujme pracovní deska z přírodní žuly. Stejný kámen je také na podlaze. V přízemí je také pokoj pro hosty, který slouží i jako pracovna, dále koupelna a komora na pračku.

Po dřevěných schodech s kovovým zábradlím se vystupuje do patra, kde jsou tři dětské pokoje s vlastní koupelnou a ložnice, z níž se šatnou prochází do další koupelny. „Původně jsme chtěli, aby prostor nad jídelnou byl otevřený a z ložnice do koupelny se chodilo přes lávku,“ říká Robert Hofman. Jenže majitelé si to prý nějak nedovedli představit.

 Očima architekta
Jak stavbu hodnotí nezávislý architekt Roman Klein z Ateliéru Altea Praha
 Je patrný posun od tradiční zděné stavby ke stavbě-stroji, kde konstrukce vzniká jako montovaná sestava prvků a jednotlivých výrobků. Je složena až po promyšlení v rovině významové, konstrukční i materiálové.

Posun diktují silné úsporné ekonomické tlaky vyvíjejícího se hospodářství, které stavbu přenášejí z pozemku do továren. Od architektury v původním slova smyslu, kdy jednotlivé články stavby na sebe navazují s průzračností a logikou, se tímto typem stavby tvorba posunuje k průmyslovému designérství.

Architekti využívají technologických a materiálových možností dnešní stavební výroby. Vnitřní i vnější prostory a jejich části jsou propojeny a prolínají se.

Stavba patří na české „pokleslé stavební scéně“ k výjimečně zdařilým, což je i zásluha majitelů domu. Na jedné straně materiálová střídmost i ušlechtilost zároveň, na straně druhé pak abstraktní, stavebně nesrozumitelné, levitující prvky a části konstrukcí. Komu to vyhovuje, potěší ho kvalita a čistota domu, komu minimalistický slovník není blízký, hledá jinde.


Pracovna ve vzduchu
Vedle vchodu do domu z ulice je garáž. Ze zádveří se vstupuje do rozlehlého otevřeného prostoru. Obývací pokoj vpředu je kvůli svahu o něco snížený, z něho se vstupuje na dřevěnou terasu. Pod ní je skalka a pak už se zahrada ve starém anglickém stylu (rostliny do něj však ještě musí dorůst) mírně svažuje směrem k lesu.

Nad obývacím pokojem je jídelna a světlá kuchyň ve tvaru písmene U podle vlastního návrhu majitelů domu. Na kuchyňské lince na první pohled zaujme pracovní deska z přírodní žuly. Stejný kámen je také na podlaze. V přízemí je také pokoj pro hosty, který slouží i jako pracovna, dále koupelna a komora na pračku.

Po dřevěných schodech s kovovým zábradlím se vystupuje do patra, kde jsou tři dětské pokoje s vlastní koupelnou a ložnice, z níž se šatnou prochází do další koupelny. „Původně jsme chtěli, aby prostor nad jídelnou byl otevřený a z ložnice do koupelny se chodilo přes lávku,“ říká Robert Hofman. Jenže majitelé si to prý nějak nedovedli představit.

Zajímavá je v patře i pracovna mezi ložnicí a jedním z dětských pokojů. Malý kout s oknem na terasu jako by visel nad sníženou částí obývacího pokoje, s nímž je propojený. Ten, kdo právě pracuje, může být v neustálém kontaktu s rodinou.

Patro působí útulně, protože z materiálů převládá dřevo, a to jak exotické na stěnách, tak dubové na dveřích a podlahách. Interiérové dveře v domě jsou ozdobeny černými svislými piktogramy – obrázky draků, vážek nebo čínského písma. „Každý z rodiny si vymyslel na dveře pokoje vlastní značku, jakoby vizitku,“ vysvětluje pán domu.

Ale patrem prohlídka domu nekončí. I když zatím vlastně ano, protože podkroví, plánované jako společenský prostor, doposud slouží jako sklad nábytku.

Moderní dům poskládaný ze tří dílů

Když se však nahnete přes zábradlí, můžete vidět přes pracovnu až o dvě patra níž do obývacího pokoje, nebo průzory ve schodišti do přízemí. V šikmé stěně podkroví je vybudovaný praktický úložný prostor. Malými dvířky je možné vstoupit na střešní terasu směřující do ulice.

Dvě stě padesát metrů? Úplně stačí, říká majitel
Díky otevřeným prostorům přes patra působí vila velice rozlehle. „Obytná plocha je kolem dvě stě padesáti metrů čtverečních,“ říká majitel. „Pro pětičlennou rodinu je to akorát, i když jedna z dcer už s námi nebydlí.“

Další prostory by mohly sloužit už jen jako studovny či posilovna. Nebo by prý pokoje mohly být o něco větší, jenže to by tu nesměly opět být místní limity – tentokrát na maximální zastavěnou plochu domu.

Interiér si majitelé nechali navrhnout od architektů, jen koupelny si zařídili sami. Na detailech je vidět, že mnohé doplňky si dovezli ze zahraničních cest. Vedle sebe jsou tu kousky od věhlasných designérů i nábytek z IKEA. Vše je však z přírodních materiálů, protože majitel „nemá rád náhražky“.

Autoři:



Nejčtenější

Z víkendové chalupy se stalo trvalé bydlení. Už zde i „starostují“

Rekonstrukce vrátila statku původní charakter zemědělského stavení 19. století.

České vesnice a městečka umí překvapit. Nejedno stavení je rodištěm nějakého významného krajana, který se na čas...

Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...



Splňte si sen o luxusním bytě. Jaké skvosty jsou v Praze na prodej

Černínská, Praha 1-Hradčany. Dům prošel rekonstrukcí v roce 2009.

V hlavním městě se prodávají luxusní byty za desítky milionů korun. Všechny mají stovky metrů čtverečních, krásné...

Rodina deptaná psychickými nemocemi dostala novou kuchyň i dívčí pokoj

Nová kuchyň dostala tvar písmene L.

Dcera paní Lenky Nikola se třikrát pokusila o sebevraždu, počtvrté ji už lékaři nezachránili. Zdrcená matka se nyní...

Z žalostného bytu v podkroví vytvořili vzdušný prostor pro rodinu

Osvětlení prostoru zajišťují velké žárovky zavěšené na trámech, nástěnná...

Ve splněný sen mladé rodiny se dvěma malými dětmi se proměnil žalostně vyhlížející podkrovní byt v Praze. Z garsonky se...

Další z rubriky

Luxusní vila respektuje okolní přírodu a doslova hýčká své majitele

Při večerním osvětlení je nejlépe patrné maximální otevření společenské části...

Na pozemku na okraji severoitalského města Sondrio, pod svahy vinařského regionu Valtellina a kousek od švýcarských...

Nejlepší domy roku 2018: vzácná shoda odborné poroty i veřejnosti

Dům roku 2018: hlasování odborné poroty a výsledky hlasování čtenářů - SMS v...

Zdá se, že veřejnost se pozitivně posunula ve vnímání kvalitní architektury. Titul Dům roku 2018 totiž získala s...

Stačí si koupit byt v Miami a dostanete zdarma automobil Aston Martin

Vizualizace: budova ve tvaru plachty vyroste až do výšky 250 metrů, stane se...

Při koupi bytu automobil Aston Martin zdarma? Proč ne. Takový benefit mohou nyní získat zájemci o bydlení v mrakodrapu...

Najdete na iDNES.cz