Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na návštěvě netradiční kuchyně, které pomohlo unikátní řešení

  1:00aktualizováno  1:00
Majitelé mezonetového bytu v novostavbě měli problém - dřevěné schody. Rychle zjistili, že jsou sice krásné, ale kam s kuchyní a jídelním stolem? Hlavní místnost bytu měla poměrně velkou podlahovou plochu (22,8 m2), jenže ta se nedala stoprocentně využít právě kvůli schodišti.

Architektky zaslepily prostor pod schodištěm sádrokartonovou stěnou. | foto: Jaroslav Kvíz

"Ať jsme měřili, jak měřili,“ vzpomíná Markéta, "vždycky nám vyšlo: televizi dát pod schody, pod okno sedačku - a šmytec. Ale s tím jsme se nehodlali smířit!"

Zač ten architekt?
Každý, kdo přišel k manželům na návštěvu, obdivoval chytré, jednoduché a elegantní rozlousknutí "schodišťového oříšku". A jestli doteď pochyboval, zda má smysl "cpát peníze" interiérovému architektovi, teď zná odpověď.

"Po bitvě je každý generál," říká Martin, "ale dokud jsme se neobrátili na odborníka, nevěděli jsme si vůbec rady. Architektky Hana Štěpková a Radka Zedníková z ateliéru oooox přišly s nápadem využít hluchý prostor pod schodištěm a umístily tam kuchyňskou linku. Díky ní získal nový byt prostornou kuchyni s velkou jídelnou, kam se vejde bez problému až devět lidí.

Kuchyně pod schody

Co se peče pod schody

Lakonicky řečeno: architektky zaslepily prostor pod schodištěm sádrokartonovou stěnou, do níž stupňovitě vsadily skříňkové korpusy. Tato strana kuchyně měří 460 cm, v nejnižším bodě má 65 centimetrů, v nejvyšším 300 centimetrů.

V nejvyšší části (vpravo) je vestavná lednice s mrazákem a dál doleva směrem k oknu: spížní skříň, dvě trouby nad sebou - horkovzdušná a mikrovlnná, za klopnou schovaná plnovýsuvná police s domácími elektrospotřebiči. Police funguje jako pracovní plocha, protože na zadní zdi jsou spotřebiče zapojeny do zásuvky.

Bez užitku nezůstal ani nejnižší díl s dvěma otevřenými poličkami. Všechna dvířka a čela jsou čistě bílá (zakázková kuchyně je z laminované MDF desky), aby splývala s výmalbou celé zdi. Jediným zdobným prvkem je "paspule" z merbau, z něhož jsou schodové stupnice.

Kuchyně pod schody

Ostrůvek, nebo pult?

Toť otázka, řekl by Hamlet, kdyby místo lebky držel v ruce vařečku. Sklokeramická varná deska s výkonnou válcovitou digestoří, dřez a myčka jsou v druhé části linky, která zároveň tvoří hranici s jídelní zónou.

Spíš než ostrůvková se může označit jako poloostrůvková nebo pultová. Směrem do kuchyně jsou korpusy bílé s horizontálními zapuštěnými úchytkami; z jídelny tvoří vyšší pult (tím je zastíněn pohled "do hrnců") a knihovnu v jednom. Je z téhož dřeva jako podlaha v mezonetu: merbau.

Kantovka je nalakovaná matně, aby se nepoškodila, ale neleskla. "V provedení ´lesk jako blesk´ by merbau vypadalo jako lamino, které se tváří jako dřevo," vysvětluje autorka interiéru. Rezavou hněď dřeva a bělost korpusů doplňuje příjemně šedá výmalba.

Když jsme počítali, kolik je na poloostrově úložného místa, došli jsme k čtyřem hlubokým zásuvkám plus skříňce pod dřezem. V porovnání s původní dispozicí, která umožňovala postavit na totéž místo stěží televizní stolek s plazmou, je to zázrak. A ne malý.

Kuchyně pod schody

Všichni ke stolu!
Zasunutím poloviny kuchyně pod schodiště zbylo dost místa na jídelnu s velkým stolem pohodlným běžně pro šest, ale až devět lidí. Je ze světlého javoru s hranolovýma nohama.

U okna se sedí na čalouněné lavici, která funguje jako truhla - má v sobě úložné místo - a zároveň kryje radiátory. Ovšem v zadní části jsou škvíry, kterými může stoupat teplo.

"Jídelní židle jsem volila italské provenience," říká Radka Zedníková. "Pedralli mi padlo do oka - mají subtilní chromované podnoží a sedák spojený s opěrkou z tmavé dýhované překližky. Jsou lehké, pohodlné na sezení a tvoří barevný přechod mezi podlahou a stolem."

Více se dočtete v časopise Living Kuchyně 2/2008.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz